Jag som skriver bloggen är en 33årig trebarnsmamma som pluggar Psykologi med målet att forska och föreläsa på Universitetsnivå. Här delar jag med mig av min vardag med Studiestress, Barnkaos och det berömda vardagspusslet. Däremellan skriver jag om olika studietekniker, delar med mig av studietips och studiepepp! (För Kategorier & Arkiv, scrolla längst ner på sidan)

Annons

Att plugga när man är Mammaledig

Jag fick en fråga om hur det är att plugga när man är Mammaledig och den tänkte jag svara på nu!

Jag läste Företagsekonomi på campus (alltså med vanliga föreläsningar på universitetet) när jag var mammaledig med A och jag läste Strategiskt Personalarbete på distans när L var nyfödd – det är ju stor skillnad på att läsa campuskurser och distanskurser så jag delar upp det på två olika stycken. Först vill jag bara påpeka att det här är mina erfarenheter. Många tyckte jag var galen som inte ”njöt av mammaledigheten” och ”att min bebis typ led av att inte ha en närvarande mamma”. Dessutom handlar det även mycket om hur lugn bebisen är och hur man mår efter förlossningen osv. Mina barn har alla varit väldigt lugna och som små klockor när det gällde sömn och mat, dessutom hade jag väldigt lätta förlossningar (kejsarsnitt med alla tre) och jag ammade inte mina barn mer än ngn vecka och ska man plugga campuskurser så krävs det ju att man är bekväm med att amma offentligt, vilket inte alla är...Hur som helst, såhär tänker jag….

Campuskurs
Jag hade med mig A på föreläsningar de allra flesta gångerna, någon gång var hans mormor ute och gick med han men annars så hängde han med mig. Det funkade finfint för han bara sov och sova och sova och åt när han var liten – jag har varit på föreläsningar där föreläsaren ackompanjerats av bebisskrik vilket jag tycker är respektlöst både mot klasskamrater och mot föreläsaren men så länge man tänker på att gå ut och bebisen vill ha uppmärksamhet så ser jag inget fel med att ha med den i skolan.
Ngt värt att fundera på är dock tex grupparbeten, hur funkar det med en bebis? Och vissa dagar kommer man behöva barnvakt, dels för att det förutom föreläsningarna krävs en hel del plugg även hemma och dels så finns det obligatoriska moment (seminarier, tentor mm) där det inte funkar att ha med sig en bebis oavsett hur lugn den är.

Distanskurs
Det allra enklaste är ju att läsa en kurs på distans, då kan man plugga när det passar och all kontakt med föreläsare, klasskamrater sker via nätet samt att alla grupparbeten mm även dem görs via nätet. Risken är dock att det är svårt att hitta tid till att plugga vilket gör att det krävs enorm disciplin. Dessutom var det för mig en social grej att plugga, att få komma ut lite bland ”vanligt folk” och inte bara alla tusen mammagrupper och i det avseendet är det ju tråkigare att plugga på distans.

CSN eller Föräldrapeng
När man pluggar under mammaledigheten så sa iaf FK till mig (med risk för att jag fick fel information, så kolla med FK själv ifall du vill plugga) så fick man plugga en kurs trots att man tog ut föräldrapeng varje månad. Jag tog iaf ut pengar från FK istället för CSN men vill man så kan man ju ta CSN-bidrag (och lån om det behövs) istället och spara föräldradagarna eller så kan man ju ta lite av varje…. Jag valde att spara CSN istället då jag visste att jag hade mycket kvar som jag ville läsa och dessutom tog min man inte ut så många dagar så det var lika bra att plocka ut dem från FK när jag ändå hade ganska högt SGI (heter det så?).

Sammanfattningsvis
Jag tycker det var toppen att plugga medan jag var mammaledig (What’s up med uttrycket ”mammaLEDIG”? Hur ”ledig” är man egentligen när man ska ta hand om en bebis?!) Jag gillade att göra  ngt även för mig själv och inte enbart fokusera på bebisen 24/7….men det passar nog inte alla och det är krävande att plugga och kräver stora mått av disciplin – men prova! Det värsta som kan hända är att man hoppar av (om du väljer att inte avsluta kursen och du har tagit ut CSN-pengar kom då ihåg att meddela CSN att du valt att avbryta studierna. Om Du inte anmäler det är risken att kursen räknas som underkänd och då kan det krångla när du söker CSN-pengar nästa gång).

Om det är ngt jag missat eller ngt som verkar skumt – skriv en kommentar!

En reaktion på ”Att plugga när man är Mammaledig

  1. Det låter så enkelt när du skriver om det, att plugga och vara mammaledig. Jag vill så hemskt gärna plugga och jag behöver höja ett par betyg men hittar absolut inte motivation för min dotter tar så mycket tid, vilket är meningen kanske men ändå..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons