Häng med på allt från hemmaliv, mode, skönhet och resor i både storstäder, stränder eller på landet.

Deklarera försäljning av småhus

Mitt lördagsnöje nu på morgonen har varit att deklarera försäljning av vårt barndomshus. Mamma sålde det förra året i maj och nu är det då dags att deklarera det. Jag blev riktigt förvånad av mig själv för jag tyckte det var riktigt kul att läsa igenom handbokenen för deklaration av småhus och se till att få alla avdrag gjorda. Lite som en labyrint, jag skulle ta mig igenom, kanske inte världens bästa metafor. Jag har lärt mig massor på bara ca 3 h. Exempelvis så får man göra avdrag för homestyling, hade jag ingen aning om tidigare.

Här kommer en liten lathund för er som ska deklarera småhus i år.

+ Försäljningspris (Köpeskilling)

Utgifter för försäljning  (Mäklararvode, advokatutgifter, värdering av huset, energideklaration, resor som gjorts till mäklare för kontrakt, lämna nycklar osv. och homestyling.)

– Inköpspris (Dra av lagfartskostnad och pantbrev)

Förbättringsutgifter ny-, till- eller ombyggnad (Kan vara tillbyggnad av övervåning, uterum, braskamin, värmepump, installation av ex. diskmaskin och andra ombyggnationer av huset.) Får dras av från 1952 och senare.

Förbättringsutgifter, reperationer och förbättringar (Ex. tapetsering, målning, byte av ex. garageport till det bättre.) Får dras av 5 år tillbaka i tiden och måste överstiga 5000:- per kalenderår.

Lite tips på vägen.

/Love C

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *