Jag som skriver bloggen är en 33årig trebarnsmamma som pluggar Psykologi med målet att forska och föreläsa på Universitetsnivå. Här delar jag med mig av min vardag med Studiestress, Barnkaos och det berömda vardagspusslet. Däremellan skriver jag om olika studietekniker, delar med mig av studietips och studiepepp! (För Kategorier & Arkiv, scrolla längst ner på sidan)

Annons

Att tentaplugga…

Så är den här – den hemska och samtidigt skönt tentaveckan!
Föreläsningen idag är avklarad och nu är jag helt på egen hand fram till tentan – många i klassen har börjat med ”äsch, jag får väl ta en omtenta”-tänket men att göra en omtenta finns inte i min värld….jag är nog den mest envisa person jag känner och jag kan lätt plugga dygnet runt om det behövs….haha!
Visst, skulle jag få en omtenta så är det ju bara att bita i det sura äpplet men jag vet att jag skulle dö inombords…

Hur som helst, att tentaplugga kräver (för mig) enorm struktur, annars är det lätt att få panik och så blir det inget av någonting….så hur gör jag? 

 Mitt tips är att första dagen lägga en timme på att verkligen kolla igenom vad som behöver göras!
– Vilka områden behärskar jag inte?
– Vad visar gamla tentor på som det viktigaste?
– Vad har föreläsaren tagit upp på föreläsningarna och i sina PowerPoints?
– Har föreläsaren gett några tips inför tentan? (jag brukar skriva upp små anteckningar längst bak i blocket när föreläsaren benämner ngt som extra viktigt etc för att ha inför tentan)
– Vad känns som självklara tentafrågor? Efter ett tag lär man sig vad som är viktigt, oftast brukar jag ha hela tentan klar för mig i huvudet innan tentatillfälllet- och ofta brukar det stämma!

Sen när du identifierat alla områden så gör en dag-för-dag-planering!
Skriv ner den i kalendern eller på att A4-papper och följ den, jag brukar även planera in pauser och tex en löptur för att rensa hjärnan….

Nu sitter resten av min klass i klassrummet och ställer frågor till föreläsaren utifrån de brister som de känner – själv blir jag oerhört stressad av sånna tillfällen så jag har istället bokat ett eget rum i bibblan, under tentaveckan är det viktigt att göra det som känns rätt för dig själv! Sitt ensam, sitt i smågrupper, sitt hemma, sitt i bibblan – gör det som passar dig och som gör dig mest effektiv! 

 Nej, nu ska jag följa mitt pluggschema och när jag är klar här (17.00) så ska jag åka in till stan och möta upp min Svägerska (Ns syster) för att gå på en föreläsning med Per Holknekt, för mig som inriktar mig på psykisk ohälsa och delvis mot missbruk så ska det bli riktigt intressant!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons