VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Omskärelse.

Sent jobb ikväll också, som planerat. 

Jag har just kommit hem, klockan är 10. Jag hade dock turen att ha sällskap hela tiden på jobbet. Eller, mer eller mindre, jag satt vid mitt skrivbord och jobbade, medan två av de andra tjejerna var i köket och pimplade vin. Men det kändes ändå roligare att jobba till tonerna av deras fnitter och snack.

Vacker morgonutsikt från duschen. Ännu mera rosa i verkligheten.

Vacker morgonutsikt från duschen. Ännu mera rosa i verkligheten.

När jag så kom in i köket för att säga hej då så började vi av någon anledning att prata om omskurna respektive inte omskurna penisar. Man tänker ju inte på det, eller jag hade i alla fall inte tänkt på det innan jag flyttade hit, men jag skulle vilja påstå att de flesta av våra vänner här är omskurna. Mångas familjer är katoliker (icke-praktiserande) och då gör man som man alltid gjort, man skär av den lilla hudbiten på nyfödda pojkar. Jag kände att jag ville veta, så jag googlade precis och ungefär var tredje man under 30 är omskuren i Australien. Och då har det minskat något otroligt på senare år.

Morgongnäll och drygskåpsmin.

Morgongnäll och drygskåpsmin.

0786889A-3901-4DF0-8993-83A25939FF0E 73ED6422-A7EA-4E4C-A845-881EFD8A51C1

Det spelar ju egentligen ingen roll, men det är ganska roligt att tänka på hur saker blir så självklara för en bara för att det är så man växt upp och vad man har haft runt sig. Och samma för dem här, såklart. Men det blev ju verkligen en twist på det när min kompis K fått sin första son med en engelsman och han frågade när de skulle omskära bebisen. Det gjorde de sedan inte. De kom båda fram till att det kändes bättre att inte göra det, trots att pappan själv ju som sagt är omskuren. 

På fredagar får man äta extra god lunch.

På fredagar får man äta extra god lunch.

{"cameraType":"TrueDepth","macroEnabled":false,"qualityMode":2,"deviceTilt":-0.025626615681920484,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"cameraPosition":2,"focusMode":0}

Nog om det nu. Just det, kom precis på varför vi började snacka om det. Det går en TV-show nu som heter någonting Laws of Attraction eller typ så. Jag råkade ha på TVn när den kom på igår. Det var en engelsk tjej som skulle välja en kille att dejta utefter hur han såg ut naken. Först fick man bara se deltagarnas underkroppar med könspaketet i fokus och sedan fick man även se överkroppen och sist, när hon hade valt sin dejt utifrån detta, fick man se ansiktet. Helt sjukt. Och mer och mer sådant är på väg. Jag orkar inte.

Jag är trots allt en gammal vis och elegant kvinna med klass och stil. Typ.

(Update: Jag fick en kommentar här inne, vilken fick mig att vakna till lite. Ibland går det för snabbt. Många av mina kompisar är visserligen katoliker eller har gått i katolsk skola, men katoliker brukar inte praktisera omskärelse. Jag har frågat runt lite, men det verkar inte vara någon av mina nära som faktiskt vet varför omskärelse är så vanligt här. Dock verkar det ha annan anledning än religiösa skäl, troligtvis medicinska.)

/CC


Kommentarer


  1. torsten 9 februari, 2019 on 13:14 Svara

    Hmmm…..nu blev det nog lite fel. Katoliker omskär varken pojkar eller flickor. Är dina vänner verkligen katoliker?
    Är det så att de är katoliker och omskär sina pojkar så är det snarare en lokal tradition. Inget med kyrkan att göra.

    T.

    • sydneymamman 10 februari, 2019 on 00:06 Svara

      Hej T,
      Tack för att du håller koll på mig. Det blev lite snabbt där ja. När jag läste din kommentar började jag tänka lite längre. Det brukar ju vara judar eller muslimer som man förknippar med omskärelse. De flesta av mina vänner har gått i katolska skolor, men praktiserar inte sin religion. Och du har rätt, de omskär vanligen inte. Jag gick faktiskt så långt nu att jag messade en kompis och frågade vad hon trodde. Hon tror att det är medicinskt, men vet inte heller. Kanske började man pga värmen.
      Intressant det där!
      Ha det bra!

  2. Erik 26 juli, 2019 on 09:58 Svara

    Att omskärelse/omskurna är vanligt i t.ex. Australien och USA är inte religionsrelaterat. Bland kristna, protestanter, katoliker och ortodoxa är det så att man inte har religiös omskärelse. Jag är själv troende kristen. Däremot görs religiös omskärelse i islam och judendom. I USA/Australien tycker många att det är hygieniskt, och det finns dessutom andra skäl än ren hygien, bla att man tror att det minskar risken för sjukdomar.T.ex tycks det vara så att omskurna män, och i o för sig även vi som har naturligt kort förhud och liknar omskurna, statistiskt lite snabbare (genom immunförsvaret) blir kvitt en ev. HPV-infektion, och de farliga formerna av HPV kan bla trigga livmoderhalscancer hos kvinnan. Å andra sidan finns andra ”åtgärder” mot livmoderhalscancer, t.ex att inte ha många sexpartners och att inte röka (eftersom rökning förstärker HPV:s cancertiggande effekt när en kvinna fått smittan). Vaccin finns också, men de tar inte alla de farliga HPV-formerna. Själv trivs jag med att som vuxen vara naturligt ”utan”/”omskuren av naturen”, men jag har ju också kvar de nervändar som hade försvunnit vid en kirurgisk omskärelse. En del som omskurits som vuxna o kan jämföra tycker de tappat i känsel.”Min dam” gillar känslan av den lite ”naknare” penisen o en del kvinnor med känsel långt in i slidan(A-punkt gillar ”mer ollonkant”, men andra kvinnor njuter i stället av mer förhud, o dess rullningar i slidan. Jag är emot omskärelse av barn utan fysiska fel, både religiös och sekulär (som i USA/Australien) och en operation är alltid en risk Det har påståtts att ca 100-200 barn dött per ett år i USA. och dödsfall har förekommit i Sverige också. Är man inte trång kan man rengöra utan att vara omskuren, och ett klart nej till omskärelse på barn utan fysiska fel, som jag betraktar so övergrepp, Däremot skulle jag själv inte vilja ha ”lång förhud”, utan har hellre lite ”naknare” organ, och är inte kategoriskt emot frivillig omskärelse av icke-religiösa skäl so vuxen även om man inte har en förhudsförträngning. SÅ kan man enkelt säga min syn.

    • sydneymamman 27 juli, 2019 on 00:59 Svara

      Oj, du var verkligen insatt i detta! Tack för din kommentar, det var intressant att läsa din syn på saken.
      /CC

      • Erik 27 juli, 2019 on 15:06 Svara

        Ja, jag har följt en del debatt och är då så att säga ”omskuren utan att vara omskuren”. Tycker det är barnmisshandel att omskära barn, både religiöst och icke-religiöst (Australien/USA) samtidigt som jag kan tycka det är behagligt t.ex en varm sommardag utan huden ända fram över toppen, som man ju hade innan man var färgigväxt som barn. Minns att kalsongludd o så kunde samlas vid mynningen. Dock har jag läst ( vet inte så noga för jag har inga barn) att det finns en självrenande funktion på barn och att förhuden då inte ska dras tillbaka ”med våld” för att rengöra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna