VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Syrlig fläderkladdkaka

 
 Trädgårdarna är som allra vackrast ju nu. Lavendel, rabarber, jordgubbar, fläder, och rosor i alla tankbara färger. 
 
Det växer fläderblommor ca 100 meter ifrån mitt hus. Att bara plocka, lukta och synen är helt fantastisk. Det är något speciellt att plocka sin alldeles egnaskörd. Men man får bara vara försiktig så man inte plockar den giftiga röda bären. Jag plockar aldrig bären utan bara blommorna.
 
En variant på kladdkaka med den härliga smaken av fläder. Fläder är för mig en riktigt somrig fräsch smak och doft. Denna kakan går att variera ,smakar gott i sig själv, men vispad fluffig grädde och några jordgubbar nu i bärtider blir ju inte helt fel.
 
Jag vispade upp grädde och tillsatte flädersaft och lite vaniljsocker. Grädden blev så härlig i konsistensen och fantastisk att jobba med. 
 
Kladdkakan blir väldigt syrlig tillsammans med den syrliga grädden så det är jättegott med något bär på som balanserar upp smakerna. Jordgubbar, blåbär eller hallon kanske? 
 
 
FLÄDERKLADDKAKA
(20 cm form)
 
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 citron saft och skal
1/2 dl flädersaft
 
FLÄDERGRÄDDE
3 dl grädde
0,5 dl flädersaft
1 tsk vaniljsocker
 
DEKORATION
100 g bär
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Smöra och bröa en form.
 
Vispa upp ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och saften från citronen, koncenterad flädersaft, smöret och mjöl.
Grädda i ugnen ca 35 minuter.
Låt svalna.
 
Vispa upp grädden. Tillsätt vaniljsocker och flädersaft.
Dekorera med bär.

Kommentarer


  1. Anna 9 juni, 2014 on 12:13 Svara

    Härligt recept! Använder du outspädd saft eller?

  2. linnea 9 juni, 2014 on 13:47 Svara

    Fläder får svarta bär som även dom används till saft. Får busken röda bär är det antingen druv eller flikbladig fläder. Druvfläder växer vilt och är mycket lik äkta fläder. Bara bären som ärbgiftiga. Men som sagt äkta fläder får svarta c-vitamin rika bär. Lite fakta 🙂 kakan ser gudomligt god ut iallafall!

  3. lisa 9 juni, 2014 on 20:04 Svara

    Man ska inte tillföra flädersaften och vaniljsockret innan man vispar alltså?

  4. Ida 9 juni, 2014 on 20:44 Svara

    Så gott det ser ut!

  5. ♡ Felicia J ♡ 10 juni, 2014 on 10:44 Svara

    Det ser galet gott ut!

  6. Maskeradgalningen 10 juni, 2014 on 11:33 Svara

    Det var så lite så 🙂
    Och det var inte sista gången jag länkade till dig.
    Du har verkligen en underbar blogg.

  7. Veronica 12 juni, 2014 on 15:22 Svara

    Åh gud vad god den såg ut!

  8. Anonym 14 juni, 2014 on 16:41 Svara

    åh vad gott. bara älskar din blogg. så himla härliga bilder, och goda tårtor/kakor. kärlek till dig och din blogg!

  9. Irre 14 juni, 2014 on 16:43 Svara

    Så smarrigt och vilka fina foton.

  10. leila 14 juni, 2014 on 16:48 Svara

    Jeeeezzuuz va gott det där såg ut! Fantastiska bilder.
    //Leila

  11. Anonym 14 juni, 2014 on 16:50 Svara

    Gott!

  12. Anonym 14 juni, 2014 on 16:52 Svara

    Fina bilder 🙂

  13. Annabel Lee 14 juni, 2014 on 16:58 Svara

    Åh, ser verkligen sjukt gott ut! Älskar ju flädersaft så hur skulle detta kunna gå fel?!!!

  14. Maskeradgalningen 16 juni, 2014 on 11:09 Svara

    Smaskens! Nu har du en ny länk hos mig 😉
    Kul att veta.

    • Sweet and Simple 16 juni, 2014 on 12:43 Svara

      Fan va underbar du är. Jag blir så otroligt glad. Tack för du gör min måndag underbar. Kram

  15. Anki L 19 juni, 2014 on 11:36 Svara

    Hej
    Tack för en fantastisk blogg med underbara bilder!
    Bakar just denna kaka, ska den verkligen bara vara i ugnen i 35min? Min är fortfarande "smetig", inte bara kladdig…
    Tack

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna