Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

Spenatsoppa med ägghalvor

IMG_20131029_141515

Här har ni en riktigt god, nyttig, enkel och billig lunch! Receptet är avsett för 4 portioner

2 paket (à 250 g) djupfryst hel bladspenat
1 gul lök
1 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm riven muskot
4 ägg

Så här gör du

  1. Halvtina spenaten och grovhacka den. Skala och finhacka löken. Fräs spenat och lök i flytande margarin några minuter. Pudra överk vetemjöl och häll på vatten. Smula i buljongtärningarna och låt soppan koka ca 10 minuter under lock. Rör i grädden i soppan och smaka av med salt, peppar och gärna riven muskot.
  2. Hårdkoka äggen. Skala och skär äggen i halvor eller klyftor.
  3. Servera soppan med ägg, bröd och rökt skinka.

För alla

Gör laktosfritt: Fräs spenat och lök i mjölkfritt margarin och byt ut grädden mot soja- eller havrebaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller laktos. Gör glutenfritt: Ersätt vetemjölet med samma mängd majsstärkelse (Maizena) som tillsätts i slutet av koktiden utrörd i lite vatten. Gör äggfritt: Äggen kan ersättas med lite finstrimlad rökt skinka om du inte tål dem.

Tips

Byt gärna ut spenaten mot nässlor om du hittat sådana. Och jag tänker att det vore gott med lite stekta baconbitar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *