Här kommer ett recept på ett supergott och nyttigt bröd som min kära man gjorde på morgonen.
Ingredienser
50 g | jäst |
---|---|
7 dl | vatten |
2 tsk | salt |
13 dl | siktat dinkelmjöl |
5,33 msk | olivolja |
3 msk | solrosfrön |
3 msk | pumpakärnor |
3 msk | sesamfrön |
1,5 tsk | flingsalt |
Tillagning
1 Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i lite av vattnet. 2 Tillsätt resten av vattnet, salt, 1/2 deciliter olivolja och mjöl. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig, den ska vara ganska lös. 3 Låt degen jäsa under duk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 4 Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper och tryck ut den med mjölad hand. 5 Pensla degen med oliv-olja, strö över frön och flingsalt. Låt jäsa under duk cirka 15 minuter. 6 Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat. Skär brödet i rutor och dela dem till över- och underbröd.