Äntligen är det underbara december! Jag älskar när man ser adventsljusstakar och stjärnor i fönsterna. Allting känns så mysigt med alla tända ljus och jultomtar. Nu fattas bara den efterlängtade snön.
Min ugn går på högvarv nu när det är december månad. Mumsiga lussekatter,krispiga pepparkakor, krämiga fudgebitar och traditionella knäck är ett måste i juletid!
Här har vi en kladdig kladdkaka med seg och krispig polkagrismaräng. Den upplevdes mindre mastig pga. av den friska mintsmaken och de krispiga polkagrisarna.
Kladdkaka är nog bland de svenskaste du kan göra och blir alltid lika uppskattad. Jag älskar när kladdkakan blir riktigt kladdig.
Nu till receptet!
KLADDKAKA
(20 cm form)
200 g smör
4 ägg
2,3 dl mjöl
10 msk kakao
2 msk vaniljsocker
5 dl socker
POLKAGRIS MARÄNG
2 äggvitor
2 dl socker
2 dl polkagrisar
några droppar pepparmintsarom
DEKORATION
0,5 dl krossade polkagrisar
GÖR SÅHÄR
Smält smöret. Blanda i alla ingredienser och rör om. Smöra och bröa en form. Låt den gräddas i 15-20 min i 175 grader (beroende på hur kladdig du vill ha den.)
Vispa upp äggvitorna så marängen blir blank (ca 5 min) . Rör ner lite socker i taget och vispa i någon minut till.
Krossa polkagrisarna och rör ner i smeten. Droppa i några droppar pepparmintsarom.
Fördela marängen uppe på kladdkakan och in i ugnen till den börjar bli en aning brun. (ca 5 min)
Dekorera med krossade polkagrisar.
Oj vad gott. Låter som något helt i min smak 🙂
Vad gott 😀
Det verkar jättegott, jag gör ofta kladdkaka men jag har aldrig prövat att ha maräng på:-)
men åh lätt att jag ska baka den!
Ååh vad det ser härligt ut!Hur lång tid tar den att göra ungefär? 🙂
Gud vad gott det såg ut 🙂
Åh! Älskar både maräng och polkagris, måste testa detta!
Funderar på att göra den till ett personalmöte. Men måste då göra den dagen före, fungerar det att förvara i kylen tror du?