Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

T-sugen?

 

Nej, jag är inte sugen på te. Jag är T-sugen! Det vill säga ATT jag är ”sugen”. Sugen på att stoppa något sött och sliskigt och super-o-nyttigt i munnen! För nu sitter jag här på kvällskvisten… Tycker att dagen var ”inte-så-upplyftande-utan-tvärtom”! Då är det lättare än någonsin att känna detta ”förgrömmade” (som Emils pappa skulle ha sagt) sug i smaklökarna. Att i detta läge sansa sig och INTE ta det som man (läs: hjärnan) tycker att ”nöden” kräver, är minsann inte det lättaste. Puh!

2014-01-28 20.32.43

Kolla här! Till vänster, en stor skål med pepparkaksdeg som blev över från i julas och som ligger är och frestar mig i frysen. Det är denna min hjärna försöker lura mig att gå och karva på (vilket ni ser på bilden att jag gjort förut *hrum*). Så det blev till att ta fram tunga artilleriet i fråga om vilja för att i stället göra en bricka med BETYDLIGT bättre alternativ. En apelsin, ett kokt ägg och en liten skål med naturellyoghurt med müsli på.

Det är så lätt att dras med av livets lustar. Men hur snabbt efteråt kommer inte ångern?! Därför är det bra att påminna sig… VARFÖR INTE SÄTTA UPP EN LAPP I KÖKET?! …om att suget oftast beror på något av följande faktorer:

T-ätandet
…glömde Tok-hungrig!

Så nästa gång du står där och krafsar efter snabbast möjliga sötsak… Fråga dig själv vilken eller vilka av ovanstående orsaker som gör att du befinner där du gör! Är du trött? Ja, men gå och sov då! Är du uttråkad? Ta dig för att göra något då! Vill du äta för att du har en kompis hemma och ni ska ”ha det lite trevligt”? Gör något skojigt! Prata! Och måste ni äta, välj något gott OCH nyttigt! Det finns ju faktiskt sånt också! Kanske du egentligen bara är törstig? Så drick då (vatten!)! Eller, vilket kanske är vanligast trots allt… Trösten… Du känner dig nere… har haft en dålig dag… ”livet känns allmänt tråkigt och orättvist”. Men in med tummen i munnen då och pilla på örsnibben med den lediga handen. Lägg dig i fosterställning och tyck synd om dig själv för en liten stund. ELLER!

TRÄNA!

För saken är ju den att just träning motverkar SAMTLIGA (utom ”trevligheten och törsten” förstås) godis-sugs-orsaker! Rör du på dig, får du automatiskt mindre sötsug och äter du bra, har du lättare att förmå dig till att röra på dig. Så är det bara!

Igår skrev Olga en så himla bra sak på Facebook; jag kände mig jätteträffad i alla fall och kommer att skriva ut detta för att ha hängande där jag kan se det ofta:

olga skrev

För visst känns detta igen?! Herregud… vilken slav man är under begäret! Nej… en sak är säkert! Den där känslan jag hade när jag var som mest på topp… Den känslan ska jag nu ge mig ut på jakt efter! Jag har tusen och en ursäkter, men icke en enda är egentligen godtagbar! Så enkelt (fast svårt) det är! Hur hemskt det än känns, så är det som Olga skrev, att man har själv gjort sina val och det är bara att ”suck it up”! Ta ansvar!

Detta är skrivet lika mycket som en uppmaning till mig själv, som en pepp till dig som läser. Att jag blottar mina brister på det här viset, beror på att jag vill visa er att det är svårt även för mig ibland. Men att ”det är svårt” är ingen ursäkt för att inte ta ansvar för sig själv och medvetet strunta i alltihop. Man får helt enkelt stå för de val man gör. Jag tår för mitt, men ack vad jag blir ond på mig själv för min handlingsförlamning! Vill man något annat, för man GÖRA något annat.

Over and out!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *