Smulan är en ärlig och härlig trebarnsmamma som skriver i dagboksform om vardagen och livet med dess toppar och dalar. Många tankar och funderingar rymms också här, liksom tips och trix och annat pyssel och oväntade överraskningar. Alltihop är kryddat med en nypa humor.

Pumpasoppa

För första gången i mitt liv, gick jag till affären igår för att köpa mig en pumpa! Jag tänkte att det kunde vara spännande för barnen att karva ur den och skapa en riktigt läskig snubbe att ställa på trappan med ljus i när mörkret faller på. Men jag är ju inte den som vill låta saker och ting gå till spillo, så när jag med ett öga fluktade på TV4 i morse och såg att man i ”Mitt Kök” tillagade en pumpasoppa, så  blev jag RIKTIGT sugen på att prova själv -Särskilt eftersom receptet innehåller min favoritkryddblandning, nämligen Garam Masala! Dessutom så är det nyttigt med pumpa! Såhär stod det att läsa i på GD.se som jag just slirade in på i jakten på pumpainformation:

 ”Pumpa är supernyttigt och vi borde smälla i oss ett halvkilo i veckan året om eftersom det ger skydd mot såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar. Samma sak gäller pumpans kärnor. Här fullständigt vimlar det av mineraler, proteiner och vitaminer. Och som om det inte var nog lär de även motverka lindriga prostataproblem.”

Och på I FORMs hemsida stod det såhär:

”Pumpa fyller bra i magen och innehåller bara 18 kcal per 100 gram. Köttet har dessutom ett ganska lågt innehåll av kolhydrater (4,2 g per 100 g), vilket innebär att du kan frossa och samtidigt hålla ditt blodsocker stabilt. Innehåller i gengäld inte så mycket kostfibrer.

Ger dig viktiga ämnen 300 g pumpa täcker hälften av ditt dagliga behov av det viktiga vitaminet folsyra, som framför allt betyder något för dig om du är gravid. Du får dessutom C-vitamin och en stor del kalium som har en positiv effekt på din vätskebalans.”

Så med reservation för att jag inte personligen hämtat informationen från vetenskapliga källor, så kan man kanske våga tro att det är rätt så nyttigt att fixa sig en pumpasoppa!
Så, here goes:

Len pumpasoppa med kokosmjölk

Ingredienser

1 msk smör
1 st stor finhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
1.5 msk garam masala (eller annan curry)
500 g pumpakött utan skal från ex Muscatpumpa
5 dl hönsbuljongbuljong
4 dl kokosmjölk
2 msk saft från färskriven ingefära
Salt och svartpeppar
Rostade pumpakärnor
Ev lite citronsaft


Tips

Kokosmjölken ger en härlig touch på soppan men det går givetvis bra att ersätta den med grädde om man vill. Får du inte tag i garam masala kan du ta vanlig curry, mango curry, durban curry eller annan torr curryblandning. Tillsätt i så fall gärna lite nymalen kardemumma.

Ja, vi får väl se när jag får tid att att ta mig an uppgiften. Troligen först på fredag. Den som väntar på något gott… -Förhoppningsvis!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *