VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Barn & Socker

Hur gör Ni med sött till barnen?

Lördagsgodis? Fredagsgodis? Helgmys? Kalas? Fika? CocaCola? Sylt? Ketchup? Oboy? 
 
Just, barn och kost är ju ett laddat ämne i sig och det finns många självutnämnda förståsigpåare…
Här hemma körde vi ett tag med godisförbud (eller godisförbjud som lilla tjejen trodde att det hette så numer heter det så hemma hos oss) och det funkade riktigt riktigt bra! Och igår togs beslutet om ytterligare ett godisförbjud!
Barnen är ganska inriktade på godis och det är ett stort fokus kring godis, glass och fika- även på vardagar och det är just fokuset kring sött vi vill få bort!
Vi är ingen fikande familj så att skippa fikabröd är inget problem utan det är just rent godis och, likt sin mamma, främst choklad…
Våra barn älskar frukt och blir, egentligen, minst lika nöjda om det får vindruvor, äpple, banan och päron på kvällen i en skål än godis i skålen ch de acceptera ett förbud fullt ut medan de inte accepterar ett ”nej” (utan förbud) lika bra!
Så därför kommer vi köra godisförbjud nu under ett längre tag- dels för att slippa allt tjat och ha tydliga regler och dels för att det faktiskt inte finns ngt behov av socker för barn.
De får en bra och varierad kost med mkt ekologiska råvaror och i stort sett är allt lagat från scratch samt att de får mkt frukt, hembakat bröd (absolut inte hembakat i vårt hem men ändå…) och de gillar russin, nötter och grönsaker med dipp som mys- alltså är godis helt onödigt!
De enda gångerna vi tillåter det är när vi är bortbjudna till vänner eller på kalas- men då vet de att det är därför och vet att hemma gäller andra regler!
Sen får barnen i sig endel socker genom maten i form av ketchup, sylt osv… Drömmen vore ju ett liv utan dolt socker men dit har vi inte kommit ännu men vi är en bit påväg- en inspirerande blogg om ämnet är 56kilo.se!
Åse, som äter paleo/LCHFkost skriver en del om det och även om det låter enkelt att utesluta allt socker är det inte de enklaste- men att ha det med sig i bakhuvudet när man matplanerar är ju ändå bättre än inget!
Så, som sagt- hur ser Du på barn & sött?
Kommentera

Dagen hittills…

Dagen började egentligen redan igår kväll när L fick en febertopp, som verkade försvinna lika snabbt som den kom men det innebär ju trots det en VABdag för oss idag- så efter lite pusslande så kom vi fram till att det bästa var att N stannade hemma på morgonen och sen kan jobba ikväll om det skulle behövas!

Så jag har spenderat förmiddagen i As skola där det är öppethus, dessutom var det uppstart av ett stort matteprojekt som A ska delta i vilket kommer innebära enormt mkt matte både i skolan och hemma de kommande månaderna- men tex intensivläsning har visat sig ge klassen enormt goda resultat och jag hoppas att det är samma sak med matten.
Efter några timmar i skolan, gott kaffe och lite snölek på rasten så är det nu min tur att Vabba- tror inte jag vabbat sen förra våren så det är kanske på tiden….

Hur som helst är L pigg och verkar ha sin feberfria dag idag så förhoppningsvis är hon tillbaka på dagis imorgon- om inte så är det mormor som får besök imorgon för jag har en kursintroduktion jag inte vill missa…. Åh detta 1000bitars livspussel kan minst sagt vara uttröttande…

Nej, nu ska jag sätta igång att läsa de kapitel som ska vara lästa tills imorgon- hörs senare!

Kommentera

Tjärsalva

Tjejerna har lite småproblem med utslag/eksem i armveck & knäveck HIF kyla- väldigt små problem men ändå så kliar det och är rött och irriterat- idag beställde jag Tjärsalva åt dem!

Någon som har erfarenhet av den salvan? Har googlat runt och den verkar ju väldigt bra men det känns ju ändå skumt med en salva med tjära i…
 
Efter att ha kikat igenom en mängd olika sidor så hittade jag en salva som var ekologisk och till bra pris- så jag hoppas den kommer nu i veckan!
Som sagt, dela gärna med er av era erfarenheter!
Kommentera

Att hitta hållbarheten

Just nu har jag funderat mycket kring rubriken ovan- att skapa en livsstil….en hållbar livsstil…ett sätt att leva som håller hela livet…

 
Överallt öser tidningar, TVprogram & bloggar över oss tips på smalmat, dieter & galet tuffa träningsprogram- och ja, jag har själv testat det mesta och, jag tror att det som fick mig att känna enough is enough var det otroligt dåliga upplägget från World of shape- Kickstart!
Där tränade man samma tråkiga och, ur träningssynpunkt, värdelösa träningspass om-och-om igen i 30dagar med ett alldeles för lågt kaloriintag (dessutom var kaloriintaget enbart baserat på om man var kvinna/man- programmet förutsatte att alla ville gå ner i vikt!)!
Efter 1vecka pallade jag varken med tråk-träningen eller att ständigt ligga på ett alltför stort kaloriunderskott (med det kaloriunderskottet skulle jag gå ner ca 1kg/vecka vilket var galet när man är 160cm och vägde 55kg) sen hoppade jag av deras utmaning, insåg att den var kass och det enda den ledde till var att man mådde fysiskt dåligt och inte orkade träna!
Så, hur gör man då?
Hur hittar man en bra kosthållning?
Hur hittar man en lagom träningsmivå?
Jag är inte där än men jag är en bra bit påväg!
För att komma dit måste man utgå från sig själv & hitta ngt som är hållbart– ngt man kan leva med, inte bara idag och nästa vecka utan resten av livet!
Jag tycker det är sorgligt med alla bloggare som skriver om hypar sina dieter i ena inlägget för att i nästa skriva att de ”fuskade lite idag men imorgon blir det diet igen”…
 
Utgå från dig själv, hitta ngt som passar dig (sen om det är LCHF, GI, vegetariskt eller whatever spelar mindre roll), sluta sätt stämplar/namn på sättet du äter, ät så du och din kropp mår bra och försök inte efterapa ngn annans sätt- lyssna på dig, din kropp och skapa din egen diet! Ät sånt som tillfredsställer kroppen rent fysiskt men tillåt dig att äta sånt som tillfredsställer dig psykiskt- ät för att må bra och ät på ditt eget vis!
Jag älskar matlagningsmagasin- men ärligt, hur kul är det all läsa ”136st Smalmatsrecept”?!?!
Kommentera

Potatisknyten & Limesås

I vår familj är tacos en söndagsmiddag så fredagsmiddagen består av grillad laxfilé, potatisknyten och limesmör- enkelt, lite annorlunda och går bra att förbereda i förväg!

Potatisknyten
Småpotatis typ delikatess efter antalet personer (är de lite större kan del delas)
Hackad färsk eller fryst dill
Hackad färsk eller fryst gräslök
Smör
Salt/Peppar
Ev vitlök (pulver funkar finfint)
Ugnsfolie
Dela isär potatisen och lägg på folieark, krydda med salt/peppar och ev vitlök, strö över lagom med dill och gräslök samt klicka på några små smörbitar.
Slå ihop folien nog utan skarvar!
Ställ i ugnen (rekommenderar att inte ställa den direkt på gallret ifall de läcker smör…superjobbigt att får en ugnen isåfall!) 225grader i 25-30minuter (stick i potatisen för att känna om de är klara) eller släng dem på grillen!
Limesmör (2-3personer)
100g rumsvarmt smör
Skal och saft från en lime
Salt/Peppar
Ev vitlök
Mosa ihop och rulla in i folie och låt stå kallt i ngn timme!
Pensla laxen med olivolja, droppa över lime och riv över limeskal, krydda och lägg på grillen!
Kommentera

För att få de senaste uppdateringarna