Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

Konsten att städa

Hur många gånger jag fått anledning till att återkomma till detta med städning i min blogg, kan jag inte svara på. Men jag vet att det är många. Oftast har det handlat om frustrationen över att behöva skämmas inför andra som, mer eller mindre föranmälda, kommer hem till oss och, mer eller mindre, kan dölja hur icke-imponerad man är över vår oförmåga att hålla god ordning i vårt bo. Största kritikern är förstås JAG, det är jag fullt medveten om.

Jag bestämde mig till sist för att jag skulle lära mig att inte bry mig om huruvida andra har synpunkter på våra dammråttor eller ej. Jag har kommit en god väg, det har jag verkligen! Framför allt har jag lärt mig att inte låta stöket stressa livet ur mig i en redan alltför överstressad tillvaro. Någonstans i alltihop, måste man se till rimligheterna. För mig är hälsan så mycket viktigare än att kunna visa upp ett skinande hem.

MEN!

Samtidigt är det ju så att jag mår mycket sämre om också min fysiska omgivning är i oordning, samtidigt som mitt inre. Jag är dessutom ganska övertygad om att ingen kan påstå att man tycker att det är lika mysigt att vistas i ett lortigt hem, som ett välstädat. Så är det ju inte.

Men varför går det inte?! Många som i tysthet förfasat sig över vår oreda, måste tro att vi alltid har det så. Men det är inte någon sanning över huvud taget! Vi städar ofta och det är inte helt sällan som det ser riktigt skapligt ut här. Problemet är att det på absolut ingen tid alls, ser precis lika skräpigt ut igen!

Summan av kardemumman -Jag känner mig som en totalt usel husmor!

Så av en slump, såg jag en Youtube-reklam på Facebook om en japansk kvinna som tydligen var en guru inom området städning och organisering i hemmet. Jag brukar inte klicka, men den här gången gjorde jag det i alla fall och fastnade i en föreläsningn hon höll. Jag blev helt fascinerad!

Så innan kvällen tagit slut, hade jag snokat rätt på hennes bok och beställt den från Adlibris. Jag tänkte att 168 kr kunde vara ett billigt pris om det visar sig att den faktiskt kan hjälpa mig.

Konsten att städa

Nu har boken landat i vår brevlåda och jag har idag läst det första kapitlet. Så många saker hon skriver är mitt i prick! Just det där med att försöka, men inte lyckas hålla det städat lik väl.

Det handlar egentligen inte om bristande vilja, det handlar om brister i medvetenhet och förmåga att städa på ett effektivt sätt. Roten till problemet sitter i huvudet.

Det finns två typer av städning. Daglig och särskild. Daglig städning innebär att man ställer tillbaka saker på den plats där den hör hemma. Särskild städning, är den städning hon ska beskriva i boken och bygger på att man ska göra städningen en gång, omsorgsfullt och fullständigt och under en begränsad, relativt kort, tidperiod. Läs den sista meningen igen, för detta är grunden till alltihop!

Problemet för de allra flesta av oss ”slarvisar”, är att vi har för mycket/för många saker! SÅ är det. Att säga att man har problem med förvaringsutrymmen är ett tecken på detta. Varför förvarar vi så förbenat mycket? Varför sparar vi på allt otyg? Om vi inte har användning för det… Inte känner att det betyder något för oss… Att det inte gör oss glada… UT med det. Så har jag uppfattat att det är. Men det blir jag väl varse när jag läser vidare.

Det ska bli spännande att se om jag blir en välstädad person framöver! Jag måste erkänna att jag är LITE rädd *fniss*

Fortsättning följer…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *