VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Starta en surdeg

Jag hoppas ni har haft en härlig jul och en trevlig nyårsafton.
 
Nu är vardagen tillbaka och jag ser fram emot ett nytt spännande år.
 
Igår träffade jag talangfulla Sébastien Boudet här i Kristianstad. Han har utbildningar här för framtida bagare så vi bokade in ett litet möte. Han var med i juryn för matbloggspriset då jag vann bästa bak och dessertblogg . Det var verkligen en ära att träffa honom.
Det blev en del bakningssnack såklart och vi diskuterade även hur viktigt det är att använda ekologiska och bra råvaror.
 
Sébastien är surdegsbagare som ni säkert vet och han berättade kring det ämnet. Jag blev så inspirerad så direkt när jag kom hem från vårt möte satte jag en surdeg på jäsning.
 
Det är väldigt lätt att göra en egen surdeg. Det kanske låter krångligt med alla steg men det är det inte.
Sen kan du baka fantastiska bröd, bullar eller kanske krispig pizza?
 
En surdegsstart kan förvaras i rumstemperatur men behöver matas 1-2 ggr i veckan. Använd gärna flera olika mjöl i din surdeg så bakteriekulturen bubblar upp.
 
Använd ekologiskt mjöl i din surdeg. Det bästa är att köpa ett mjöl från en kvarn nära dig. Sébastien har en kvarnkarta på sin blogg.
 
Receptet är ifrån självaste Sébastien
 
 
Dag 1
Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk.

Tillsätt 0.5 dl vetemjöl och 0.5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet.

Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochner vänd plastbunke ovanpå burken.

 

Dag 2

Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt.

Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och ½ dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå.

 

Dag 3

Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och 0.5 dl vetemjöl.

Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 4

Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.

 
 

Kommentarer


  1. Heavenly Cupcake 8 januari, 2015 on 16:33 Svara

    Åh, surdegsbröd som är så gott! Det var länge sedan jag hade surdeg hemma nu men jag minns att jag stoppade den i precis allt, pannkakor, brownies, you name it! Jag ser fram emot att se vad du bakar med den. /Danielle

  2. Anonym 8 januari, 2015 on 19:04 Svara

    Va kul att du fick av hans surdeg 🙂 Ska bli kul och se vad du hittar på att baka av den 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna