Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

VIVA Lakrits Calabria – en ny premiumlakrits från Malaco

Idag kom paketet från Buzzador med den nya lakritssatsningen från Malaco! Tre nya smaker, varav två lät riktigt spännande! Förutom sötlakrits fanns nämligen även havssalt och chili. Innan jag avslöjar vad jag tyckte, vill jag dela med mig av lite allmän lakritsfakta (som jag lånat från Malacos egen sida om lakrits)!

 

 

VAD ÄR LAKRITS?
Vi har växtriket att tacka för att lakrits finns. Det är rötterna från baljväxten Glycyrrhiza glabra som används för att utvinna den rena naturprodukten lakrits.

Lakritsrötterna skördas ungefär vart fjärde år. Ofta är odlingen indelad i fyra delar, där varje del får växa i fyra år efter att ha skördats. Rötterna kan bli upp till tio meter långa och de allra rakaste och finaste klipps i mindre bitar för att säljas styckevis. En del hälsokostbutiker har sådan lakritsrot till försäljning.
De övriga rötterna hackas och finfördelas innan de kokas i vatten i flera omgångar. När allt vatten kokats bort återstår ren lakrits. Denna sega massa torkas i block som sedan mals till fint lakritspulver. Det är detta pulver som sedan används vid tillverkningen av Malacos lakritsgodis.

 

LAKRITS GENOM TIDERNA

Lakritsrot har varit en del av läkekonsten i mer än 4 000 år och anses ha en lång rad hälsofrämjande egenskaper. I Sverige har roten använts som medicin sedan 1600-talet, bland annat för att få bukt med krånglande magar. Än idag ingår lakrits i många läkemedel, både för hälsans och den goda smakens skull. Visst är det svårt att tänka sig exempelvis hostmedicin utan lakritsens bekanta smak?

Lakritsextrakt har länge också använts inom skönhetsvärlden. Redan för flera tusen år sedan upptäckte man att det var välgörande för huden att blanda lite lakrits i hudkrämen. Idag går det bland annat att köpa ansiktsvatten, tvål, nattkräm, parfym och hårvax med lakrits.
Lakritsroten brukar ibland kallas ”världens första tandborste”, eftersom man har tuggat på bitar av lakritsrot i tusentals år. Man började säkert med det för att det gav ett välbehövligt lyft åt andedräkten och möjligen tyckte man också att tuggandet var bra för tänderna. Idag vet vi att lakritsrot har antibakteriella egenskaper.
Sin entré i godisvärlden gjorde lakritsen i slutet av 1700-talet, då holländare började göra lakritskonfekt. Först i mitten av 1800-talet tog tillverkningen och efterfrågan fart på allvar och det var kring förra sekelskiftet som den första lakritstillverkningen startade i Sverige.
VART KOMMER LAKRITS IFRÅN?
Det finns ett tjugotal arter i lakritsrotssläktet Glycyrrhiza. De odlas men växer även vilt i länderna kring Medelhavet och i ett bälte bort över Turkiet, Irak, Iran, södra Ryssland, Pakistan, Indien och Kina. Även i Nordamerika och Australien finns vissa arter av lakritsrot.
Omständigheter som klimat, jordmån och självklart även tillverkningsprocessen påverkar hur den rena lakritsråvaran smakar. Allra finast och sötast anses lakritsen från Kalabrien i Italien vara.
Även i Sverige växer det faktiskt lakritsrot, men då i botaniska trädgårdar och hemma hos hobbyodlare.

 

KALABRIEN OCH DET SVARTA GULDET
Längst ner i Italien ligger Kalabrien. En unik region där Medelhavsklimat och jordmån skapar sagolika förutsättningar för odling av citrusfrukter, chili och grönsaker av alla slag. Här trivs också lakritsroten alldeles utmärkt. Eller Glycyrrhiza glabra, som den egentligen heter, den buskliknande baljväxten vars långa rötter används för att tillverka lakrits.
Landskapet i Kalabrien präglas av höga berg och slätter, men också av långsträckta sandstränder och det ständigt närvarande Medelhavet. För den som besöker Kalabrien är det lätt att förstå varför regionen ofta kallas ”det genuina Italien”. Småskaligheten är utbredd och hantverkstraditionen stor. Slingrande bergsvägar går mellan charmiga byar och överallt finns spåren av äldre kulturer.
Lakritsroten från Kalabrien anses vara den finaste och sötaste i hela världen. Lakritstraditionen är också starkare här än någon annanstans och under flera hundra år har lakrits varit en handelsvara som betytt mycket för människorna i Kalabrien. I början av 1800-talet fanns över hundra lakritsfabriker i regionen – idag finns tre kvar. Men produktionen är fortfarande stor och trots att lakritsroten växer nästan som ogräs i trädgårdarna är invånarna enormt stolta över traktens alldeles egna ”svarta guld”.

 

KVALITETSLAKRITS
Lakritsroten från Kalabrien anses vara den finaste och sötaste i hela världen. Därför är det också den som används vid tillverkningen av Malaco VIVA Lakrits Calabria. Hela 6 % äkta lakritsrot ingår – en ovanligt hög andel som ger en tydlig smak av kvalitetslakrits. Tre smaker för den som vill njuta av en stunds vardagslyx.

 

UTANFÖR GODISPÅSEN
Även om lakritsens historia sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden är intresset för lakrits nu större än någonsin. Konsumtionen i Sverige har ökat från ca ett kilo per person år 1991 till ca 1,5 kilo år 2010. Sedan några år finns också en årlig lakritsfestival i Stockholm.
Riktigt roligt är det också att lakrits verkar hitta fler och fler vägar till våra smaklökar. De flesta glasstillverkare har någon form av lakritsglass och i restaurangköken står kockar och experimenterar med lakrits i mat. Inte bara i bakverk och desserter – där lakrits kan bryta av sötman på ett fint sätt – utan också i såser, grytor och som smaksättare över huvud taget. Vill du prova själv hittar du många spännande recept i matbloggar och i tidningar. Även på Malacos Facebooksida bjuds det emellanåt på små tips, nyheter och tävlingar, så ”Följ” gärna där.
Vill du hitta nya smakupplevelser genom att prova lakrits tillsammans med dryck? Då finns många möjligheter.
Systembolaget tipsar exempelvis på sin hemsida om kombinationen saltlakrits och torrt vitt vin. Det är även populärt att prova olika sorters lakrits tillsammans med rött vin. Sötlakrits passar fint till kaffe eller the – och du kan gärna testa att smaksätta dryckerna med lakrits. Mjölk, då? Jo, det finns experter som menar att mjölk är det som är allra godast att dricka tillsammans med lakrits!

 

ÄT MED MÅTTA
Som vanligt gäller det att äta ”lagom”! Inte bara för sundhetens skull, i det här fallet, utan särskilt när det handlar om lakrits, som faktiskt kan verka toxiskt! Läs gärna närmare information om detta på Livsmedelsverekets hemsida.
Visste du förresten att Malaco hette Malmö Lakrits Compani från början?

 

SÅ VAD TYCKTE JAG DÅ?!

Tyvärr… jag är inte imponerad över huvud taget! Det var inget fel på lakritsen. Den smakade …som lakrits brukar göra ungefär. Ganska menlös till och med. Detta med chili och havssalt. Var det ett skämt, eller? Jag fick anstränga mig för att ens skönja en ton av det! Ett tag tänkte jag att det kanske var placebo-lakritsar, men sedan kunde jag ändå känna en viss skillnad på dem. Nej, ledsen… tummen ner från mig. Sätt MER SMAK på dem, så kan det nog bli riktigt bra! Själv är jag nyfiken på vad som skulle hända om man tillverkade lakrits med mintsmak! 😉
#lakritsbuzz #malacocalabria #buzzador

2 reaktioner på ”VIVA Lakrits Calabria – en ny premiumlakrits från Malaco

    1. Visst är det! Svårt att nöja sig med de där enstaka bitarna! Och jo, det stämmer visst det där med höjt blodtryck! Jag har också för mig att en sjuksköterska i Köpenhamn blev riktigt dålig för många år sedan, efter att ha ätit för stora mängder lakrits! Så man får vara försiktig …eller hålla sig till chokladen 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *