Vilka fantastiska dagar!
Vi i familjen har haft en toppen helg med promenader i Åhus, glass vid bryggan, planterat kryddor i vår trädgård o bara njutit.
Den vanligaste småkakan som jag bakar är kolakakan. Alltså man tröttnar aldrig!
Hemligheten att få en riktig god kolakaka är att använda äkta vaniljpulver, ni vet den lilla burken. De ger så mycket mer smak!
En annan sak som man kan tänka på är ta ut kakorna i tid från ugnen, jag tar ut mina när de precis har blivit bruna i kanterna. Då blir det sådär sega som jag vill ha dem.
Den här gången provade jag att lägga på en rabarberkompott. Ni kan ju tänka er doften i mitt kök, en blandning av rabarberpaj och kolakakor, ja ni förstår själva…
Jag stekte rabarber tillsammans med socker, kanel, vaniljsocker och havregryn.
Sen tog jag på rabarberblandningen på kolakakorna o sen in i ugnen några minuter.
De blev så himla goda! Den syrliga rabarbern balanserade den söta kolan så bra! Det blev liksom segt men samtidigt knaprigt, ni måste bara prova!!
KOLAKAKOR
(ca 20 st beroende på storlek)
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk äkta vaniljpulver
2 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
RABARBERKOMPOTT
1 stor rabarber
1 dl strösocker (smaka av så rabarbern så den blir lagom sur)
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker/vaniljpulver
0,5 dl havregryn
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop varmt smör (ta in några sekunder i micron) och de övriga ingredienser till en smidig deg.
Använd degkrokar på en elvisp eller knåda för hand.
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem.
Ta fram en stekpanna och stek rabarber tillsammans med socker, kanel, vaniljsocker och havregryn.
Lägg rabarberkompotten i mitten på dina kolakakor och grädda ca. 10-12 minuter. Skär önskade bitar direkt efter gräddning.
Hej, dessa verkar supergoda?Går de att frysa in?
Toppen, tack! ??