VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Saffransbullar med vaniljkräm

 

Dessa underbara bullarna var dem godaste bullarna jag har bakat. Jag googlade runt på bullar och jag fastnade för ett recept. Jag använder alltid vetemjöl special för att bullarna blir mer saftiga och fluffiga.

 
Jag kommer definitivt baka dessa bullar nästa jul också. Jag bakade en halv sats och dem gick åt i ett nafs.
Gud så kallt det är i Skåne. Igår var det -22 grader på morgonen. Vincent vände i dörren och ville inte ut för det var så kallt.
 
 
 
 

 
 
 
 SAFFRANSBULLAR MED VANILJKRÄM
 
 1½ paket saffran

225 gram smör

½ liter mjölk

50 gram jäst

2 dl socker

2 ägg, löst uppvispade

10–12 dl vetemjöl special

russin till garnering, om man vill

1–2 ägg, uppvispade till pensling

Stöt saffran i en mortel med två–tre sockerbitar och rör ut med lite av   degspadet.

Låt smöret bli rumsvarmt. Ta fram mjölken och låt den stå framme ett tag också   för att inte vara kylskåpskall. Smula sönder jästen i degbunken och rör ut   med en liten del av mjölken. Slå i resten av degvätskan och klicka i smöret.

Tillsätt saffranssmulet, socker, de lätt uppvispade äggen och drygt hälften av   vetemjölet. Arbeta degen smidig, gärna i degmaskin eller med degkrokar,   eller för hand. Tillsätt bara så mycket mjöl så att den går ihop något sånär   och inte är för rinnigt kladdig, men fortfarande lite kladdig. Det brukar gå   åt kanske 9-10 dl mjöl.

Låt jäsa 20 minuter i bunken med bakhandduk över på dragfri plats. Häll upp   degen på lätt mjölat bakbord/diskbänk/bänkskiva. Skär av en bit deg för   varje lussekatt och rulla/dra ut så det blir en remsa som du sedan rullar   ihop åt vardera håll i varje kant – till klassiska lussekatter. Eller om du   har någon annan favoritform… 

Lägg bullarna på en väl smörad plåt, eller ännu hellre på en plåt med   bakplåtspapper och låt dem jäsa väl på dragfri plats under bakhandduk. Jag   brukar låta dem stå minst 30 minuter, ibland upp till en timme – det beror   på rumstemperaturen hur länge de kan stå. De ska jäsa upp ordentligt men   inte bli överjästa.

Garnera ev. med russin. Pensla försiktigt med uppvispat ägg innan de åker in i   ugnen som värmts till 200–225 grader.

Grädda i mitten av ugnen, om du inte har gasugn för då ska de alltid gräddas   högst upp. Grädda dem i ca 5-10 minuter. De ska bli gyllene men inte brända   – passa dem eftersom det går fort att bränna dem!

Om du väljer att baka flätor eller längder kan det vara gott att fylla med en   blandning av smör och riven mandelmassa, ev. smaksatt med rivet apelsinskal.   Grädda längder och flätor i 200 grader i 15–20 minuter.

 

Receptet är ifrån www.hd.se

 
 
 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna