En till Allt för föräldrar webbplats

Sekelskiftet Nittonhundratalet

59034FDE-5BCB-4072-81B4-6A4900E8E8BB

Villa Solhem anno 1902

Vi köpte vårt första hus i en sovstad utanför Nyköping. Det var en sjuttiotalsvilla och enplan med stora gapande nakna fönster. Vi var överlyckliga. Nu kunde våra barn springa fritt på vår lilla tomt och den allmänning som låg precis intill huset. De skulle ha lite längre väg till skolan men ha närmare till lekkamrater. Och vi kunde tapetsera och bygga vårt drömkök själva. Allt bar perfekt. Vi bodde där i tre år och för varje år kom vi att vantrivas i huset mer och mer. Allt kändes så plastigt och lägenhetsaktigt. Vi suktade efter efter ett äldre och större hus med historia, kalelugn och större tomt. Jag började må dåligt. Jag blev sjuk- trodde vi först- men det visade sig att vi väntade tillskott till familjen. Hon föddes en solig eftermiddag i mitten av maj 2015 och att vårt lilla kedjehus på en trygg gata i en förort var för trångbott visade sig ganska snart vara ett faktum.

Vi letade efter ett hus vi kunde få låna till, men våra löner var undermåliga och med fyra barn är inte banken särskilt villig att låna ut några Stockholmssummor till två hårt arbetande och underbetalda lärare.

Vi tittade en dag på skoj efter hus i Småland. Husen där var i samma prisklass som husen norr om Dalälven(!) Då såg vi det. Huset med stort H! Det var gult och vitt med glasveranda, 255 kvm och källare på 82 kvm stor tomt med utsikt över Emån som slingrar sig precis intill ochbdet var nästintill gratis. Vi åkte två dagar innan jul  år 2015 och gick husvisning. Januari 2016 skrev vi under papprerna och fick nycklarna.

Just det, sju kakelugnar och vedspis i köket. Jacuzzi i badrummet och sovrum till alla sex, plus ett bibliotek. Vi lever drömmen. Jag nyper mig i armen nästan varje morgon när jag får gå nedför den amerikanska stora sekelskiftestrappan ned mot köket med synliga takbjälkar och vitmålade trägolv. Här är vårt hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *