VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Plommonkompott med kola och flingsalt

 
 
Vilka fantastiska sommardagar vi har haft de senaste dagarna. Jag har befunnit mig på stranden och badat , igår var det hela 25 grader i havet.
 
Idag är det regn i Skåne och jag kan med gått samvete baka och blogga. Vilket jag tycker är rätt skönt. Lite regn och moln behövs ibland, men man ska ju inte klaga hihi.
 
Grannens plommonträd har blommat och vi fick lyckan att plocka hur mycket plommon vi ville. Jag fyllde en helg korg med plommon och jag ställde mig bland kastrullerna och gjorde en fantastisk plommonkompott. Syrlig, somrig och så frisk i smaken.
 
Ät den som den är eller servera med lite mascarponemousse, dulce de leche och flingsalt. Smakerna blir magiska ihop. Som vanligt har jag använt mig av fantastiska Pampas delis kola.
 
Sötningen till kompotten får ni justera själva det beror på hur söta plommonen är. Man får smaka sig fram helt enkelt.
 
 PLOMMONKOMPOTT
 
350 g plommon
3 msk vatten
ca. 1,5 dl socker eller honung
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
 
MASCARPONEMOUSSE
1 dl mascarpone
2 dl vispgrädde
0,5-1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ts citronsaft
 
0,5 dl dulce de leche
några nypor havssalt
 
GÖR SÅHÄR
 
Börja med kompotten.
Tvätta plommonen och ta bort kärnan. Lägg i dem i en kastrull tillsammans med vatten, socker, vaniljsocker och kanel.
Låt det koka upp och när plommonen är mjuka så är det klart. Mixa till en slät smet.
 
Låt det svalna.
 
Du fortsätter med mascarponemoussen.
Vispa upp vispgrädden med en elvisp. Rör ner mascarpone, florsocker, vaniljsocker och citronsaft. Men rör inte för mycket för då kan moussen bli en aning rinnig.
 
Ta fram fyra glas och häll i plommonkompott och marscarponemousse. Klicka dit lite kola och strö över havssalt.
 

Kommentarer


  1. Alma 30 juli, 2014 on 20:21 Svara

    ååå waoow

  2. Karin @pampas deli 1 augusti, 2014 on 20:45 Svara

    Men oj va smarrigt. Jag förstod inte på Instagram att du hade i Dulce de Leche också. Mascarpone är något jag blev helt förälskad i när jag bodde i Italien men har ännu inte fått ihop något gått med Dulce. Detta kommer vi absolut att prova! GOTT!

  3. Sara 6 september, 2014 on 15:33 Svara

    Gjorde precis denna plommonkompott med årets första plommon och WOW vad gott! Och härligt värmande med kanelen i också! 🙂 tack för en fantastiskt fin blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna