Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

Bäst att gå ned i vikt – före graviditeten

Expert: ”Bäst att gå ned i vikt – före graviditeten”

Diabetes och havandeskapsförgiftning hos kvinnan och missbildningar hos barnet. Riskerna med övervikt vid graviditeten är många.

– Det är ett allvarligt problem, säger Stephan Rössner, professor emeritus på Karolinskas överviktsenhet.

Stephan Rössner.

Stephan Rössner

Övervikt ökar risken för högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, foglossning och hjärtproblem hos gravida.

– Hos feta kvinnor är kejsarsnitt dubbelt så vanligt. De har också svårare att klara av och återhämta sig efter en förlossning. De drabbas oftare av komplikationer, är mer infektionsbenägna och insjuknar lättare i lunginflammation, säger Stephan Rössner.

Risk för fel på fostret

Risken för blodproppar och blödningar under och efter förlossningen ökar också. Men inte bara mammas hälsa står på spel.

 – Risken ökar för att fostret får missbildningar, som gomspalt, eller att det är onormalt stort när det föds. Dessutom går spår av din ämnesomsättning igen i barnets och du för över risken för fetma.

Ska mammor banta under graviditeten?

– Gravida ska normalt inte banta, men forskning visar att kvinnor med fetma bara behöver gå upp cirka sex kilo under graviditeten i stället för rekommenderade 12–14 kilo. Är du överviktig kan det vara bra att gå ner i vikt före en tänkt graviditet.

”Väldigt effektiv”

Stephan Rössner säger att det inte är farligt för en överviktig gravid att gå på soppdiet under en tid.

– Det är en metod som borde användas mer i sjukvården. Den är noga granskad och väldigt effektiv. Utmaningen blir dock att stanna i vikt när du återgår till vanlig kost.

Lånat från AFTONBLADET.SE

 

Hittade den här artikeln i Aftonbladet idag och kände att det kunde vara intressant att ha i åtanke för den som går i tankar om att skaffa barn. Och av egen erfarenhet kan jag bara säga att, även om jag inte varit överviktig under mina tidigare två graviditeter, så är skillnaden nu under denna pågående tredje, stor. Jag gick ner 5-6 kg under min ”normalvikt” efter mitt andra barn. Inte för att jag hade för avsikt att bli just smalare (för jag blev nästan lite FÖR smal ett tag), utan för att jag förändrade mitt liv och började träna och äta bättre – resten var en bieffekt av det hela som jag trivdes jättebra med! Nu när jag är befinner mig i halvtid av min tredje graviditet, är som sagt skillnaden stor. Tyvärr har jag problem med fogarna i mitt bäcken, eftersom jag var dum (MYCKET DUM) nog att inte tänka mig för när jag höll i ett Power Camp-pass och tyckte att jag väl visst kunde springa med en enda liten ynklig runda i intervallen mellan lyktstolparna. Men det har jag som sagt fått betala för. Annars känns det riktigt bra! Och jag är fullständigt övertygad om att min väg ”tillbaka” efter förlossningen kommer att vara mycket kortare och smidigare, eftersom jag utgick från att befinna mig i en vältränad kropp den här gången.

Så kanske borde man börja med Mamma Boot Camp och/eller Power Camp redan innan det planerade barnet blivit till! 😉 Kom och testa redan den 11 maj, vet’ja! Läs mer om denna dag HÄR!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *