Jag som skriver bloggen är en 33årig trebarnsmamma som pluggar Psykologi med målet att forska och föreläsa på Universitetsnivå. Här delar jag med mig av min vardag med Studiestress, Barnkaos och det berömda vardagspusslet. Däremellan skriver jag om olika studietekniker, delar med mig av studietips och studiepepp! (För Kategorier & Arkiv, scrolla längst ner på sidan)

Annons

Hösten = En nystart!

Nu när barnen är tillbaka på dagis och fritids och den 26e börjar skolan för mig – just nu skriver jag på min uppsats och försöker planera hösten!

Visst känns hösten som en nystart? En chans att börja om med nya, bättre rutiner?
Hos mig kretsar tankarna kring hur vi ska klara hösten som är min absolut mest krävande termin…och det vanliga som kost, träning och att få ihop familjelivet på ett bra sätt…då jag i stort sett är själv när det gäller lämning och hämtning, middag och kvällsfix med barnen så är det endel som måste planeras!

Hur gör man då?
Well, såhär gör vi:
1) Prioritera – vad är viktigt under hösten? Vad bör prioriteras? Vad kan strykas och vad kan vi hjälpas åt med på helgen?
Det enda vi alla har gemensamt när det gäller att planera är att vi alla har 24timmar på dygnet men hur dessa prioriteras är individuellt. För oss är det 3 saker som prioriteras…att barnen inte hämtas för sent på dagis/fritids, att jag får tid att plugga och att N kan jobba så mkt som han behöver – jag kan lova att det är trixigt att få ihop. Som tur är jobbar N väldigt sällan på helgen så det är då jag får ta igen det jag inte hunnit med i skolan.

2) Planera och förbered – vad kan vi gemensamt förbereda på helgen? Vad kan förberedas på kvällen?
Jag är verkligen ett proffs på att förbereda (haha)! Jag packar alltid barnens väskor kvällen innan och ställer fram i hallen så alla bara kan ta sin väska när det går, jag förbereder As mellislåda som han ska ha med till skolan, barnen lägger fram kläder inför morgondagen, jag lägger fram mina kläder inför morgondagen samt att allt för frukost osv plockas fram och ställs på diskbänken, sedan när vi kommer upp så ställer vi fram typ mjölk och smör så får alla göra sin egen frukost när de är klara. På vardagsmorgonar har vi inga regler utan då äter alla frukost där de vill, vilket innebär att tjejerna äter framför TVn, A äter på sitt rum och jag och N typ står vid diskbänken. Dessutom planerar vi alltid all mat och veckohandlar på söndagar, att komma hem med trötta barn och inse att det fattas ngt till kvällens middag är verkligen en skräpmatsfälla!

3) Gör två saker på en gång – hur kan saker kombineras? Tex så brukar A och hans kompisar gilla att gå till ICA och köpa tuggummi i tuggummiautomaten, samtidigt brukar jag be dom köpa med frukt eller vad som nu fattas. Vill tjejerna leka med en kompis ngn eftermiddag så brukar jag bjuda med kompisens mamma också så får jag trevligt sällskap i några timmar. Är det ett bra program på TV så funkar det finfint att stryka samtidigt eller lyssna på en bra pod medan du dammsuger.

4) Be om hjälp – Vem kan hjälpa dig med saker? Ofta är man så rädd att be om hjälp, man vill inte vara till besvär och man ska klara sig själv…men varför? Oftast vill folk hjälpa till!
Jag har slutat med att be om ursäkt för att jag behöver hjälp! Jag tänker att vill inte folk hjälpa till så säger de väl det. Jag ber  mina förädlar om hjälp, Ns föräldrar och syster hjälper oss mycket, grannar hjälper oss och barnens kompisars föräldrar – som sagt, det är inte alltid vi behöver hjälp men jag vet alltid vart hjälpen finns om och när den behövs!

5) Ställ krav på barnen – vad är rimligt att barnen hjälper till med? Och hur ska de uppmärksammas för att de hjälpt till?
Här hemma får barnen ett streck varje gång de hjälper till med ngt utöver det vanliga- om de lyckas få ihop 10st streck på 5 dagar så får de köpa några extra bitar fredagsgodis (annars är det 12st bitar som gäller). Jag tycker dels att det är skönt när barnen hjälper till för det underlättar alltid om ngn dukar bordet eller ställer in i diskmaskinen och dels tycker jag det är superviktigt att de lär sig att alla i familjen hjälps åt och att jag inte finns till enbart för att servera dom allt på silverfat!

6) Reflektera – Vad fungerar? Vad kan bli bättre och vad behöver ändras?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons