Föddes 1972 i Tyskland och kom till Sverige/Göteborg 1976 Är ett av fem syskon och är uppvuxen i Bohuslän. År 2000 gick flyttlasset till Stockholm där jag träffade Gert och blev Fru Fylking med Svenska folket under 15 år. Idag lever jag i en ny relation med " Kärleken" Lars Andersson. Jag är en stolt mamma till Kevin 22 år och Figaro 11 år. Jag brinner för entreprenörskap och har drivit flera egna bolag. Hundmodeföretaget DOGArtist AB startades 2004 (såldes våren 2016), och jag är även grundare av DOGBag with Family AB (som såldes 2016). Våren 2017 gjorde jag en stor förändring i mitt liv och utbildade mig till personlig tränare via Sports Club Education och sommaren 2017 startade jag forumet och träningsföretaget Fabulous & Strong. Ett forum där det är fokus på träning & hälsa med träningsresor, föreläsningar, weekend träningar mm Med mitt gedigna nätverk och min erfarenhet av marknadsföring, samarbetsutveckling och projektledarskap finns jag idag tillgänglig som konsult i ämnena. Samt att anordna event :) Jag är en tjej med många strängar på min lyra och ser ofta lösningar istället för problem. Jag är även säljare för Sverige/Finland för det världskända modemärket Betty Barclay. På mina mammaveckor bor och trivs jag Enskede strax utanför City och på mina veckor utan barn så lever jag tonårsliv med Kärleken i Gamla Stan. Jag Älskar träning och njuter helst min lediga tid med familjen och vännerna samt har jag en passion för resor, då helst till värmen & solen där jag förhoppningsvis kommer att bosätt mig en dag. Här på min blogg kommer jag att dela med mig av ALLT som händer i mitt liv, både från vardagen och festliga helger. Du kommer att få följa med mig in i mina olika business likaväl som i mina familjesituationer (både roliga och tråkiga). Har du frågor och tankar så tveka inte att skicka mig ett mail på [email protected] Vi hörs!

Det händer INTE ofta!

Det är Lördagskväll och jag sitter uppkrupen i fåtöljen och tittar på ”Sjtärnorna på Slottet”. Kvällen skulle ha sett helt annorlunda ut om det inte var så att jag fick ett migränanfall igår. Huvudvärken sitter fortfarande i och trots att lördagen varit superlugnt med endast en frisk promenad så fick jag avboka kvällens festligheter.  Kärleken fick alltså gå iväg på egenhand och representera oss båda.

Jag kan säga att det händer inte ofta att jag sitter ensam en Lördagskväll.  Men det har varit en bra dag att vara lite hängig på, det har nämligen varit Konståkning på TV. Ända sedan jag var en liten flicka så har jag gillat att titta på isdans och konståkning.

49669D10-375E-4850-8D16-BB1167F2A0FC E0B72893-5B1D-4A0E-81F3-645BAF436CE7 A1D29E4C-6E9D-40C5-B406-0B96D9B142CA 6CC2127B-1A1B-4FFD-B214-7823AB9EF49A 884D4135-F092-44D5-B130-5630F86FC7D0 351B1F46-4EE2-4140-94D4-7658247E705E

Det blir en tidig kväll i säng för mig då jag verkligen vi vara pigg och fräsch imorgon.  Migränen som jag får ibland kommer inte speciellt ofta, dock blir jag oerhört slut efter ett sådant anfall och ibland så tar det flera dagar att komma i form igen. Vila är det enda som hjälper för snabb återhämtning.

Kram o go helg

Här nedan kan du läsa lite extra om Migrän och den Migränen som jag lider av är MIGRÄN med aura.

Migrän


Migrän är en folksjukdom som har funnits i alla tider och kulturer. På 400-talet f Kr beskrev Hippokrates, som kallas läkekonstens fader, något som kan beskrivas som aurafenomen, men redan på stenåldern utfördes troligen operationer med trepan. Trepan är en borr som man lät rotera genom huvudets hårda parti för att komma till rätta med huvudvärken.

Symtom

Migrän kännetecknas av en kraftig, ofta ensidig, pulserande huvudvärk som kommer i attacker.Dessutom är huvudvärken ofta förenad med illamående, kräkningar, känslighet för ljud, ljus och lukter och i vissa fall även halvsidig domning i armar och ben. Huvud­värken förvärras av fysisk aktivitet.

Migrän med aura har ett förstadium som ofta består av synpåverkan såsom tunnelseende och flimmer. En annan auraupplevelse är känselrubbningar som endast drabbar den ena kroppshalvan. Man kan också få talsvårigheter eller hörselstörningar innan huvudvärken kommer. Aurasymtom inleder vanligtvis migränattacken och varar från fem minuter till en timme och följs oftast av huvudvärk.

Migrän utan aura har inget markerat förstadium men många migräniker har dock förkänningar av ett anfall. Det kan till exempel vara humörsvängningar, trötthet, koncentrationssvårigheter eller ett sug efter sötsaker. Ett migränanfall kan vara mellan en halv timme och tre dygn. Efter attacken kan man känna sig alldeles utmattad och kraftlös.

Orsak
Migrän är en neurologisk sjukdom som kan drabba alla. Det är inte helt klarlagt varför man får migrän, men det förefaller till stor del vara en ärftlig sjukdom. Cirka 70 procent av personer med migrän uppger att de har en nära anhörig med migrän. Ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemen pågår under ett migränanfall, samtidigt som kemiska ämnen frigörs och gör blodkärlen extra smärtkänsliga.

Utlösande faktorer

De vanligaste faktorerna, så kallade triggerfaktorer, som kan utlösa migrän är: stress, hormonförändringar, vissa livsmedel som choklad, starka ostar, rödvin, citrusfrukter, starkt kryddad mat och livsmedelstillsatser. Men även långvarig fysisk träning, p-piller, för mycket eller för lite sömn, hetta och starkt solljus, höga ljud och starka lukter, svängningar i temperatur och lufttryck kan utlösa ett anfall.

Migränanfall kan även utlösas utan att de går att härleda till någon triggerfaktor.

Män har i allmänhet kortare attacker än kvinnor, som ofta får migränanfall i samband med menstruation och ägglossning.

Graviditet kan innebära en tillfällig förbättring för en del, medan andra får en försämring under denna period.

Efter klimakteriet blir migränanfallen ofta lindrigare men det finns kvinnor som har svår migrän även vid hög ålder.

Behandling

För att komma underfund med orsaken kan en huvudvärksdagbok vara en bra hjälp. Du antecknar när värken kommer och vad som kan ha utlöst den. Skriv också upp om du tar medicin och vilken effekt den har. När du fört dagbok några veckor kanske du kan hitta samband och mönster.

Eftersom det kan finnas många orsaker till migrän, finns det ingen medicin som alltid hjälper alla.

Det finns receptfria värktabletter som innehåller acetylsalisylsyra (till exempel Treo, Magnecyl och Bamyl), paracetamol (till exempel Alvedon och Panodil) eller ibuprofen (till exempel Ipren och Ibumetin), som kanske kan hjälpa i ett tidigt skede vid lindrig migrän.

Även så kallade NSAID-läkemedel (till exempel Nap­roxen, Naprosyn, Voltaren, Eeze och Orudis) som inne­håller naproxen, diklofenak eller ketoprofen används mot migrän. De kombineras ibland med metoklopramid (Prim­p­eran eller Migpriv) som innehåller medel mot illamående.

Ett annat sätt att behandla akut migrän är med hjälp av triptaner som har god effekt och fungerar relativt snabbt.De receptbelagda triptanerna (Almogran, Imigran, Maxalt, Naramig, Relpax och Zomig) finns i olika beredningsformer: tabletter, smälttabletter, injektioner, suppositorium och nässpray.

Personer som får migrän ofta kan även pröva förebyggande behandling med så kallade betablockerare (till exempel Inderal, Seloken eller Tenormin) eller med epilepsimedicin (Lamicta).

Alternativa behandlingsformer
Andra behandlingsformer vid migrän är till exempel akupunktur, transkutan nervstimulering (TNS), massage, sjukgymnastik, avslappning, samtalsterapi, samtals-grupper, hypnos, yoga och hälsokostpreparat.

En person som har migrän kan också ha spänningshuvudvärk. Det är viktigt att skilja på huvudvärkstyperna, då de kräver olika behandling.

Obs! Värk av värktabletter
Daglig användning av värktabletter kan leda till huvudvärk, som beror på att man tar värktabletter för ofta. Du är i riskzonen för att få läkemedelsutlöst huvudvärk om du tar vanliga receptfria värktabletter mer än tre dagar i veckan under en längre tid. För att komma till rätta med den ursprungliga huvudvärken krävs då att du slutar med värk­tabletterna. Ta kontakt med din läkare för att få hjälp och stöd. Vill du ha mer information kan du beställa boken »Mindre migrän – Mera liv« eller filmen »Förlorade Dagar« från Svenska Migränförbundet.

Kronisk migrän
Migrän kan bli kronisk vilket innebär att man har huvudvärk i 15 dagar eller mer per månad, varav minst 8 av dessa är migrän.

Testa dig själv!

När du har huvudvärk brukar du: ( ja eller nej )

– kunna förutsäga att en attack är i antågande?

– få synstörningar en halv timme före huvudvärken?

– bli känslig för ljud och ljus?

– ha svår huvudvärk som börjar på ena sidan av huvudet?

– må illa så att du ibland måste kräkas?

– få en dunkande huvudvärk som förvärras av fysisk ansträngning?

– ha ett anfall som varar mellan tre timmar och tre dygn?

Fundera igenom ovanstående frågor.

Om du svarat ja på minst tre av frågorna så kan det vara migrän du lider av.
Svaren hjälper din läkare att bestämma vilken typ av huvudvärk du har och vilken behandling som kommer att passa dig bäst.

En reaktion på ”Det händer INTE ofta!

  1. Hej Tanja! Jag är idag migrän-fri efter 10 års kronisk migrän med dygnslånga attacker flera ggr/månad. Räddningen är att kroppen blivit mer basisk, istället för försurad som de flesta människor är idag. Tips till dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.