Hej och välkomna till Sweet and Simple! Jag heter Sabina och bor i Skåne, Kristianstad tillsammans med min man och våra två barn. Min största passion här i livet är att baka och att fotografera. Välkomna till min lilla sockervärld!
Varenda jul är jag alltid på jakt efter det godaste lussekattsdegen! Det ska vara smakrikt, luftigt och saftigt.
Nu har jag hittat det tack vare Icas buffétidning. Jag har bara gjort några små justeringar bara.
Hemligheten är att sätta saffranen 30 minuter i starksprit innan man lägger i det i degen vilket gör det blir mycket mer intensivare smak av saffran. Jag använder vetemjöl special istället för vanligt vetemjöl vilket gör bullen så mycket saftigare och jag smälter inte smöret utan använder rumstemperat smör. Det är även viktigt att knåda degen 15 min innan den ska jäsa då blir degen mycket luftigare.
Ni måste bara baka det här receptet! Ni kommer inte att ångra er! De blir så otroligt saftiga och luftiga. De påminner lite om sockerbullar med smält smör och socker på.
LUSSEKATTER
2-3 paket saffran 2 dl socker
2 msk starksprit eller vatten 50 g jäst 175 g rumsvarmt smör 1 krm salt 5 dl mjölk
13 1/2 dl vetemjöl special
till pensling 1 ägg Ev. russin
Efter ugnen 50 g smält smör 1 dl socker
GÖR SÅHÄR
Stöt saffranen i en mortel med 1 tsk socker. Lägg i saffranen i starkspriten och låt stå i en halvtimme. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen och lägg i en bunke. Häll i socker, smör, mjölk och saffran.
Tillsätt salt och mjöl. (Behåll 1 dl till utkavlingen)
Arbeta i maskin i 15 min eller knåda själv 20 minuter.
Jäs 60 min.
Rulla små bollar och lägg i en muffinsform. Låt jäsa 20 min under bakduk. Sätt på ungen 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Hej !
Har med bakat efter de receptet. blev supergoda .
Jag trodde att special vetemjöl var mer till bröd..Men ska köpa de nästa gång .
3 paket saffran .. oj det blir dyrt .. en påse kosta 35 kr ..
Ha det bäs t
Måste verkligen testa!:) men har två frågor (kanske superdumma) vad gör du med russinen & om man blandar saffran, sockret med lite vatten, ska man då hälla i hela den blandningen eller hur menar du? ursäkta mina dumma frågor:)
Jag bakar idag för nästa helg. Vad tror du, ska jag pensla med smör och socker nu, sen frysa in. Eller frysa in nu och pensla och sockra då de ska serveras?
Så gott!
Jag har en tävling på min blogg just nu om att man ska gissa vad en bild föreställer, vinnaren vinner en länk på min fb-sida, om du vill vara med
Så sjukt goda och saftiga blev dom! De helt klart bästa lussebullarna jag gjort, däremot så tog jag en msk glögg istället för sprit. Men detta recept kommer jag köra på varje lussebak, tack för alla dina fantastiska recept!
Ja den ser ju minst sagt väldigt god ut =)
Dem ser otroligt goda ut, dessa ska jag absolut testa att göra.
Hej !
Har med bakat efter de receptet. blev supergoda .
Jag trodde att special vetemjöl var mer till bröd..Men ska köpa de nästa gång .
3 paket saffran .. oj det blir dyrt .. en påse kosta 35 kr ..
Ha det bäs t
ungefär hur många blir det?
40 små ungefär
Måste prova! Hur stora gör du bollarna?
Måste verkligen testa!:) men har två frågor (kanske superdumma) vad gör du med russinen & om man blandar saffran, sockret med lite vatten, ska man då hälla i hela den blandningen eller hur menar du?
ursäkta mina dumma frågor:)
Ja du blandar allt tillsammans:) russin är bara om man vill ha i:)
Oh vad sugen jag blev på att baka det där, måste rensa frysen
Men starksprit, baqardi razz är kanske uteslutet?! Enda starksprit vi har hemma 😛
Det borde gå. Smaken försvinner och alkoholen försvinner i ugnen:)
Åh, vad gott det lät! Och bilderna gjorde en riktigt sugen. Har inte testat att ha på smält smör och socker men borde göra det ser jag
De här ser riktigt goda ut..
En liten fråga bara.. Måste man ha degen i muffinsformar eller funkar det att lägga direkt på bakplåtspapper?
Ser Jätte mumsiga ut!
Är muffinsformar ett måste?
Har nämligen inga hemma just nu
Utkavlingen, när sker denna? Är det inte bara att rulla till bollar eller ska man kavla ut degen innan?
åååh Icas recept på lussekattor var så goda 😉
Ska prova detta, tack för tipset 😉
Jag bakar idag för nästa helg. Vad tror du, ska jag pensla med smör och socker nu, sen frysa in. Eller frysa in nu och pensla och sockra då de ska serveras?
Jag hade penslar när dem ska ätas
Går denna variant att kavla ut och sätta fyllning i?
Åh mums! måste prova
Så gott!

Jag har en tävling på min blogg just nu om att man ska gissa vad en bild föreställer, vinnaren vinner en länk på min fb-sida, om du vill vara med
Mumsigt :>
Världens bästa Lussebullar!!!!! jäklar så bra dom blev TACK
Men vad roligt att höra. Kram
Hej!!
Var har du köpt dom guldiga bullformarna
de köpte jag på ica:)
Har aldrig testat den här varianten av lussebulle. sweet and simple. 😉
Men ganska likt mina klassiska:
http://helenasmatresa.blogspot.se/2016/12/klassiska-lussekatter.html
ja det är ju icas recept!
Så sjukt goda och saftiga blev dom! De helt klart bästa lussebullarna jag gjort, däremot så tog jag en msk glögg istället för sprit. Men detta recept kommer jag köra på varje lussebak, tack för alla dina fantastiska recept!
visst är de goda mmmm
Ja du. Svårt att säga. 10 cm kanske
Nej inget måste
Man kavlar inte ut. Det är bara om man vill göra flätor
Jajamen