VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Nyårsdessert med hallonpannacotta och choklad

 
 
God jul och god fortsättning!
 
Nyår närmar sig och jag håller på att planera nyårsmenyn. Jag vill ha något friskt, lätt och något extra lyxigt. Nyårsdesserten får gärna ha en  känsla av ”extra allt.” Här har ni ett förslag som man kan hitta på.
 
Här har vi en pampig dessert med en krämig hallonpannacotta och daimkulor på toppen. På tallriken finns även en syrlig hallon budino med vit choklad.
Du hittar även hallonsås, krossade kex, mynta, hasselnötter och minimaränger.
 
Pannacottan är helt underbar och så len i konsistensen. Jag har mjölk i min pannacotta vilket gör den alldeles len, krämig och fräsch. Hallonbudino är en italiensk dessert som är en sorts pudding som inte innehåller gelatin men den håller formen ändå. Tillsammans med den vita chokladen blir det alldeles ljuvligt.
 
 
 
HALLONPANNACOTTA
(4-5 pers)
 
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl socker
1 msk vatten
1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång
1 tsk citronsaft
300 g hallon
3 gelatinblad
 
HALLONBUDINO
 
425 g hallon
325 g vatten
100 g socker
30 g maizena
30 g vatten
 
MINIMARÄNGER
 1,5 äggvita
1 krm ättika
1 dl socker
 
HALLONSÅS
125 g hallon
2 msk vatten
1 msk socker
 
DEKORATION
några hasselnötter
10 jordgubbar
2 dl daimkulor
några blad mynta
20 g vit choklad
1 krossad våffelstrut
 
GÖR SÅHÄR
 
Hallonpannacotta
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp hallon, socker och vatten. Sila bort kärnorna.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljpulver/vaniljstång. Lägg i gelatinbladen.
Häll i hallonblandningen. Avsluta med citronsaft.
Häll i portionsglas.
Ställ i kyl minst 4 timmar. Men helst över natten med plastfolie så hallonsmaken kommer fram ännu mer.
 
Dekorera med daimkulor.
 
Hallonbudino
Rensa och skölj hallonen.

Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Låt koka upp och låt sedan sjuda i 5 minuter. 
Passera frukten och vätskan genom en sil. Ställ tillbaka vätskan i en kastrull på spisen och tillsätt sockret. Låt koka upp. Blanda ihop maizena och vatten och häll ner i fruktsaften. Vispa kraftigt tills det blir tjockt.
 Häll upp smeten i brioche formen eller i en silikonform.
Låt stelna i 24 timmar.
Pilla upp kanterna med fingret så att de inte sitter helt fast i formen. Ställ en tallrik på formen och vänd uppochner.
 
Maränger
Vispa upp äggvitan hårt. Tillsätt ättikan och vispa 1 min till.
Tillsätt lite socker i taget.
Spritsa ut små maränger och grädda 125 grader i ca 30-40 min. När marängen lossnar från bakplåtspappret är den klar.
 
 Hallonsås
Häll alla ingredinser i en kastrull. Koka upp såsen i 2 minuter och sila sedan bort kärnorna.
 
Dekoration
Krossa kexen och lägg på din tallrik. Skiva jordgubbar och dekorera med minimaränger, mynta, hasselnötter och vit choklad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


  1. Kristin // The Chocolate Box 28 december, 2013 on 21:31 Svara

    Så vackert, och definitivt lyxigt!

    Och vad fin bloggen din har blivit ser jag nu! Kul med lite nytt 🙂

  2. Bakverk och Fikastunder 29 december, 2013 on 00:35 Svara

    Så fint och så läskande! Gillar verkligen din design och dina fina bilder! God fortsättning Sabina!

  3. Anonym 29 december, 2013 on 00:44 Svara

    Wow! Vad läckert det ser ut!

  4. Moa Andreasson 31 december, 2013 on 16:44 Svara

    Bra gjort, ser jätte lyckigt ut!

  5. S A N N A 31 december, 2013 on 16:45 Svara

    åh vad gott!! 🙂

  6. Anonym 31 december, 2013 on 16:47 Svara

    Nä men herregud nu svimmar jag, så gott!

  7. Frida 31 december, 2013 on 16:51 Svara

    Åh gud så gott det såg ut! 🙂
    Gott nytt år!

Lämna ett svar till Frida Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna