VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Ljuvliga semmelmums

.
Det här är ljusa kärleksmums eller silviakaka eller vad man kallar dem. Ljuvliga är dem i alla fall.
 
En luftig botten sockerkaka smak av kardemumma som toppas av en mandelmassa/kardemumma frosting som avslutas med grädde på toppen. Vad blir resultatet då?
Dessutom i sockerkakan väntas en överraskning med en klick mandelmassa.
Semmelmums!
 
De blir många mjuka kakor av receptet, jag fick ca. 30 stycken.
Men det beror med på hur stora/små man vill ha.
Smörkrämen är supergod, en blandning av mandelmassa, vanilj och kardemumma. Sen kan man avgöra själv om man vill strö på lite kokos på toppen, det blir supergott vilket som.
 
SEMMELMUMS
 
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
3 tsk bakpulver
1,5 dl kallt vatten
 
+
1 dl mandelmassa
 
SMÖRKRÄM
150 g smör
1,5 dl strösocker
en liten skiva mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
1 krm kardemumma
2 äggulor
 
 
+
Grädde vid servering
 
 
GÖR SÅHÄR
Börja med sockerkakan.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt kallt vatten.
Rör ner de torra ingredienserna bakpulver, mjöl och kardemumma.
Ta fram en form på ca. 20-30 cm beroende på hur tjock du vill ha kakan.
Lägg i bakplåtspapper och smöra bakplåtspappert.
Häll i smeten.
Fördela lite mandelmassa som bollar runt om i kakan.
Grädda ca. 15 minuter 175 grader. (stick ner en sticka och när den är torr är den klar)
Låt svalna.
 
Ta fram en kastrull till smörkrämen.
Smält smöret. Tänk på att ha låg värme på plattan.
 
Tillsätt socker, mandelmassa, vaniljsocker, kardemumma och äggulor och rör ihop.
Bre på smörkrämen på kakan.
Strö ev. på kokos.
Låt stå i frys/kyl en halvtimme.
Skär önskade skivor och spritsa på lite grädde.
 
 

 
 

Kommentarer


  1. Sandra' 23 januari, 2016 on 20:16 Svara

    så goda dem såg ut 🙂

  2. Angelica Persson 24 januari, 2016 on 12:05 Svara

    Tror du att man kan ha marsipan istället för mandelmassa. Har kvar sen jul. Skulle vilja testa dom, det ser så gott ut.

  3. Anonym 24 januari, 2016 on 20:05 Svara

    Så goda de ser ut! 🙂

  4. Anonym 26 januari, 2016 on 10:49 Svara

    Oh blir verkligen sugen på de bakverk du presenterat som har med semlor att göra.

    Föresten vad gjordes den första semlan och när 🙂

  5. Helen 1 februari, 2016 on 16:55 Svara

    Mm så smarriga 🙂 låter hur gott som helst!

  6. helena 6 augusti, 2016 on 11:06 Svara

    en favorit, tredje gången jag gör dom idag!

  7. Bella 23 februari, 2017 on 13:58 Svara

    Åh vad gott!

Lämna ett svar till Angelica Persson Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna