VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Under uppbyggnad

Bloggen är under uppbyggnad – alla gamla inlägg kommer komma tillbaka men jag vet inte riktigt när jag kommer bli klar!
Just nu är det jättemkt med nytt jobb, två uppsatser och det vanliga livet….men ja, jag kommer tillbaka!

Om ngn saknar mig alldeles för mkt kan Ni maila något snällt till studierochvardagskaos@hotmail.com!

Kommentera

Enjoy your choice and life

Jag har skrivit en del om att vara och förbli motiverad, att inte skjuta upp saker och ting och hur man lyckas med sina studier – jag tror att i grund och botten så handlar det främst om att man måste vara nöjd med sitt val av ämne!
Känner man ingen glädje när man tänker på sitt huvudämne eller sitt framtida jobb så har man valt fel…så enkelt är det!
(Sen är det klart att allt inte är roligt men i grunden ska det val du gjort kännas bra, rätt och roligt – du ska ju ändå jobba utifrån det du studerar i många år framöver!)12

Kommentera

Att skjuta upp saker i alla evighet

Jag fick en kommentar (tusen tack!) om hur man slutade skjuta upp saker och ting – och ja, varför, varför, varför gör man så?!

Definitionen av prokrasting är  – ”Att medvetet välja bort något som vi vet i framtiden gynnar oss för något som för tillfället känns mer gynnsamt” och en roligt anekdot var att i min C-kurs så skrev en student om just Prokrastinering och han är, efter 2år fortfarande inte klar….haha!

Hur som helst, jag var själv queen of it…förut…numer gör jag det som ska göras i god tid!
För mig hjälper det att göra dagsplaneringar (mer exakt om hur jag planerar i ett annat inlägg). Jag skriver alltså upp vad jag ska göra under en dag och sedan följer jag det. Viktigt är då att sätta realistiska mål och kanske ha någon form av belöning på slutet – min belöning är att om jag är klar med mitt dagsschema så behöver jag inte plugga på kvällen utan kan kasta mig i soffan framför GossipGirl (eller GilmoreGirls) direkt barnen nattats (haha)!

Här är lite mer konkreta tips:
1) Studera när du är på topp (är du en morgonmänniska eller en kvällsmänniska?)
2) Ta regelbundna pauser (vanligen så tar man knappt pauser när man sitter själv och studerar)
3) Jobba fokuserat (tänk bort Instagram, Facebook och sånt)
4) Gör en sak i taget (mer om multitasking kommer i ett annat inlägg)
5) Sätt realistiska mål
6) Dela upp uppgifterna (hemtentan, tentaplugget etc) i mindre delar och fokusera på en del i taget
7) Jobba med så få störningsmoment som möjligt
8) Skaffa en studiekompis eller studiegrupp, jag själv klarar inte av att plugga i grupp men för många hjälper det (om man inte bara pratar och fikar bort flera timmar)
9) Studier visar även att om Du berättar för folk vad det är du ska studera för tillfället och tentadatumet så är det mer troligt att Du faktiskt pluggar och lyckas på provet (jag brukar berätta både för min mamma och min man när jag har tentor och inlämningar)
10) Gör en att-göra-lista med andra saker som behöver göras mer än just plugget, en lista gör att Du kan släppa tanken på tvätten och disken medan du pluggar
11) Plugga inte hemma (och pluggar Du hemma, sitt vid ett skrivbord eller köksbordet – absolut inte i sängen)
(Dom tipsen jag själv använder är markerade med fet stil!)
11

 

Kommentera (2)

Att sätta realistiska mål

Att sätta realistiska mål är otroligt viktigt – pluggar man och har barn så kanske man inte kan prestera på samma höga nivå som tidigare eller som klasskamrater. För mig har alltid högsta betyg varit målet men jag inser ju att det inte är hållbart i längden att enbart vara nöjd med VG…

Så ja, innebörden av att sätta realistiska mål är verkligen något jag måste lära mig men det får jag lära mig en annan dag för nu är det verkligen dags att ta tag i saker och ting – och ja, jag har gjort en lista (jag älskar listor)!


Kika gärna in senare så kommer det ett inlägg om hur man undviker att skjuta upp saker och ting – ngt som jag tror alla har problem med då och då!

Kommentera

Att förbereda veckan

Idag är det söndag och söndagar här hemma är riktiga fixardagar – både för oss och för barnen så på just söndagar bryter vi oftast all lek vid 17.00 för att städa iordning och packa inför skoldagen (nu är det ju fritids men ryggsäcken ska ju med ändå). Söndagar här hemma innebär alltid byte av sängkläder och handdukar, städning, fixa med blommor ute och inne, matplanering,tvätta och stryka, veckohandling och så fyller vi i allas scheman på kylskåpsalmanackan.

Hoppas alla haft en bra helg, imorgon kommer det ett inlägg om hur man bäst förhindrar att skjuta upp saker och ting!

Kommentera (1)

För att få de senaste uppdateringarna