Jag som skriver bloggen är en 33årig trebarnsmamma som pluggar Psykologi med målet att forska och föreläsa på Universitetsnivå. Här delar jag med mig av min vardag med Studiestress, Barnkaos och det berömda vardagspusslet. Däremellan skriver jag om olika studietekniker, delar med mig av studietips och studiepepp! (För Kategorier & Arkiv, scrolla längst ner på sidan)

Annons

Att läsa artiklar

Något som man verkligen blir bra på när man skriver uppsatser är att skumma igenom forskningsartiklar – oftast är de ganska tråkiga tunglästa och skrivna på en engelska som man inte direkt är van vid!

Såhär läser jag artiklar:

Abstract
Här ser Du snabbt om artikeln ens passar in i det sammanhang som du tänkt dig!

Methods —> Participants och Procedure
Här ser Du hur den studien gjordes, kanske är du ute efter studier gjorda på barn i en viss ålder, under Participants ser Du snabbt om urvalet är det du söker. Under Procedure ser du hur studien är gjord, om det är en enkätstudie, intervjuer eller kanske fokusgrupper.

Results
Här ser Du resultatet i siffror, oftast brukar jag skippa resultatdelen! Den är supertråkig att läsa och den innehåller bara massa medelvärden, avvikelser och annat trist – det är ändå inget du behöver ta upp i din studie, exakta sifferresultat känns totalt ointressant!

Discussion
Här beskriver de sitt eget resultat – det är intressant! Och deras resultat jämförs med andras resultat och det är även här Du kan hitta saker som passar in i din egen uppsats. Tar Du med saker från diskussionen ska detta refereras till den artikeln du läser.

Introduction
I början av en uppsats brukar jag (efter att jag läst Abstract och sett att det är ngt som passar in) läsa många Introductions, det som skrivs där är inget som är nytt utan det är en sammanfattning över den befintliga forskningen – här refereras det alltid till massa andra artiklar inom ämnet och det är verkligen en guldgruva! Här hittar Du alltså massa andra artiklar som du kan söka fram och läsa. Tänk på att det är usprungskällan som Du ska referera till, tar du med delar av en Introduction i din egen uppsats så måste du hitta ursprungskällan (eller så kan man ju fuska och skippa att söka fram ursprungskällan och enbart referera utifrån referenslistan i den artikeln man läser….men det är väl, som sagt, lite fusk….haha!)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons