VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Gudomlig saffrans kolatårta

Obeskrivligt god saffran och kolatårta på en mandelbotten! Kolasaffransåsen som du brer över botten får varenda besökare på fall.
Det är väldigt mäktigt så det räcker med en liten bit. Servera med en klick grädde och lite blåbär för att balansera upp den söta kolan.
Saffransveckan börjar lida mot sitt slut, imorgon är det sista inlägget. Jag hoppas att kunna inspirera er att baka med saffran, det finns ju så mycket mer att baka lussekatter. Saffran är en helt fantastisk krydda. Jag älskar saffran exempel i pannkakor, fiskgryta och paella.
MANDELBOTTEN
4 äggvitor
2 dl strösocker
175 g malen mandel
1 msk kakao
KOLAKRÄM
2 dl grädde
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1,5 tsk vaniljsocker
1 paket saffran
3 msk smör
GANERING
2 dl vispgrädde
blåbär
GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget.

Blanda ner mandeln och kakaon utan att röra för mycket.

Lägg bakpapper i botten på en pajform, ca 20-24 cm i diam. Bred ut smeten i pajformen. Grädda ca 35 min i nedre delen av ugnen. Låt bottnen svalna något, lossa den sedan från bakpapperet och lägg den på ett uppläggningsfat.

Kolasaffranskräm Blanda grädde, socker, saffran och sirap i en kastrull. Koka krämen 15–20 min så att den blir tjockflytande. Låt svalna och rör i vaniljsockret och smöret. Låt smöret smälta. Låt såsen svalna en aning

Bred kolasåsen över tårtbottnen. Ställ tårtan kallt minst 4 timmar.

 Garnering 

Vispa grädden. Bred på över kola och saffranskrämen. Fördela bären.


Annons

Kommentarer


  1. Elina 9 december, 2014 on 20:03 Svara

    KOLA?! SAFFRAN?! TÅRTA?!
    GOTT!

  2. Anonym 9 december, 2014 on 20:16 Svara

    nu vart jag hungrig

  3. Stickan! 9 december, 2014 on 20:22 Svara

    Åh, så vackert och gott det ser ut :-) Du är så duktig :-)

  4. Anonym 9 december, 2014 on 20:33 Svara

    Men du va gott det där ser ut och låter!! Ge mig!:D

  5. Ninjakossan 20 december, 2014 on 12:43 Svara

    Jag skulle hemskt gärna vilja baka denna till jul, men undrar om den går att frysa. Någon som testat?

  6. Merit 22 december, 2014 on 14:44 Svara

    Funkar det med mandelmjöl? Låter så gott!!

  7. Mikael Jansson 9 januari, 2015 on 16:49 Svara

    Suverän tårta, blev bjuden på denna under hösten och bakade den själv som kvällsfika på julafton, mycket uppskattad.

  8. Anonym 9 januari, 2015 on 17:56 Svara

    hjälp vad gott detta såg ut!! 😀

  9. Madde 17 november, 2016 on 21:29 Svara

    Mums!

    Men undra lite, om man inte kan ha mandel (allergier) vad kan man ha för botten då? :)

    Mvh Madde

    • Sweet and Simple 20 november, 2016 on 09:34 Svara

      Kanske en kladdkaka kanske? Eller en tårtbotten?

  10. Sweet and Simple 22 december, 2014 on 15:49 Svara

    Ja det gör det :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna