Trädgårdarna är som allra vackrast ju nu. Lavendel, rabarber, jordgubbar, fläder, och rosor i alla tankbara färger.
Det växer fläderblommor ca 100 meter ifrån mitt hus. Att bara plocka, lukta och synen är helt fantastisk. Det är något speciellt att plocka sin alldeles egnaskörd. Men man får bara vara försiktig så man inte plockar den giftiga röda bären. Jag plockar aldrig bären utan bara blommorna.
En variant på kladdkaka med den härliga smaken av fläder. Fläder är för mig en riktigt somrig fräsch smak och doft. Denna kakan går att variera ,smakar gott i sig själv, men vispad fluffig grädde och några jordgubbar nu i bärtider blir ju inte helt fel.
Jag vispade upp grädde och tillsatte flädersaft och lite vaniljsocker. Grädden blev så härlig i konsistensen och fantastisk att jobba med.
Kladdkakan blir väldigt syrlig tillsammans med den syrliga grädden så det är jättegott med något bär på som balanserar upp smakerna. Jordgubbar, blåbär eller hallon kanske?
FLÄDERKLADDKAKA
(20 cm form)
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 citron saft och skal
1/2 dl flädersaft
FLÄDERGRÄDDE
3 dl grädde
0,5 dl flädersaft
1 tsk vaniljsocker
DEKORATION
100 g bär
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Smöra och bröa en form.
Vispa upp ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och saften från citronen, koncenterad flädersaft, smöret och mjöl.
Grädda i ugnen ca 35 minuter.
Låt svalna.
Vispa upp grädden. Tillsätt vaniljsocker och flädersaft.
Dekorera med bär.
Härligt recept! Använder du outspädd saft eller?
Ja precis
Fläder får svarta bär som även dom används till saft. Får busken röda bär är det antingen druv eller flikbladig fläder. Druvfläder växer vilt och är mycket lik äkta fläder. Bara bären som ärbgiftiga. Men som sagt äkta fläder får svarta c-vitamin rika bär. Lite fakta
kakan ser gudomligt god ut iallafall!
Man ska inte tillföra flädersaften och vaniljsockret innan man vispar alltså?
Så gott det ser ut!
Det ser galet gott ut!
Det var så lite så
Och det var inte sista gången jag länkade till dig.
Du har verkligen en underbar blogg.
Men tack fina du
Åh gud vad god den såg ut!
åh vad gott. bara älskar din blogg. så himla härliga bilder, och goda tårtor/kakor. kärlek till dig och din blogg!
Så smarrigt och vilka fina foton.
Jeeeezzuuz va gott det där såg ut! Fantastiska bilder.
//Leila
Tack fina du.
Gott!
Fina bilder
Åh, ser verkligen sjukt gott ut! Älskar ju flädersaft så hur skulle detta kunna gå fel?!!!
Smaskens! Nu har du en ny länk hos mig 😉
Kul att veta.
Fan va underbar du är. Jag blir så otroligt glad. Tack för du gör min måndag underbar. Kram
Hej
Tack för en fantastisk blogg med underbara bilder!
Bakar just denna kaka, ska den verkligen bara vara i ugnen i 35min? Min är fortfarande "smetig", inte bara kladdig…
Tack
Nej de ska man inte.
Tusen tack
Den är supergod kan jag lova
Tack snälla
Gud va glad jag blir. Kramar
Låten vara lite längre då