Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

Namaste

 levit

Jag trodde att det skulle bli lätt att skriva av mig efter den här helgen, men lugnet inombords är så stort att jag nästan inte kan komma mig för att sätta ord på det. Men det är ju i och för sig bra! 🙂 Kanske det är så enkelt att det är syftet med meditationen som är orsaken; man vill uppnå ett sinnestillstånd fritt från tankar, men med mer närvaro och öppenhet. Jag vet inte om det skulle vara den exakta definitionen av meditationens huvudpoäng förstås, men det är de tre orden som kommer till mig här och nu.

Den gångna helgen har varit en av de absolut viktigaste för mig på mycket, mycket länge. Jag har varit på yogaretreat för första gången i mitt liv, tillsammans med en god vän och arbetskamrat. I Lund finns en sagolik yogastudio som heter Raja Yoga och hela evenemanget anordnades av dessa fina människor.

Det hela började i fredags. Jag hade haft en hemsk vecka med många spänningar och mycket oro (om detta kan jag förhoppningsvis berätta mer inom kort). Jag stämplade ut vid lunch och åkte hem. Sedan kom Vännen och hämtade upp mig och vi påbörjade en resa jag kände mig mycket förhoppningsfull inför, men samtidigt oviss. Bilen rullade mot ett paradis i den Skånska skogen, nämligen Alunbrukets Bed & Breakfast.

IMG_2321

Det är så vackert där att ni inte kan ana! Och vänta bara tills det blir sommar och allt står i blom! Bara det att kliva in i bilen i en asfaltsvärld och stiga ur den mitt ute i naturen, på grus och jord… med en grön skog runt omkring… frisk luft… fågelkvitter, men ändå med en tysthet som inte går att finna på samma sätt i tätorden eller ens i småorten.

Vi var först på plats och gjorde oss hemmastadda i ett rum i det lilla korsvirkeshuset vi skulle bo i. En efter en av de övriga deltagarna dök upp och snart kom kvällen och vårt första yogapass började. När man har mycket spänningar lagrat i kroppen, är det ingen lätt sak att slappna av, kan jag konstatera. Bara att andas kan vara svårt när man glömt att göra det ordentligt under en tid. Och VILKEN skillnad andningen gör! Nåväl… yoga och meditation, god ekologisk och närodlad mat som avslutades med ört-te i soffan blev en fin start på helgen. Morgonen därpå gick jag upp i ottan för att vara med på meditationen i skogen. Tyvärr tyckte vi att det var för kallt allihop, så vi höll oss inomhus i stället. Det var lite synd, men det hade inte blivit bra när man sitter och fryser. Men jag ska komma ihåg att göra det en annan gång. Skogen har en verkligt god inverkan på mig. Jag blir alldeles lugn. Allt komplicerat blir liksom okomplicerat och oviktigt på något vis. Som jag brukar tänka för mig själv när något inte blir som jag hoppats ”Vad gör det EGENTLIGEN… när allt kommer omkring”. Jag menar alltså att man kan fråga sig om allt man hakar upp sig på verkligen är lönt att bry sig om. Eller som ”Karlsson på taket” skulle ha sagt -Äh! Det där är bara världsliga saker…

Lördagen startade alltså med meditation följt av yoga. Sedan gudomligt god frukost och givande små samtal med de andra deltagarna (vi var tio stycken totalt), som blev allt mindre främlingar och allt mer små nyvunna vänner. Stämningen var så lätt och härlig. Mitt på dagen tog vi en lång promenad genom skogen, värmda av de, så efterlängtade, vårsolstrålarna. Målet var ett vattenfall och dit kom vi också till sist.

Sedan hem och lyssna på en föreläsning om indisk läkekonst Ayurveda (betyder: kunskap om livet). Det är förstås en hel vetenskap i sig, men det vi pratade mycket om, är att vi människor är beskaffade olika. Men att det finns tre doschor (elementära energier) …eller ska jag säga ”kategorier” av personligheter/personer/kroppstyper, ja det är lite klurigt att exakt beskriva. Man brukar vara lite av alla tre, men oftast dominerar en eller två. Vet man vilken/vilka man själv är, kan man lättare leva sitt liv på ett sätt så att det blir balans, vilket gör att vi alla mår bra. Låter det ”hokus-pokus”? Ja, jag är ju inte mer än nyss introducerad i detta, men det finns mycket klokt att hämta här, det är jag övertygad om 🙂

Mera meditation stod på schemat och här hände något helt galet! En av deltagarna började skratta lite smått. Sedan började en till att skratta. Sedan skrattade hela församlingen så att vi nästan tappade andan och tårarna sprutade, ja det GICK bara inte att sluta!!! Tala om att det var förlösande! Jag tror nästan till och med att den upplevelsen får bli den allra bästa på hela helgen!
Ja och så god middag igen och efter det samlades vi vid braskaminen där på kvällen och hade det så trevligt och avslappnat.

I morse gick jag upp klockan fem. Jag var ju ändå vaken och kunde lika gärna göra något vettigt av det. Så jag gick och duschade och gjorde mig lite ört-te. Tände ljus och försökte smälta helgen som nu snart skulle ha nått sitt slut. Det blev en härlig stund av stillhet i ensamhet, något som knappt existerar i min vardag, men som jag behöver så himla väl!

Sedan yoga igen och den där goda frukosten. Efter det avslutades det hela lite smått och vi gick alla ut och plockade med oss ramslök som det ska bli antingen soppa och/eller pesto av, skulle jag tro.

Så packade vi ut oss i bilen och susade vidare, min vän och jag. Hon hade ett ärende på en annan plats i närheten och där blev vi bjudna på kaffe av en alldeles enastående fascinerande gammal man. Det blev ett samtal om livet och utbildning i hur man odlar vitlök bland annat. Han gav ett mycket starkt intryck på mig. Vidare blev det en tur mot Kivik och Simrishamn med stopp för en liten munsbit lunch och titt på trevliga prylar i en butik.

Trött och behaglig kom jag så sedan hem till godingarna här hemma. Döm om min förvåning när jag fick Lillan att somna 19:20!!! …för er som inte vet, har hon inte somnat före 22:00 på väldigt länge nu. Kanske gjorde mina lugna, djupa andetag tillsammans med svag meditationsmusik hela susen.

Chans blev det då att tända ljus och sprida lite doftolja …och så te förstås 🙂

IMG_2345

I morgon är det en viktig dag som kan komma att vända lite upp och ner på tillvaron…

Många kramar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *