VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

The big semmelpost!

 
 
 
Semmeldagen närmar sig och jag har förberett här hemma med klassiska semlor, semmelpaj och en semmel triflé! Jag kör på stort i år med olika sorters bakverk med semmelsmak.
Jag kände att jag ville prova något nytt i år, sen är det ju fantastiskt att jobba kardemumma, mandelmassa och vispgrädde. De här smakerna tillsammans blir ju magiskt.
 
Semmelpajen har en mördeg i botten och pryds med mandelmassa. Efter gräddningen så toppas pajen med uppvispad grädde och en spräd mandelcrunch.
Det är supergott med något syrligt till som bakade äpplen, hallon eller blåbär.
 
Semmeltriflen är en efterätt som är lager på lager. Jag tog bullarna ifrån semlorna och satte i glaset tillsammans med mandelcrunch och grädde. Det känns lite festligare att äta ifrån ett glas istället för en stor bulle.
 
 
Ha en trevlig dag!
 
KLASSISKA SEMLOR
 
50 g jäst
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
100 g smör
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
ca. 8 dl vetemjöl special
1 ägg
 
ägg till pensling
florsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull . Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
 
Tillsätt resten av degvätskan, ägg, vaniljsocker, kardemumma socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min 200 grader. Låt bullarna kallna på galler.
Skär ett snitt i bullen och lägg på mandelmassa.
Vispa upp grädde och spritsa på. Lägg på locket och pudra över florsocker.
 
 
SEMMELPAJ
(4 små former eller en stor 20 cm)
 
En sats mördeg.
200 g mandelmassa (köpt eller hemmagjord)
 
Till servering
uppvispad grädde
 
MANDELCRUNCH
100 g hackade mandlar
1,5 dl socker
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
 
GÖR SÅHÄR
Gör mördegen. Se recept länken ovan.
In i ugnen 5 minuter 175 grader.
Ta ut den och tillsätt skivad mandelmassa och placera ut i formen. In i ugnen 5 minuter till.
Låt svalna.
Spritsa ut uppvispad grädde.
 
Ta fram en torr stekpanna till mandelcrunchen.
Tillsätt socker, kardemumma och kanel. När sockret har löst sig så är det klart. Häll ut på bakplåtspapper och svalna.
Toppa crunchen på pajen.
 
SEMMELTRIFLÈ
  
Semmelbullar
mandelcrunch
Uppvisad grädde
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram valfria glas och varva semmelbullar, mandelcrunch och uppvispad grädde.
Om du vill ha lite mer syra så lägg på valfria frukter eller bär.
 
 
 

Kommentarer


  1. monique 11 februari, 2015 on 17:32 Svara

    Hej. Hittar inget recept på mördegen.

  2. Chips&Choklad 13 februari, 2015 on 15:51 Svara

    Vilka söta semmelbakelser! Jag älskar konceptet semla, men mandelmassan har jag väldigt svårt för.

  3. Elina 17 februari, 2015 on 10:25 Svara

    Du ÖVERTRÄFFAR, varje gång!!!

  4. Anonym 17 februari, 2015 on 20:57 Svara

    åh så mycket gott!

Lämna ett svar till monique Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna