Det är lätt hänt att nivån av järn blir lite sämre hos en gravid kvinna. Visst… man kan äta järntabletter (Niferex), men trots allt tror jag att det är bra om man kan få i sig så mycket man kan via kosten av det man behöver.
Så här kommer en liten lista på järnrik mat:
- Nypon, hallon, jordgubbar, björnbär, hjortron och svarta vinbär
- Nötter och mandel
- Vetegroddar och krossade linfrö
- Mesost
- Magert kött
- Sill och strömming
- Potatis
- Paprika, squash, avokado och rädisor
- Mjällums tunnpaltbröd (6 skivor per dag)
- Tillaga mat i gjutjärnsgrytor.
Inte så tråkigt att äta va?! Första och andra raden särskilt! MUMS! Tänk också på att C-vitamin underlättar upptaget av järn, så ät gärna något C-vitaminrikt livsmedel vid varje måltid och alltid till järntabletter.
Exempel på saker som innehåller mycket C-vitamin är:
- Kiwi
- Apelsin
- Hjortron
- Jordgubbar
- Blomkål
- Broccoli
- Brysselkål
- Fänkål
- Smörgåskrasse
- Spenat
- Paprika
- Persilja
- Rödkål
- Vitkål
Tänk också på att vissa livsmedel försämrar upptaget av järn, nämligen:
- Mjölk
- Kaffe
- Vanligt te
…så ta inte eventuella järntabletter i samband med dessa drycker.
Informationen kommer från min mödravårdskontakt i Staffanstorp.