Jag som skriver bloggen är en 33årig trebarnsmamma som pluggar Psykologi med målet att forska och föreläsa på Universitetsnivå. Här delar jag med mig av min vardag med Studiestress, Barnkaos och det berömda vardagspusslet. Däremellan skriver jag om olika studietekniker, delar med mig av studietips och studiepepp! (För Kategorier & Arkiv, scrolla längst ner på sidan)

Annons

Att våga välja ämne…

Idag hade vi opponering på inledningen av det som ska bli början på min C-uppsats i höst!
Opponeringen gick jättebra så jag var nervös helt i onödan – och min frågeställning blev (efter mkt om och men…):
– Hur ser skolpersonal i låg- och mellanstadiet på barn med ADHD och andra beteendestörningar samt hur jobbar skolan aktivt för att reducera stigmatisering av denna utsatts grupp barn?

Att välja psykologiskt forskningsfält samt specifikt ämne var jättesvårt och har varit en process ända sedan i våras när jag skrev min B-uppsats….B-uppsatsen hankade om stress och framgång och tanken från början var att bygga vidare på den…men insåg efter vägen att det inte alls var det området jag vill rikta in mig mot….kanske för att jag är världens minst stressade person? Haha…

Jag fick för ett tag sen frågan ”Varför valde du att läsa psykologi och vilken kurs har varit mest intressant?”
Och därigenom kom jag fram till mitt område och ämne….
Hade jag inte fått den där frågan så hade jag nog fortfarande funderat- att hitta sitt specialintresse är jätteviktigt för att kunna göra en bra uppsats men det finns fler aspekter i det hela!

Här är det jag tycker Du ska tänka på:
– Vad är ditt intresse?
– Hur mkt finns det redan skrivet inom området? Läs artiklar eller uppsatser inom ämnet, oftast avslutas dessa med ”förslag på tidigare forskning” – kanske finns det ngt där du fastnar för? Förslagsvis söker Du i DIVA-portalen.
– Vad är syftet med din uppsats? Är det att få G? Är det att kunna publicera en forskningsartikel? Är det att bli klar så fort som möjligt med minsta möjliga insats (vilket absolut är helt okej men viktigt att vara medveten om)?
– Vill du göra en kvalitativ uppsats (intervjuer) eller kvantitativ uppsats (enkäter eller experiment)? Olika ämnen lämpar sig bäst för olika metoder.
– Vill du ha en speciell handledare? Vilket ämne har han/hon som område?
– Vill du kunna utveckla ämnet i en ev D-uppsats?

För mig är det dels viktigt att jag får rätt handledare, jag har sedan min första kurs på psykologin haft bra kontakt med den föreläsaren-F och jag vill ha han som handledare och dessutom vill jag skriva ngt som kommer gå att arbeta om till en artikel och som går att utveckla i D-kursen, dessutom vill jag göra en kvantitativ uppsats. Jag bokade ett möte (eller det gjorde jag egentligen inte utan jag knackade på och frågade ”har du två minuter över?” haha!) och bollade idéer med F….hade ett förslag som han ratade (fast på ett fint sätt…) och sen frågade han mig den magiska frågan jag tycker alla ska ställa sig (se ovan)….efter att ha resonerat kring frågan mest med mig själv så kom jag fram till att mitt intresseområde är stigmatiseringa av personer med psykisk ohälsa samt npf-problematik (ADHD, Autism mm).
Sen formulerade jag min fråga och md vägledning av F kom jag fram till den i sin helhet….dessutom finns det inte mkt forskning på området i Sverige så därför tror jag, med Fs hjälpt, att det kommer funka att skriva om den (under förutsättning att uppsatsen blir så bra som jag tror och hoppas) till en forskningsartikel (här hjälper det ju såklart att ha draghjälp av en som redan publicerat massa artiklar och som redan är doktor).

Så ja, så tänkte jag och jag hoppas min lilla guide kan hjälpa ngn!
Om Ni har funderingar så lämna en kommentar med er mailadress (i mailadressrutan så ser bara jag den) så hör jag av mig, just inom ämnet psykologi kan jag hjälpa till om bollplank eller i andra ämnen också kanske!

En sista sak – när jag vid förra genomgången av inledningen presenterade min idé (utan att ha läst in mig speciellt mkt på ämnet) sa den föreläsaren vi har nu ngt i stil med ”Hmm, jag tror inte barn stigmatiserar” (vilket då hade omkullkastat hela min idé) men jag körde på ändå och det visade sig att det finns forskning som visst visar att barn stigmatiserar och att det finns bra material för en uppsats inom ämnet! Så….kör på er idé tills motsatsen är bevisad, våga tro på er idé och våga chansa, det värsta som kan hända är att ni får börja om!
keep-calm-and-shoot-for-the-stars-5

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons