VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Tårta smak av mozartkulor

 
Mozartkulor är en klassiker som alltid bakas till jul hemma hos oss. Ett elegant och lyxigt julgodis med mörk choklad, nougat och mandelmassa. Dessutom busenkelt att få till med ett fåtal ingredienser!
 
I år tänkte jag prova något nytt så det blev en mandelmassabotten med en len nougatfyllning som täcks av mörk chokladganache.
 
Det är en ganska mäktig tårta så det räcker med en liten bit. Är du ett fan av mozartkulor så måste du bara göra den här tårtan.
 
Receptet på den underbara mandelmassebotten hittade jag inne på bloggen Louisespis. Den delikata mandelbotten blev helt ljuvlig och dessutom busenkel att få till. Du river bara mandelmassa, knäcker i ägget och tillsätter potatismjölet. That’s it!
 
Jag använde mig av en 15 cm form. Om ni använder en större form så dubbla receptet.
 
MANDELMASSEBOTTEN
 200 g mandelmassa
1 ägg
1 msk potatismjöl
 
NOUGATFYLLNING
180 g nougat
3 dl grädde
2 gelatinblad
 
MÖRK CHOKLAD GANACHE
100 g mörk choklad
1 dl grädde
10 g smör
 
GÖR SÅHÄR
Riv mandelmassan och blanda tillsammans med ägget och potatismjölet. Smöra och bröa en form med avslagsring och tryck ut massan. Grädda i 175 grader i 20-25 min. Låt den svalna och låt kakan stå kvar i formen.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält nougat och grädde (det får inte koka) rör i gelatinbladen. Låt nougatfyllningen svalna helt innan du häller över den på mandelmassekakan.
Häll över och låt stå i kylen eller frys minst 4 timmar.
Ta ut kakan från formen. Om det är svårt att få ut den så använd en spatel och skär försiktigt längs sidorna så det lossnar.
 
Det sista du gör är ganachen. Smält grädde, choklad och smör i en kastrull. Låt ganachen svalna helt innan du häller på den på tårtan. Garnera ev. med nougat hyvla då med en osthyvel.
 
 

Kommentarer


  1. Micaela 20 december, 2013 on 13:16 Svara

    Underbar, denna ska jag lätt göra till julbordet, tack!

  2. Anonym 20 december, 2013 on 14:27 Svara

    Ser god ut och fin e den :) Riktigt fina bilder tar du :)

  3. Marie 20 december, 2013 on 18:06 Svara

    Oh my gosh… den kaken ser fantastisk ut! Og så jeg som elsker Mozart kuler!

  4. Bakande Sara 20 december, 2013 on 19:24 Svara

    Ser verkligen gott ut :) Jag bakade precis Mozartkulor :)

  5. AnnaAwesome 22 december, 2013 on 16:32 Svara

    Jag gör alltid mina "mozartkulor" med grön/rosa/röd marsipan istället. Mycket godare och finare 😉

  6. s p i n d e l t j e j e n 26 december, 2013 on 17:57 Svara

    Men åhhhh vad gott!!!

    Och vad fint du har gjort på bloggen! :)

  7. Anonym 28 december, 2013 on 16:30 Svara

    Synd att jag inte tycker om mozartkulor, för den ser riktigt riktigt god ut!

  8. Anonym 30 december, 2013 on 14:18 Svara

    Låter fantastiskt gott =) Får göra den till nästa jul då =)

  9. Ketstin 17 november, 2016 on 15:20 Svara

    Wow

  10. Sweet and Simple 26 december, 2013 on 18:46 Svara

    Tusen tack ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna