VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Saffrans skorpor

Förra julen gjorde jag Leilas saffrans skorpor och jag blev helt frälst. Jag gillar inte skorpor i vanliga fall. Men dessa!!! Dem blev så spröda, inte för söta och så smakade dem mycket saffran. Det är ett måste till julbaket.
Jag gjorde två satser här hemma och det är inte många kvar. Jag tog med skorporna till jobbet och dem fick väl godkänt.
Dessutum är dem enkla och göra. Dem tar lite tid och göra men det är helt klart värt det.
 
 
 
 
 
 
Saffransskopor (Recept Leila Lindholm)
Ingredienser

100gsmör

1gsaffran

2st ägg

1.5dlströsocker

5dlvetemjöl

1.5tsk bakpulver

1.5dl hel sötmandel råsocker

 

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

 Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

 

 
Kommentera (4)

Mjuk pepparkaka

Jag har börjat för baka lite inför julen. Jag kan verkligen inte hålla mig. Jag är ett stort fan av julen. Det är inte så mycket kvar nu till första advent. Jag älskar verkligen att julpynta, pyssla och baka såklart! Vincent gillar också julen. När vi är i affären är han tvungen att gå till julavdelningen och kolla in tomtarna och granarna.
Jag gillar inte pepparkakor så mycket men mjuk pepparkaka är ju så himla gott. Saftig, kryddig och alldeles underbar.
Jag dekorerade lite med vinbär från i somras. De passade jättebra till den kryddiga pepparkakan.
Det blir mycket julbak och pyssel här i bloggen fram över.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ingredinser
 
 
5 stycken ägg
5 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
3 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
2 tsk kardemumma
7-9 dl mjöl
3 dl gräddfil
1 msk olja
80 g magarin
Smör och ströbröd till formen
 
 
Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra och bröa sockerkaksformen. Smält smöret.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Ta fram en annan bunke och lägg i mjöl (börja med 7 dl), bikarbonat, ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor. Sila ner de torra ingredinserna i äggsmeten. Vispa i lite i taget. Smeten ska bli lite tjock men inte rinnig. Annars får du lägga i mer mjöl.
Häll i gräddfil, smör och olja i smeten.
Rör ordentligt och häll i formen. Låt den grädda ca 45 minuter. Stick i en sticka och se om den är torr.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera (2)

Hemmagjord nutella

Jag är ett stort fan av nutella. Vi åker till Italien varje år och då har det blivit att man har ätit nutella på mackorna  när man är där. En rostad nygjord macka med en klick nutella på. Supergott. Men det är bäst och bara hålla det på semestern hehe.
 Jag har provat nutella smörkräm och nutella cupcakes. Det blev otroligt gott. Nutella smörkrämen är min favvis just nu. Det finns så mycket man kan göra. Vem vet det kanske dyker upp ett inlägg i veckan??!
 
Jag tänkte att jag skulle prova och göra en hemmagjord nutella. Jag har sett på amerikanska bloggar att dem har provat att göra en hemmagjord nutella.
Jag säger bara. Gud va härlig smak det blev! Mums säger jag! Det smakar verkligen nutella men med lite mer chokladsmak.
 
 
 
 
Jag rostade mina hasselnötter först och sedan tog jag av skalen på dem. Det gör inget om det är lite skal kvar. Sedan mixade jag dem med lite olja tills det blev smör.
 
 
 
Hemmagjord nutella
 
 
2 dl rostade hasselnötter
1 tsk olja
3 msk fin kakao
1 dl mjölk
100 g mjölkchoklad
En nypa salt
1 msk vaniljsocker
2 dl mixat socker
 
Gör såhär
 
 
Börja med att rosta hasselnötterna i ugnen 10-15 minuter i 200 grader. Ta sedan av skalen på dem. Lägg hasselnötterna i en mixer med lite olja. Sedan fortsätter du mixa och häller socker, vaniljsocker, salt och mjölk.
Smält mjölkchokladen och rör runt.
 
 
Sedan är det klart! Sedan är det bara att njuta!
 
 
 
 

 
 
En tugga??
 
 
 
 

 
 
 
Kommentera

Marilyn monroe dessert table

På min födelsedag så gjorde jäg ett marilyn monrow dessertbord. Jag älskar marilyn så det var fick bli ett dessertbord. Det skulle vara mycket glitter och glamour.
Det var verkligen en utmaning att göra marilyn. Jag fick göra om henne flera gånger innan jag blev nöjd. Men tillslut så blev jag nöjd.
 
Tårtan blev verkligen supernöjd och passionfruktsmoussen blev riktigt god. Det kommer mer recept på grejorna senare i veckan.
 
På mitt dessertbord så fanns det en tårta, macarons, vaniljkakor, kolakakor, godis och cupcakes med gelehallon fluff.
 
Ha en trevlig helg!
 
 
 
 
Tårtan består av chokladbottnar med passionsfruktsmousse och toblerone fluff. Den är spacklad med limesmörkräm och täckt med marsipan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera (4)

Äpplemuffins med vaniljkräm

Jag bläddrade i boken hello cupcake. och jag såg hennes äpple cupcakes. Ja, det blev ett äpple inlägg till 😉 Så jag var tvungen att prova. Gud va goda dem blev! Luftiga, smakrika, och dem smälte i munnen.
Vincent hjälpte givetvis till. Han är så söt när han håller på. Han tycker det är jätte roligt att baka. Han är som sin mamma hehe.
 
 
 
 
 
 
Receptet är Leila lindholms
 
 
Äpplecupcakes
 
 
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
3/4 mjök
2 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk kardemummakärnor
3 äpplen
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg,socker och vaniljsocker päsigt. Smällt smöret och häll i mjölken. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt.
Klicka ut i muffinsformar och lägg i äpplen med lite sockeer och kanel.
Grädda i 20 minuter .
Jag köpte färdig marsanpulver till vaniljkrämen.
 
 
 
 
 
 
Kommentera

För att få de senaste uppdateringarna