Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

Ny tvättmaskin

Electrolux_EWF_1687_HDW1 energy_washingmachine

Här har vi den! Maskinen som fick mig att sitta på köksgolvet en lång stund igår kväll (ja vi har tyvärr tvättmaskinen i köket ännu – en kvarleva från -64 då huset byggdes skulle jag tro) och bara njuta av det härliga tysta ljudet och titta in i den stora trumman där skummet från tvättmedlet skvalpade runt i den allra första (tomma) körningen. -Ahhh…

Och precis som när det gällde bilen igår, så har jag nu lusläst manualen och ska i, skrivande stund, antingen göra kopior av den som sätts i mapp, eller skriva min egna lathund.

På tal om det, så hamnade jag på en himla bra sida om tvättning från Bosch där det fanns gott om användbara råd. Tänkte också på det här med tvättmedelsdosering. JAG har inte haft koll på vad vi har för vattenhårdhet här i Staffanstorp (som avgör hur mycket vi ska dosera). Så jag fick ju kontrollera saken:

Vattenhårdhet

Men gränserna varierar lite när man tittar på olika ställen, så jag tror att vi kan köra på att vi här har i princip ”mjukt” vatten, även om det är på gränsen, eller strax där över till medelhårt. Kan ju vara bra att veta, menar jag. Onödigt att överdosera i alla fall, eftersom det belastar miljön mer, utan att göra tvätten renare. Sedan får man naturligtvis också ta hänsyn till hur många kg tvätt som ryms i maskinen.

Vad jag också tyckte var intressant, var att läsa om detta med sköljmedel, som tydligen egentligen inte behövs mer än vid syntetmaterial, då dessa kan bli statiska efter tvätt. Läs här:

Vad är sköljmedel?
Sköljmedel tillsätts ofta i sista sköljvattnet för att göra tvätten mjukare och minska statisk elektricitet. Men behövs sköljmedel? På Konsumentverket menar man att sköljmedel kan vara bra till syntet, som lätt blir elektriskt efter tvätt. I övrig tvätt behövs det egentligen inte, men det kan vara befogat med sköljmedel på platser med hårt
vatten. Sköljmedel innehåller ämnen som är svåra att bryta ner i naturen och ska
inte användas till plagg gjorda i mikrofiber eftersom de kan förlora sina
speciella egenskaper. Använder du flytande tvättmedel behöver du inte använda
sköljmedel i samma utsträckning som för pulvertvättmedel.

HÄR finns förresten en annan bra sida om tvättråd, för den som är intresserad.

Och här har ni information om Tvättsymboler och Fläckborttagning för utskrift i PDF.

Vad det gäller fläckborttagning, så ser jag att jag gjort helt fel förut. Jag har alltid gnuggat, men såhär står det på Tvättråd.se-sidan:

Fläckborttagning – Teknik

Tyvärr är det inte så enkelt att man bara sprejar på lite medel, stoppar in plagget i tvättmaskinen och tar ut det i perfekt skick. Du måste också arbeta med fläcken innan du tvättar plagget. När du använder fläckborttagning bör du försöka få bort fläcken helt och hållet innan själva tvätten. Tvättens funktion är då att skölja bort överflödigt medel inte att behandla fläcken.

En fläck ska lösas upp, inte gnuggas bort. Gnuggandet trycker in fläcken i tyget och gör den omöjlig att bli av med. Lägg plagget på en plan yta gärna med en handduk som underlag. Börja från tygets insida och badda på fläckborttagningsmedel med tvättlapp eller bomullstuss. Förhoppningsvis kommer du att se fläcken ”flyta ut” över tyget. När så sker sugs den upp av handduken du har som underlag. Fortsätt badda på medel och sug upp fläcken med tvättlapp. Ju fortare efter olyckan du behandlar desto större chans har du att lyckas. Låt inte fläcken torka utan arbeta med den tills den ska in i tvättmaskin. När du är klar måste du antingen skölja bort fläckborttagningsmedlet eller köra plagget i maskinen.

Och skulle man råka få en tvätt missfärgad, rekommenderar de följande:

Missfärgad tvätt – Husmorstips

Har tvätten blivit missfärgad finns det ett antal beprövade ”husmorstrick” att ta till. Om vittvätten blivit missfärgad kan det rättas till med tiden. Missfärgningen tenderar att bli mindre tydlig för varje tvätt. Vill du påskynda processen kan du slå i en skvätt klorin i tvättmedlet. Var försiktig med doseringen då den kan förstöra mer än den reparerar.  En annan metod är att lägga vittvätten i kallt vatten med en skvätt klorin i. Avsluta behandlingen med att skölja noga och tvätta separat. Denna procedur kan behöva upprepas ett flertal gånger för att uppnå önskat resultat.

Ett knep värt att testa på mörk tvätt är ättika. Slå en skvätt ättika i det sista sköljvattnet och det kommer att ge klarare färger. Doseringen är 1 dl ren ättika 24%, 5 liter vatten. Ättika kan också användas vid blötläggning med eftersköljning och tvätt. Precis som med vittvätt kan proceduren upprepas.