Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

Bäcken- och ländryggsbesvär vid graviditet

…eller foglossning, symfyseolys som det också heter. You name it – I got it! Så känns det i alla fall just nu. Tänk att jag kunde vara så obetänksam när jag fick för mig att springa de där få futtiga meterna i en intervallspurt med mina deltagare i Power Camp! Nu får jag betala priset! Jag hade kanske fått besvär i alla fall, för det har jag haft även vid tidigare graviditeter, men jag kanske hade kunnat klara mig längre.

Men vad ÄR detta och vad beror det på? Jo, det är ju så att bäckenlederna mjukas upp under graviditeten som en del i en normal process och utvidgar bäckenet.

Bilden visar var bäckenfogarna finns
Bäckenfogar
Illustratör: Svenska Grafikbyrån

 

Detta kommer sig av att kroppen förbereder sig inför förlossningen, så att så att bäckenet ska kunna vidga sig och barnet komma ut när det är dags. För att detta ska kunna ske, producerar kroppen ett hormon som heter Relaxin och detta göra att senor, ligament och bindväv mjukas upp. Desssa hormonella förändringa tillsammans med det faktum att kroppens hållning förändras pga den ökade tyngden som graviditeten medför, kan ge besvär i form av smärta i både bäcken och ländrygg …och som i sin tur kan leda till att man kompenserar genom att anstränga andra delar av kroppen på ett felaktigt sätt som ger ytterligare besvär och smärta.

Alla gravida kvinnor får en påverkan på bindväven. Alla får inte besvär av detta, men vissa får det och det kan drabba vem som helst under graviditeten. Det har visat sig att kvinnor som varit fysiskt aktiva regelbundet innan graviditeten löper mindre risk att få ländryggsbesvär under och även efter graviditeten.

Om du har haft ett jobb med tunga lyft eller har haft ländryggsbesvär tidigare i livet är risken större. Har du haft ländryggs- eller bäckenbesvär under tidigare graviditeter är risken också stor att du får besvär nästa gång du blir gravid. Upprepade graviditeter ökar också risken. En del kvinnor får ont redan tidigt i graviditeten, men det är vanligast under den senare hälften.

Symtom

Bäckenet

När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta får du värk i korsryggen, ner i skinkorna eller framtill från blygdbenet mot ljumskarna.

Andra symtom kan vara att du:

  • har svårt att gå fort
  • inte klarar av att ta långa kliv
  • får ont av att gå i trappor
  • har svårt att vända dig i sängen eller ligga på rygg
  • har svårt att ställa dig upp från sittande och problem när du sätter dig ner.

Ländryggen

Ländryggsrelaterad smärta behöver inte alltid vara relaterade till graviditeten utan kan ha funnits tidigare och kan orsakas av felaktig hållning (återkommer till detta senare när jag ger mig på att prata ”kontroll-zoner”), att du lyfter fel, en skada eller svaga och spända muskler. Detta kan belasta leder, ledband och diskar. Smärtan är ofta lokaliserad ovanför korsryggen och du kan uppleva den som molande.

Andra symtom kan vara att du:

  • får mer ont mot dagens slut
  • får ont när du böjer dig framåt
  • inte kan ta ut rörelsen i ländryggen lika mycket som tidigare.

Förebygg bäcken- och ländryggsbesvär vid graviditet

Vältränade mag- och ryggmuskler kan stödja och avlasta bäckenet. Du kan dra nytta av att börja träna tidigt under graviditeten. Det finns också olika övningar som du kan göra för att förebygga och lindra besvär.

Gör övningarna en till fem gånger i veckan beroende på hur du mår. Avbryt alltid en övning om det inte känns bra. Lyssna på din kropp.

Bäckenövning

Ligg på rygg. Pressa ner korsryggen mot golvet och lyft upp stjärten samtidigt som du kniper i bäckenbottnen och pressar ihop skinkorna. Upprepa övningen tio gånger.

Om du inte kan ligga på rygg kan du istället stå lutad mot en vägg med böjda höfter och knän. Gör sedan på samma sätt, det vill säga dra in magen och pressa svanken på väggen, håll ett par tre sekunder och slappna sedan av. Upprepa övningen tio gånger.

Rygg- och bäckenövning

Stå på alla fyra. Runda ryggen uppåt. Upprepa övningen tio gånger.

Bäckenbottenövning

Sitt upp eller ligg ner på rygg med en kudde under knäna alternativt ligg på sidan. Knip med bäckenbottnen som om du skulle stoppa en urinstråle. Släpp långsamt efter. Upprepa övningen fem till tio gånger och gärna flera gånger per dag.

Undvik smärtsamma rörelser

Du kan motverka besvären genom att undvika rörelser som gör ont (-Spring INTE intervaller som jag gjorde!). Låt bli alla rörelser där fötterna är bredare isär än din axelbredd. Bäckenet kan bli instabilt av dessa rörelser, vilket kan göra att besvären ökar. Försök att anpassa rörelserna så att du rör dig mindre i sidled.

Fråga om råd

För de allra flesta innebär graviditetens påverkan på bäckenet och ländryggen inte några större problem, men känner du obehag kan du be din barnmorska om råd. Du kan även kontakta en sjukgymnast som arbetar med graviditetsrelaterade bäcken- och ländryggsbesvär för ytterligare tips på avlastning och träning.

Behandling

Ett sätt att avlasta bäckenet är att använda en elastisk gördel eller ett höftbälte. Prata med din barnmorska om hur du använder den. Sjukgymnastik kan också vara till hjälp. En annan metod för att lindra smärtan är TENS, transkutan elektrisk nervstimulering. Vid TENS-behandling stimuleras hudnära nerver med en svag elektrisk ström, vilket stimulerar kroppens egna smärtlindringssystem.

Informationen har jag i huvudsak lånat av 1177.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *