VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Äpplekaka

Nu är det en vecka sen jag starta bakbloggen och det känns jättekul att ha kommit igång och att ha hunnit presentera några härliga recept till er så här långt :)

Jag vill spinna vidare på ingrediensen äpple och ska här bjuda på ett underbart recept på en saftig Äpplekaka.

äpplekaka-recept

ÄPPLEKAKA

1 st

INGREDIENSER

 

Smet

100 g smör

2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 st ägg

4 dl vetemjöl

1.5 dl mjölk

Fyllning

2-3 st äpplen

2 msk strösocker

0,5 msk kanel

TILLAGNING

 

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.
  2. Smörj och bröa en rund springform med löstagbara kanter. Själv har jag använt en rund folieform i stl 22 cm i diameter till detta recept som jag enbart smörjde och det funkar lika bra.
  3. Vispa smör och socker med elvisp, tillsätt sedan ägg och bakpulver och vispa till en jämn fin smet.
  4. Tillsätt vetemjöl och mjölk. TIPS Använd ej dl mått till mjölet som du gräver i påsen, häll över mjölet i en större mått bringare. Mjölet blir för packat annars och kan leda till en torr kaka. Rör inte för mycket utan endast till mjöl och mjölk har blandat sig med smeten.
  5. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Fördela smeten någerlunda jämt i formen.
  6. Skär äpplena i tunnare klyftor.
  7. Ta fram en djup skål. Blanda runt socker och kanel i skålen och tillsätt klyftorna som sen blandas runt ordentligt i socker och kanel. Låt äppleklyftorna suga åt sig blandningen ordentligt och se till att alla äpplebitar får bra med socker och kanel på sig.
  8. Fördela sen klyftorna över smeten och tryck ner dem lite, strö gärna över lite extra socker och kanel på kakan.
  9. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen, i ca 45 minuter.

äpplekaka

Har gjort några äpplekakor i mina dagar och det här receptet är favoriten så här långt :)

En god mjuk och saftig kaka att ha till fikat!

Kommentera (13)

Rustika Kolakakor

Måndagen är här och jag är tacksam att få vara ledig en dag till innan det är dags för jobb. Vill passa på att önska er en härlig start på den här veckan.

Nu vill jag ge er ett recept på otroligt enkla kolakakor. Visst känner du väl till de klassiska kolasnittarna?! Detta är samma, fast med en twist :)

kakor recept

RUSTIKA KOLAKAKOR

20-23 st

Ingredienser

 

100 g smör

0,75 dl socker

1 msk vaniljsocker

2 msk ljus sirap

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

50 gram mjölkchoklad

 

Tillagning

 

  1. Rör smör, socker, vaniljsocker och sirapen pösigt. Blanda i mjölet och bakpulvret.
  2. Rulla sedan små bollar av degen, ca 2 – 2,5 cm i diameter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Tryck sedan försiktigt med fingret så dem plattas till en aning till små kakor. Låt dem bli ca 0,5 cm tjocka (gör inget om dem blir snäppet tjockare) Dem ska inte vara perfekt runda, utan det är bara bra att dem blir ojämna och spricker runt kanterna så att dem får det rustika (operfekta) utseendet.
  4. Ta sen en gaffel och dra löst över kakorna så det blir lite ränder. Detta är inget måste, men då blir även ytan ojämn.
  5. Grädda sedan kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 14 min.
  6. Medan kakorna svalnar. Bryt chokladen i mindre bitar och smält ner i vattenbad.
  7. Ta en liten sked och ringla över chokladen på kakorna till sist. Det är bra om kakorna har hunnit svalna innan chokladen ringlas över.

 

kolakakor

Dessa kakor försvann nästan i ett nafs när jag gjorde dem i fredags. Dottern kunde inte låta bli kakburken, så hon vart väldigt förtjust i dem :)

Då dem är så enkla att göra, så är detta bra tips på kakor som barn kan göra, som tex min 8 åriga dotter!

Kommentera (18)

Äpple och Kanel Muffins

Grattis alla pappor på Farsdag!

Hoppas helgen har varit bra så här långt. Ser ut att bli en fin söndag här i Bohuslän, klar himmel och sol börjar dagen med. Dock blir det en kylig dag, imorse hade vi – 2 grader och det var helt vitt av frost.

Då det är Farsdag och det blir säkert en hel del fika runt om i landet, så tänkte jag tipsa om muffins som är väldigt goda. Min man vart väldigt förtjust i dessa då dem smakar precis som Äpplepaj :)

muffins

ÄPPLE OCH KANEL MUFFINS MED SMULDEG

Ingredienser till smeten

100 g smör

2 st ägg

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

1 citron, skalet

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Ingredienser till fyllning

3 st mellan stora äpplen

1 msk smör

2 msk strösocker

2 tsk kanel

Ingredienser till smuldeg

100 g  kallt smör

2 dl havregryn

1 dl mjöl

1 dl strösocker

TILLAGNING

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  3. Skär äpplena i klyftor och dela klyftorna på mitten. Stek dem sedan i smör, strösocker och kanel. Låt dem stå och svalna i pannan.
  4. Blanda sen äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
  5. Tärna smöret och blanda med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke tills det blir en smuldeg.
  6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
  7. Grädda i cirka 13-15 minuter i mitten på ugnen.

äpple och kanelmuffins

Dessa är goda som dem är varma som kalla, annars är ett tips att plocka av papperet och servera med en klick vaniljsås precis som en bit äpplepaj :)

Kommentera (11)

Snickersrutor

Nu välkomnar vi fredag. Då jag vabbar och vi har värsta spöregnet idag, så tänkte jag det kunde passa bra att vara lite produktiv inomhus så jag har roat mig med att baka nu på förmiddagen.

Eftersom det är fredag, så tänkte jag det kunde vara passande med ett recept för den sötsugna. Om du dessutom älskar jordnötssmör, så är det ännu bättre :)

Dessa rutor är perfekt till fredagsmyset!

 snickersrutor

SNICKERSRUTOR

25 bitar

Ingredienser

 

300 g jordnötssmör
2 tsk vaniljsocker
1½ dl strösocker
2 dl ljus sirap
6 dl rice krispies
4 dl cornflakes

Chokladtäcke

400 g mörk choklad

 

Tillagning

 

  1. Smält smör, strösocker och sirap i en kastrull. Ta sedan bort kastrullen från den varma plattan.
  2. Krossa cornflakes och blanda sedan det i kastrullen. Häll sedan i rice krispies och rör tills du har en kletig röra.
  3. Lägg bakplåtspapper i en form i stl ca 22×30 (formen jag använde på bilden är 23×32). Häll sedan över röran och bred ut den jämnt i formen. Låt stå och svalna en stund.
  4. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad.
  5. Häll sedan över den smälta chokladen i fomen och bred det jämt över den något fasta röran och låt det sedan stå och stelna innan du skär rutorna.

snickers

Dessa bitar är mycket uppskattat här hemma hos oss. Om du testar receptet så får du gärna återkomma och kommentera nedan vad du tyckte. Är ju så nyfiken på att höra vad andra tycker :)

Önskar dig en fortsatt trevlig fredag!

 

Kommentera (13)

Hej och Välkommen

brooke-lark-385507

Hej och Välkommen till min bakblogg. Take a Sweet Bite är en ny blogg här på Allt För Föräldrar och här kommer du få ta del av många härliga recept inom bakning, godis och efterrätter.

Jeanette heter jag och är trebarnsmamma, gift och är bosatt i Bohuslän. Förutom alla vardagsbestyr kring tre barn och heltidsjobb, så försöker jag finna tid till mina små intressen. Att vara i köket och baka är ett av mina intressen och därav har jag nu valt att skapa platsen Take a Sweet Bite.

Inga krångliga och avancerade recept kommer du hitta här, utan mitt mål är att dela enkla recept som både yngre och stora kan följa och ta del av. En hembakt bulle till fikat eller egengjord godis till fredag eller lördagsmyset är vardagslyx som uppskattas av de flesta :)

Glöm inte att följa mig på Bloglovin och Instagram:

Follow my blog with Bloglovin

@take_a_sweet_bite

 

Kommentera

    För att få de senaste uppdateringarna