VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Syrlig citronmarängkladdkaka

 
 
När värmen kommer blir jag alltid sugen på något syrligt. Citron är fantastiskt att jobba med!
En favoritdessert är citronmarängpaj med sin syrliga sötma och den luftiga marängen.
 
Det här är en kladdkaka med lemoncurd med en segt marängtäcke. Det är inte för sött, utan helt lagom balans
.
I min maräng tillsätter jag alltid florsocker, marängen blir mer vit och lättare att jobba med. 
 
Jag har använt mig av en hemmagjord lemoncurd, men det funkar även köpa färdigköpt. Men jag rekommenderar att prova göra den själv! Lemon curd är inte så avancerat att fixa. I receptet behöver du citroner, ägg, socker och smör. 
 
Jag har använt en avlång form, men det går lika bra med en rund form.
 
 
CITRONMARÄNG KLADDKAKA
 
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl vetemjöl
en nypa salt
 
LEMONCURD
 
2 citroner
2 äggulor
1ägg
2 dl socker
100 g smör
 
MARÄNG
 
3 äggvitor
2 dl socker
1 dl florsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Kladdkakan
Sätt ygnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda tillsammans med socker, vaniljpulver, vetemjöl och salt.
Knäck i äggen. 
Rör om. Häll i en form.
 
Lemoncurd
Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen
Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna. Häll ett lager lemoncurd och fördela på kladdkakan.
Grädda ca 15 min beroende på form. Kladdkakan ska vara kladdig i mitten.
 
Maräng
Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Häll i lite socker i taget. Rör i florsocker, rör med stora drag så lite som möjligt. Spritsa marängen på pajen och grädda 3 minuter i ugn eller när den får brun färg (175 grader)
 
Servera gärna med hallon
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


  1. Lotta 15 maj, 2016 on 11:09 Svara

    Låter gott! Så man behöver inte grädda kakan innan man brer lemon curd på den?

  2. A-mamman 16 maj, 2016 on 15:31 Svara

    Jag vill typ äta upp din blogg!

Lämna ett svar till A-mamman Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna