Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

Rensningens ”steg 1”

Nu har jag väl hållit er på halster länge nog! För ni undrar kanske hur det gick med fortsättning av rensningen enligt ”KonMari”-metoden? Jo, det ska jag tala om! JÖSSES!! Det var ju detta med att man skulle börja med att gå igenom kläderna… ALLA kläder… I HELA HUSET! Allt från skor till skarfsar och ytterkläder och mössor och vantar och handväskor (ja, det räknade jag med i detta). Allt detta skulle samlas i en hög på ett ställe på golvet.

…jag är nog fortfarande lite i chock när jag tänker på det. Jag hade inte med min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att det gömde sig SÅ mycket saker i våra garderober (och överallt)! Det blev ett imponerande berg på ca 1 meter över havet med en area motsvarande hela vardagsrumsgolvet och en bra bit in i sovrummet!

 20150808_100851

Även om bilden säger en del, säger den inte allt. Jag säger det igen -JÖSSES!! Det tog mig två hela dagar plus några strökvällar att gå igenom varje ”objekt” för att fråga mig om jag verkligen behövde den och om den gjorde mig glad. Resultatet blev ca 10 sopsäckar och 7 flyttkartonger som fick lämna hemmet!!! Tänk, va! Mycket lämnade jag vidare till second hand-butiken i byn, annat rensades åt sidan för att förhoppningsvis återvinnas av mina systrars framtida barn. Annat hamnade i containrarna på återvinningscentralerna och annat… ja, en del var helt enkelt inte användbart ”what-so-ever”.

Ni förstår hur luftigt och härligt det blev i våra garderober!! Där finns nu tillika endast saker vi trivs med och tycker om och som vi blir glada av. Exempel på en garderob ”före” och ”efter”:

20150801_105220 (1)

Den här garderoben just, var inte så fullsmockad precis, men den fick nytt liv genom att jag förvandlade den till makens nya klädtillhåll:

20150802_183510

Notera att jag skaffat enhetliga klädhängare (Jysk). Att jag hängt kläderna både i kategori- och färgordning. Man börjar från vänster med tyngre material och går åt lättare (åt höger). Likaså börjar man med mörka åt vänster och går mot ljusare åt höger. Har man olika ”längd” på kläderna, ska de längsta hängas från vänster och de kortaste längst åt höger. Varför? Ja, tänker er själva. Föreställ er att ni drar en linje nerifrån vänster uppåt höger. Jämför hur det känns om ni gör samma sak uppifrån höger neråt åt vänster. Vilket känns mest lättsamt? Just precis. Det första. Så det kan man tänka på när man hänger kläderna (eller ställer upp böcker i bokhyllan eller liknande). Det blir behagligare och mer tillfredsställande att titta på. Konstigt, men det är väl hjärnan som vill ha det så.

Sedan var det vikningen. De allra flesta kläder mår bäst av att vikas. ”Bara de kläder som ler lyckligare ut av att hänga, ska göra det”. Jag vet, det låter helknas, men det ligger faktiskt riktigt mycket vett i det, om man känner efter med magen och hjärtat. Marie Condo säger att man bäst viker kläderna så att de kan stå på högkant i en byrålåda! På så vis ser man alla kläder lika bra. Inga kläder ”hamnar underst” och längst bak, dvs man använder dem aldrig. Såhär kan det se ut då:

20150802_183522

Ser ni?! Snyggt och prydligt bland Mannens t-shirts! På samma sätt viker man alltihop! Även underkläder! Nu har jag ingen bild på strumplådan, men den är också viktig! Föreställ er själva hur ledsna ni skulle vara om ni var ett par strumpor som knölades ihop i en boll och gömdes längst in, längst ner i en låda. Nä, vik dem prydligt, utan att vika in till bollar och ställ dem på högkant ihop på samma sätt som ovan. Slipsar kan rullas ihop på det här viset:

2015-08-05 18.52.42

Nu hade jag inga snygga lådor just till slirrarna, men tills vidare. Ni anar inte hur befriande det känns nu! Jag begriper fullt och helt poängen med att börja rensa bland kläderna. Det är en stor bit och redan nu känns det som att det finns mer syre i hemmet! Man är lättare till sinnet! Och nu när vår tvättmaskin varit medvetslös i en vecka (eller om det är ännu mer), så tackar jag högre makter för att jag hittade ”Konsten att städa” och tog tag i projektet. Föreställ er själva hur det skulle se ut här hemma nu om vi, i stället för att låna Farmor & Farfars tvättmaskin, hade plockat av de klädlager vi hade. Mein GODDD! Ja, jag säger då det. Det här konceptet fungerar alldeles strålande!

Steg 2 enligt metoden, handlar om att rensa ut papper. Det har jag redan kommit en bra bit med. Flera soppåsar av strimmel har åkt iväg. Samma sak där, hur sjutton tänkte vi när vi valde att spara så mycket FULLSTÄNDIGT onödiga dokument! Varför?!

Men jag återkommer till detta längre fram. Nu ska jag natta 1:an och 2:an. Lilla födelsedags-3:an har somnat gott utan ett knyst att tillägga, redan 18:40! Hon var nog riktigt trött.

Puss & Kram vänner!

2 thoughts on “Rensningens ”steg 1”

  1. SÅ inspirerande! Jag har läst boken och haft en utrensning bland kläderna, jag gör mig av med över 100 plagg i första omgången. Ska försöka att fortsätta idag, det har gått en vecka sedan jag började och det gäller att inte vänta för länge.
    Du har gjort ett toppen-jobb! Ska bli kul att se fler bloggposter om detta.

    1. Ja visst är det helt fantastiskt! Det känns nästan som en religion! Jag är frälst! *fniss* Det går liksom inte riktigt att förstå det hela förrän man läst och sett ”the magic happen” på riktigt!! När jag berättar om detta på jobbet, tänds tusen eldar inom mig och jag har rena rama biblioteksverksamheten bland mina kollegor, som en efter en lånar boken. Och så skönt det är att se att faktiskt andra känner samma stök-frustration som jag själv. Lätt annars att tro att man är den enda i världen som inte kan hålla det städat omkring sig. Lycka till! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *