Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

Jonas Colting

I torsdags var det äntligen dags att entra Chokladfabriken i Malmö för första gången med siktet inställt på föreläsningssalen där Jonas Colting, en av Sveriges mesta och bästa triatleter, skulle hålla sitt föredrag ”Den nakna hälsan”. Eftersom jag slutat jobba redan klockan 13:00 och eftersom föreläsningen skulle dra igång först 17:30, hade jag spenderat hela eftermiddagen på stan i obekväma skor med klack (för en gång skull). Med ömmande fötter, men ändock en farsdag-present i påsen, gick jag dit bra mycket tidigare än jag hade behövt. Vägen gick via Lagerhouse för att införskaffa penna och anteckningsblock, för det hade jag i morgonstressen alldeles glömt bort.

 

Nåväl, först på plats, fick jag i lugn och ro insupa den vidunderligt vackra …eller kanske mer mystiska miljö som Chokladfabriken utsöndrade. Man kände riktigt hur dess gedigna historia flöt genom byggnadsådrorna. Doften av kakao var tydlig redan vid instigning innanför dörren. Levande ljus… Vackert uppdukade fikabord; jag pratar inte fika i form av vetelängder och sockerkarameller som ni förstår, utan påsar med nötter, gojibär, vatten, mm… Rader av uppställda stolar framför bildskärmen, ja hela atmosfären kändes fylld av spänning -För mig, i alla fall.

Kvällens huvudman var naturligtvis på plats, så jag fick äran att växla några ord innan resten av publiken anlände. En efter en trillade in och till sist började han tala:

Jonas Colting – en trevlig kille, full av energi och en sann inspiration!

Jag vill inleda med att säga att det nog är bra att han är så vältränad som han är. Det måste ha krävts en stor dos av både energi och disiplin för att orka prata så mycket och så fort och med sådan passion för sitt ämne som han gjorde! Aldrig har jag hört någon tala så hurtigt i hela mitt liv (nej, inte ens min söta moster Charlotte som verkligen har väloljade käkleder *ler*)! Benen rörde sig hela tiden, armar och händer gestikulerade, ja han brann tveklöst för sin sak och konstigt vore det om man inte smittades av allt detta.

Men att ägna tid och pengar på att gå och köpa en anteckningsbok och pennor var nästan helt bortkastat! Det fanns inte en tillstymmelse till chans att få pennan att hänga med. Men å andra sidan var det inte den typen av föreläsning. Det var desto viktigare att vara där och uppleva och höra och se. Jag ville komma ihåg allt, men av omöjlighetsskäl har jag fått nöja mig med fragment av sådant som rörde särskilt vid mig. Så vad blev till sist summan av kardemumman? Jo, att min värld av kunskap lite grand slogs i spillror. Lite på samma sätt som den gången för tio år sedan, då jag läste Jostein Gaarders bok ”Sofies värld” och hela min livsfilosofi raserades. Vad jag menar är, att jag inte riktigt längre vet vilket ben jag ska stå på. Vad är egentligen rätt och vad är egentligen fel? Det som lärdes ut på PT-utbildningen? Sådant som Livsmedelsverket förespråkar, men som bland annat Jonas säger är ”inte är hela sanningen”, att de vetenskapliga grunder man baserat sina rekommendationer utifrån inte är tolkade på rätt sätt. Att flera professorer faktiskt uttalat sig och erkänt att tolkningen på än den ena eller än den andra studien varit felaktig! Det blir ju lite tokigt, för Livsmedelsverket är ju lite som en hälsobibel för vårt svenska folk, eller hur?! Och när man lyssnar på Jonas, eller för den delen Lars Frölander som jag såg för ett litet tag sedan, och med vilken övertygelse de tror på ”sin sak”, så måste man ju ta det på allvar också, kanske minst lika mycket som Livsmedelsverket. Någonting har ju gjort att de så starkt tror, eller för den delen vet.

Här följer nu några rader utifrån de anteckningar som faktiskt fastnade i min anteckningsbok, vars omslag ironiskt nog täcktes av glassar i alla de olika kulörter!

”Normal är bara ett tillstånd där vi tror att vi är friska för att vi alla delar samma sjukdom” – Stefan Sauk

”Hälsa är ett livslångt projekt”

”Livet består av en lång rad NU/IDAG”

”Balans mellan att vara påkopplad och avkopplad”

”De snabba kickarnas tidevarv”

”Fight or flight” …detta är ett system i kroppen som är till för att kopplas på när människan behöver skydda sig genom att antingen fly eller fäkta. Idag lever vi människor med så mycket stress i vår vardag, att detta system är påkopplat alltför ofta! INTE bra!

”Stäng av och hitta en ventil för stressen”

”Vi är alla extraordinära! Vi har alla samma förutsättningar” Egentligen var det inte hela citatet. Jag hann aldrig få ner det han sa där, men det hade i alla fall med att göra att vi alla är fantastiska människor med i princip samma möjligheter, men att de som lyckas gör något extraordinärt…

”Det vi är stoltast över, är sånt man gjort som varit svårt” -Amen visst är det så SANT!!

”Detta man brukar säga om att ”det ska vara roligt att träna”… det ÄR inte roligt att träna alla gånger! Det handlar om att känna en tillfredsställelse och att ha en känsla av kontroll, att man klarat av att göra något som varit väldigt tufft.”

”Våra människokroppar är gjorda för motstånd” -Alltså ska vi GE den motstånd, för det är just det den behöver och vill ha!!

”TV-shopsmetodik” -Idag ska allt ske ”gratis” och utan ansträngning och på ingen tid alls. Kom igen… elektroniska plattor som ska ge dig ”six-pac”! Hallå! Verkligheten anropar!

”Gå i skog och mark – asymetriskt” -Här pratade han också om dessa ”barfotaskor” och över huvudtaget att vara och träna barfota. Vilken björtjänst vi gör våra fötter när vi inte låter dess muskler jobba (alltså genom att ha superstöttande skor). Gissa om jag sparkade av mig mina obekväma ”klack-skor”?! 🙂

”Funktionalitet – förmåga att bära upp sin egen kropp och att vara smärtfri. Att ha en förmåga att kunna göra grundmotoriska rörelser, såsom att krypa, åla, rulla runt osv”

”Undvik ravinerat spannmål och socker!” -Kostbiten hann jag inte riktigt få grepp om, men detta var väl lite grundtänket …och under min stol stod farsdagpresenten och skämdes (en pastamaskin).

”Vi är resultatet av alla våra val. Vi väljer att välja” -Har inget att tillägga, det är ju så sant! Vi gör våra egna val och vi väljer vad vi ska välja!

”Framgångsnyckeln: 90% hårt arbete, 10% talang = 100% glädje, passion och drivkraft”

”Långsamma processer…” -Idag ska allt gå så fort, men det finns inga genvägar. Ta det ”piano” och fokucera på att målet ska vara hur kroppen ska må och vad man vill att den ska orka osv. Det där med att man ska träna för att man MÅSTE och att man tvunget vill SE UT på ett visst sätt, förslagsvis som alla retoucherade motellbilder på pelarna på stan… lägg ner det! Vi pratar om HÄLSA OCH VÄLMÅENDE! Det andra är faktiskt bara ovesäntligt TRAMS! Tycker JAG! Det borde inte få vara viktigt! Och vem har rätten att tuta i oss vad som ska anses vara vackert?! Vi är väl vackra var och en precis såsom vi är!

”Gör det bästa av det du har nu!” -Lätt som en plätt! Du har ju ändå inget annat än det du har -NU!

”Everyone is an athlete. The only difference is that some of us are in training and some are not” Phil Maffetone

”Total acceptans av nuet” -Återigen… helt rätt! Vad vinner du på att INTE acceptera att saker och ting är som de är? Sedan kan man förändra om man inte tycker att det är som man vill, men låt saker och ting vara helt okej som de är då och då! Prova! Man vänjer sig vid tankesättet!

”NU handlar om att du VET att du orkar ETT steg till… sedan gör man det igen… och igen… och igen…”

”Play, you see, is the process. Fitness is merely the result” George Sheehan

”Primal walk – stenålderspromenad. Detta är den perfekta träningen!”

”Jag har svårt att förstå varför  Livsmedelsverket rekommenderar fettsnål kost och att detta sedan rekommenderas  till diabetiker. All logik talar emot…” Fredrik Nyström, överläkare och professor

”Fett gör dig lika fet som grönsaker gör dig grön” -Det här var lite läskigt! Fett har man ju skytt som pesten under alla år. Kan det verkligen vara ”fel”?! Vilket mastodontprov att ändra det tänket hos folk i så fall!

”Korttidsfasta är bra för det hormonella systemet” -En dag i veckan, vill jag minnas att han sa. Jag känner dock att jag inte riktigt fick med mig HUR det kunde hjälpa hormonsystemet. Får väl läsa på.

Det var nog det mesta… Hur som helst så hinner jag just nu inte skriva mer, för jag har en liten febrig gosse som, den sena timman till trots, ännu inte somnat.

…vad jag skulle vilja, är nästan att se föreläsningen igen och igen och igen tills jag har lyckats absorbera hela innehållet. Vill inte missa något!

Over and out, my friends!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *