I veckan har jag varit och bakat i ett café som heter Café Haack som ligger i Broby i Skåne. Där bakade jag mina tofffifee cupcakes med nutella och rocky road cookies.
Det var otroligt roligt att baka på ett café och det kändes som jag levde i en dröm.
Caféet var dansk inspirerat som serverade smörrebröd, weinerbröd, petit choux, starka ostar etc. Jag fick smaka smörrebröden med räkor och en med rödspätta, otroligt gott!
De serverade även supergott kaffe och chai te. Chai är ett te som är smaksatt med kanel, ingefära, kardemumma, muskot, och stjärnanis. Jag fick genast inspiration att testa göra en hemmagjord chailatte sirap. Jag lät sirapen småkoka i en halvtimme så smakerna blir mer tydligare och starkare.
Sen är det bara att vispa upp mjölk som blir skum och häll upp i ett glas med chailattesirap och pudra på lite kanel eller kardemumma.
Av sirapen gjorde jag en chailatte pannacotta. Jag gjorde en vanlig pannacotta och sen tillsatte jag min sirap. Efter pannacottan hade stelnat så tog jag även lite till sirap på toppen. Mums!
CHAILATTE
1 liter vatten
3 msk svart te (eller 5 påsar svart te eller earl gray)
en liten bit ingefära
1 msk hela kardemummakärnor
6 stycken kanelstänger (15 cm långa)
6 stycken stjärnanis
1 tsk torkad muskotnöt
2 msk honung
1,5 dl farinsocker eller rörsocker
1/2 vaniljstång
4 stycken kryddpepparkorn
GÖR SÅHÄR
Mät upp vattnet och häll i en kastrull
Häll alla ingredinser i en kastrull och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det småkoka minst 30 minuter.
Sila av alla kryddor.
Sirapen blir något lösare än vanlig sirap.
Vid servering så vispa upp mjölk med elvisp och blanda tillsammans med chaisirapen. Jag använde ca. 25 procent av sirapen och sedan resten med skummad mjölk. Strö över lite malen kanel.
CHAI LATTE PANNACOTTA
3 gelatinblad
2 msk chai latte sirap
1,5 tsk vaniljsocker eller en vaniljstång
0,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
GÖR SÅHÄR
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll grädden och mjölken i en kastrull och låt bli varmt. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt strösocker, vaniljsocker/vaniljstång och låt koka upp. Låt dra i någon minut.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen. Låt pannacottan svalna.Häll sedan upp pannacottan i portionsglas och låt stelna i kylen i ca 3 timmar.
Åhh låter jättegott!! dina bilder alltså:))
Hur mycket mjölk och sirap ska man ha för att det ska bli lagom? Fattade inte riktigt!
25 procent latte resten mjölk
Ser supergott ut!
Men jösses vad gott med chaipannacotta!
Jag älskar chailatte, men det blir bara att jag dricker det på café. Känner absolut att jag måste prova på det hemma!
Åh vad lyxigt med egen chai latte, detta måste jag testa! Tack för receptet (: Hur förvaras sirapen bäst och ungefär hur länge tror du den håller sig?
I kylen ungefär en månad:)
Tusen tack ❤️