VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Ljuvlig kolatårta

 
 
Denna ljuvliga kolatårtan var helt fantastisk. Den är lätt och göra och snabbt går det med. Det är en marängbotten med kolasås och grädde. Receptet hittade jag hos min mormor.
 
 
BOTTEN
4 äggvitor
2 dl socker
175 g mandel (Ta färdigt mandelmjöl eller mixa mandeln)
 
KOLASÅS
2 dl grädde
1 dl florsocker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
 
GANERING
Vispad grädde
 
 
 
 
 
GÖR SÅHÄR
 
 Börja med att vispa äggvitorna hårt. Häll sedan i sockret och fortsätt att vispa. Häll sedan i mandeln och rör runt. Smöra en form och häll i smeten. Sätt ugnen på 175 grader och låt den gräddas i ca 30-40 minuter.
Gör sedan din kolasås. Lägg alla ingredinser i en kastrull och låt den koka upp. När kolan börjar bli tjock så är den färdig.
Häll på kolan på din marängbotten och låt den sedan stå i kylen tills kolan är kall.
Vispa sedan grädde och dekorera.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera (5)

Annons

Blueberry pie

 
Snön faller ner i Skåne och jag bakar.
Jag har gjort härlig blåbärspaj. Jag gjorde pajen i mini pajformer. Det känns lite mer lyxigt faktiskt.
Jag brukar göra en egen vaniljsås. Den kan vara svår och tjockna så det gäller att vispa mycket. Men det är så värt att göra en egen sås. En varm kaka och en kall sås blir fantastiskt.
 
Blåbärspajen är nog min favorit. Passionfruktspaj och klassisk äppelpaj är också en annan favorit.
 
Receptet ser du på första bilden. Du kan ha i hur mycket blåbär som önskas. Lägg i degen först och sedan blåbären med lite socker på.
 
 
Kommentera (2)

Annons

Coconut curd

 
 
Denna härliga curd är helt underbar. Den smakar som sommar med en touch av lime.
Du kan ha curden på dina kakor eller till dina cupcakes eller varför inte som fyllning i tårta? Eller så tar du en sked och äter som den är.
 
 
 
KOKOS CURD
 
50 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl kokosmjölk
Några droppar lime
1 msk maizena
 
 
GÖR SÅHÄR
Börja med att vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget. Tillsätt sedan kokosmjölken och vispa lite till.
Ta fram en kastrull med vatten och lägg på en djup tallrik och lägg i smeten och tillsätt några droppar lime. När sockret har smält så tillsätt maizenan.
Sänk sedan värmen och rör om då i ca. 15 minuter.
När den har börjat tjockna så är den klar.
Kommentera (10)

Annons

Mini semlecupcakes

 
 
Fettisdagen börjar närma sig men det har börjat säljas semlor redan nu. Jag gjorde mini cupcakes istället för stora för jag tycker det är för mycket med en hel cupcake. Denna är liten och alldeles lagom. Man kan ha i lite mer kardemumma om man vill ha det i men jag tycker det är godast när det inte är för mycket smak.
 
 
 
SEMLE CUPCAKES
 
 
4 ägg
2,5 dl socker
100 g smör
1 tsk kardemumma
0,5 dl grädde
0,5 dl naturell fil
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
 
Grädde
Mandelmassa
 
 
 
GÖR SÅHÄR
Vispa  ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör, kardemumma, grädde och fil.
Sila mjölen, vaniljsockret och bakpulvret och rör ner.
Fördela i muffinsformar och grädda ca 5-7 minuter i 175 grader. Om du gör vanliga cupcakes så låt dem gräddas i ca.10-14 minuter.
 
Låt muffinsen svalna och lägg på lite mandelmassa och spritsa ut grädde. Jag tog en hjärtkakform och gjorde ett litet lock av ett hjärta.
 
 
Kommentera (4)

Annons

Vaniljcupcakes med hallonsmörkräm

 
Jag tog receptet ifrån Bakglädje. Muffinsen blev ganska kompakta och dem smakade mycket vanilj. Hallon smörkrämen är helt ljuvlig. Det är en marängsmörkräm med hallon. Det är den godaste smörkrämen jag har smakat på.
 
När du ska baka vaniljmuffinsen så blandar du ner alla ingredinser i en matberedare.
Ha i smör i mindre bitar, ägg och mjölk och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och klicka i smeten i formarna. Grädda i 12-18 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.

Har du ingen matberedare så kan du vispa ihop ingredienserna med elvisp, se då till att smöret är rumsvarmt.

 
MARÄNGSMÖRKRÄM MED HALLON
 
 
 
DU BEHÖVER
4 äggvitor
200 g socker
100 g hallon
ev. 2 msk hallonsylt
1 msk vaniljsocker
250 g osaltat smör
2 dl florsocker 
 
GÖR SÅHÄR
Häll upp vatten i en kastrull och ta fram en rostfri skål. Sätt på plattan och häll i sockret och äggvitorna i skålen och vispa hela tiden tills marängen är 65 grader. Ta bort marängen genast från spisen och fortsätt vispa tills marängen är helt kall. Det brukar ta 8-10 minuter.  Skär sedan smöret i små fyrkanter och lägg i marängen lite i taget. Tillsätt sedan hallonen. Du kan välja om du vill ha bara saften eller hela hallon. Tillsätt sedan florsockret och vaniljsockret. Man kan även ta i lite hallonsylt om man vill ha den lite sötare.
Jag hade även i lite karamellfärg för den skulle bli lite extra rosa.
 
 
 
 
 
Kommentera

För att få de senaste uppdateringarna