Jag som skriver bloggen är en 33årig trebarnsmamma som pluggar Psykologi med målet att forska och föreläsa på Universitetsnivå. Här delar jag med mig av min vardag med Studiestress, Barnkaos och det berömda vardagspusslet. Däremellan skriver jag om olika studietekniker, delar med mig av studietips och studiepepp! (För Kategorier & Arkiv, scrolla längst ner på sidan)

Annons

Att ha en plan – det räcker inte att vara snäll….

Alltså, vi måste prata om skillnaden på att vara driven och att vara snäll och flyta med strömmen…. Ofta tycker jag att de jag möter i skolan inte har ngn plan med vad de gör….de väljer att program (som visserligen intresserar dem från början) och sen flyter man med och reflekterar inte så mkt över vad man läser och varför man läser det….och helt utan att ha ngn direkt forskning som backar upp det och helt utan kontrollgrupp så tror jag dessutom att detta är ett kvinnligt fenomen!

Det är f-n livsfarligt att bara välja en gång och sen flyta med…!
(eller ja, livsfarligt är ju att ta i men typ…)

Jag tror att man hela tiden gör val – om man reflekterar över det man gör så gör man hela tiden val. Just med studier är det viktigt att hela tiden utvärdera vad man gör och framförallt varför man gör det man gör!
När man väljer ett visst program eller kurs så har man ju från början en plan för varför man väljer just det programmet eller kursen – man har ju ett syfte med varför man läser det – man vill ha ett intressant jobb eller en viss kunskap som man inte har!

Sen är det ju inte säkert att ett helt program leder fram till det man till en början trodde – eller kanske kan man hitta en smartare väg eller en roligare väg eller en snabbare väg?!

Som, alla tidigare läsare, vet så valde jag först ekonomi, sen ett psykologiprogram och sen olika psykologikurser – jag valde och valde om och valde om igen!

Syftena och målen fluktuerar genom åren och därmed är inte det första valet alltid det rätta, sen kan (som för mig) målet vara det samma men vägen dit varierar – det viktigaste är alltså att ständigt utvärdera och reflektera över det man faktiskt gör!

REFLEKTERA MERA!
Unknown

4 reaktioner på ”Att ha en plan – det räcker inte att vara snäll….

 1. Håller helt med. Jag hoppade på en kvällskurs i teckenspråk, funderade på om jag kunde göra något med det språket. Funderade och tänkte och kon fram till att teckenspråkstolk skulle vara ett yrke för mig. Sökte en utbildning kom in men efter ett år upptäckte både jag och skolan att vi inte matchade varandra. Sökte en annan skola och läste i två år varav jag fick läsa om ett år så skolorna skiljer sig åt för mycket.
  Efter tre års studier i teckenspråk bestämde jag mig för att tolk vill jag inte bli. Så jag valde att hoppa av och byta spår. Läste två år till fritidsledare. Tog examen i våras och jobbar nu på en skola. Hat under hösten pluggar barn och ungdomslitteratur och genuspedagogik eftersom det är ämnen som intresserar mig.
  Är i dagsläget sugen på att se om och hur jag kan validera min fritidsledarexamen till en fritidspedagogexamen. Så reflektera och välj om och välja rätt tror jag är toppen!!!

  1. Hej!
   Vad spännande att höra hur andra gjort också! Och det låter ju som du har en väldigt bra grund för att jobba som fritidspedagog –
   jag funderar också på att läsa en kurs i teckenspråk faktiskt, inte för att det egentligen ”passar in” i min utbildning utan för att det är så himla spännande :-)
   Lycka till med allt du kommer företa dig, och som sagt, du har ju testat massa olika saker och det är på det sättet man vet att man hamnar rätt på slutet!

 2. Håller helt med. Jag hoppade på en kvällskurs i teckenspråk, funderade på om jag kunde göra något med det språket. Funderade och tänkte och kon fram till att teckenspråkstolk skulle vara ett yrke för mig. Sökte en utbildning kom in men efter ett år upptäckte både jag och skolan att vi inte matchade varandra. Sökte en annan skola och läste i två år varav jag fick läsa om ett år så skolorna skiljer sig åt för mycket.
  Efter tre års studier i teckenspråk bestämde jag mig för att tolk vill jag inte bli. Så jag valde att hoppa av och byta spår. Läste två år till fritidsledare. Tog examen i våras och jobbar nu på en skola. Hat under hösten pluggar barn och ungdomslitteratur och genuspedagogik eftersom det är ämnen som intresserar mig.
  Är i dagsläget sugen på att se om och hur jag kan validera min fritidsledarexamen till en fritidspedagogexamen. Så reflektera och välj om och välja rätt tror jag är toppen!!!

  1. Hej!
   Vad spännande att höra hur andra gjort också! Och det låter ju som du har en väldigt bra grund för att jobba som fritidspedagog –
   jag funderar också på att läsa en kurs i teckenspråk faktiskt, inte för att det egentligen ”passar in” i min utbildning utan för att det är så himla spännande :-)
   Lycka till med allt du kommer företa dig, och som sagt, du har ju testat massa olika saker och det är på det sättet man vet att man hamnar rätt på slutet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons