VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

En enkel sockerkaka

 
 
Ibland är en enkel sockerkaka godare än alla prinsesstårtor och de gräddiga bakelserna. Det enkla kan vara det godaste.
Receptet tog jag ifrån min mormors bakpärm. Jag lyckas alltid med den här sockerkakan den blir så luftig, saftig och så god.
 
Knepet med att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och socker riktigt luftigt och vända ner mjölet försiktigt. Häll aldrig ner varmt smör i smeten för då är risken att bakpulvret dör och kakan jäser inte.
 
En annan sak att tänka på är att röra runt ordentligt så bakpulvret fördelas för annars så kan kakan spricka eller inte jäsas.
 
Om man vill kan man ha citronglasyr på. Pressa ut saften från en citron och rör ner 1,5 dl florsocker.
Om man vill ha en friskare smak så kan man riva ner lite citronskal i sockerkakssmeten.
 
SOCKERKAKA
 
3 ägg
2 1/2 dl socker
50 g smör
1 msk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
 
Smör och mannagryn till formen
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Smält smöret och låt svalna.
Rör ner i smeten.
Sila ner mjölet, vaniljsockret och bakpulvret.
Häll i grädden sist och rör om.
 
Smöra och bröa en form och grädda 40 min i 175 grader.
 

Kommentarer


  1. Anonym 31 mars, 2014 on 14:27 Svara

    Ser hur gott som helst ut! Var länge sen jag bakade sockerkaka men nu blev jag genast sugen på att göra det igen! Vad är det för sås (möjligtvis fel ord att använda) du har över? Vanilj? Skulle gärna vilja ha receptet på det också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna