VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Paleo frukost och varför paleo

Jag vet många som vägrar käka Paleo pga frukosten. Jag klarar mig inte utan min gröt, kesella, yoghurt, macka, mjölk i kaffet, m.m. Jag var en av dem. I 3 månader tänkte jag på att gå över till kosten, men jag trodde inte jag skulle klara mig utan min älskade havregrynsgröt. Nu snackar vi om en person som LÄTT kunde äta gröten 5 gånger om dagen. Så gott tyckte jag att det var.

För att jag skulle bryta vanan krävdes det ”bara” att jag skulle bestämma mig. Vi var på semester och jag valde att inte köpa hem några gryn. Jag sa till Jon att det var nu det skulle ske. No more gröt. Han stöttade mig så klart och vi hjälptes åt att laga omelett varje morgon. I början var det lite segt. Jag var lite dåligt påläst och visste inte riktigt VAD jag kunde och ”fick” äta. Därför blev det ägg

20130625-221720.jpg

broccoliomelett med 1/2 äpple bredvid

3 veckor var jag borta. Så lång tid tog det för mig att glömma gröten. Detta var 1 mars 2012. Jag har inte ätit havregrynsgröt sen dess. Nej, det är inget extra speciellt med mig. Jag tyckte det var lika svårt som du antagligen gör just nu. Jag bestämde mig helt enkelt och så var det med det.

Nu när jag kan denna kost innan och utan finns det så otroligt mycket mer att välja på. Goda Gröten tex. Går att variera i all evighet. Just nu gör jag den på 1 ägg, 3 äggvitor, 1/4 tsk bakpulver, vaniljpulver och 1/2 banan. Mosa bananen och blanda med resterande ingredienser. In i micron 1 minut. Ta ut, rör om och micra till lagom konsistens (INTE FÖR TORR). Servera med massa bär och nötter

20130625-222525.jpg

Eller varför inte en smoothie. Just nu har jag en dunk med äggvitor i kylen som jag använder hej vilt. Frusna bär, frusen spenat, äggvitor, vaniljpulver, chiafrön, kokosmjölk, frukt. Ta vad du känner för och mixa samman en stor drink. Vill du tugga på morgonen kan du blanda ner lite nötter och/eller gojibär

20130625-222613.jpg

Jag har nu ätit Paleo sen 1 april 2012 och jag är så otroligt glad att jag gjorde denna livsförändring. För det var precis vad det var. Det är inget man bara gör. Man behöver vara beredd, påläst och framför allt ha en plan.

Jag läste ”någonstans” att det är dumt att vänja bort kroppen från vissa livsmedel då den kan gå bananas när det åter införs. Hallå! Varför tror du att det är så, din dumma k***a? Kanske för att kroppen inte vill ha det? Kanske?? Jag har gått runt i 30 år (nåja.. i vuxen ålder i alla fall) och trott att det är fullt normalt att fisa 50 gånger om dagen (som stank värre än en grisfarm), att ha svullen mage om kvällarna som gjorde att jag såg gravid ut, ha smärtor i tarmarna så vassa som knivar, ha blodsockerdippar som fick mig helt ur balans, and so on. Det var inte förrän jag tog bort allt som jag insåg hur hemskt jag mått.

Numera känner jag aldrig av ovanstående. Om jag inte fått i mig lite gluten, laktos eller för mycket tillsatser vill säga. Och nej. Jag är absolut inte allergisk mot varken gluten, laktos eller spannmål.

Men jag mår inte dåligt av att äta vanlig kost. Ok. Det vill jag att du säger till mig efter 30 dagar av strikt Paleo.

Dessutom har kosten fått mig att bli mycket friskare i mitt tänk kring mat. Många tror att det är tvärtom när man ”förbjuder” sig saker. Här snackar vi om mig. En fd bulimiker (14 år!) som inte gjort något annat än tänkt på mat 24/7. Sen jag började med kosten händer det väldigt sällan. Det krävdes en ”liten” avgiftning. Fy för attan vad dåligt jag mådde, men det var så värt det.

Jag hade nog kunnat fortsätta i all evighet, men håller där. Har du några frågor om Paleo så varsågod att fråga. Jag svarar gärna.

Vill ni ha tips på andra recept är det bara att klicka er vidare på Recept under kategorier. Dessutom uppdaterar jag Instagram hej vilt. @saratilling

Amen


Kommentarer


 1. Sandra 26 juni, 2013 on 07:22 Svara

  Hej Sara.
  Jag har varit nyfiken på Paleo länge…(tränat crossfit ca 2år, och då blir man ju mer medvetan om Paleo) Är nu gravid med mitt andra barn som kommer om ca 6 v, är sjukt peppad nu att börja mitt ”nya ” liv och testa Paleo när bebisen är ute…men frågan är Paleo och amning…det ska väl inte vara några konstigheter eller??
  Jag har i många år haft problem med min mage, precis de symptom du skriver och fått diagnosen IBS, känns som att allt dom inte riktigt hittar en förklaring till klassas som IBS, alltså irriterad tarm, och tror att jag skulle må bättre av att ta bort mjölk och gluten!
  VAd tror du ang att göra förändringen och samtidigt amma?:-)
  MvH Sandra

  • i min lilla lilla värld 26 juni, 2013 on 09:47 Svara

   Hej. Och grattis till liten bebis i magen =)

   Paleo och amning är INGA som helst konstigheter. Det är bara att köra på. Ren mat med balans av kolhydrater, fett och protein. Du hör ju själv. Kan inte bli bättre.

   Att göra förändringen samtidigt som du ammar borde inte vara några problem. Det är bara att testa. Om du mår bra mår mjölken bra och bebis mår bra.

   Hälsningar Sara

 2. Therese 26 juni, 2013 on 08:22 Svara

  Det är väl egentligen som med träning, vill man komma någon vart så får man ge sig ut i den obekväma zoonen. Samma med kosten, det är lite obekvämt i början innan man vänjer sig och en livsstilsförändring är inget som sker över en natt men vill man på riktigt så kan man :-) Roligt att det funkar så bra för dig!! Jättebra med alla bra recept du lägger upp. Kram

  • i min lilla lilla värld 26 juni, 2013 on 09:47 Svara

   WORD!

 3. Felicia 26 juni, 2013 on 08:34 Svara

  Hej Sara!
  Känner igen nig i det du skriver om att inte våga börja. men i mitt fall tycker jag det är svårt då jag för några årsen fick allergi emot banan och avokado?! Vilket är två ”vanligt” förekommande matprodukter i paleo…. Har du något tips på hur jag kan ersätta detta eller hitta bra recept utan??

  • i min lilla lilla värld 26 juni, 2013 on 09:49 Svara

   Nej. Va tråkigt! Men det löser sig ska du se.
   Jag brukar göra pannkakor utan banan. Gröten också för den delen. Den blir inte lika söt, men då kan du tillsätta lite honung kanske. Recept finns det massor. Jag kan rekommendera http://paleomg.com/ Iofs på engelska, men det är nog inga problem. Hon har MASSOR av recept.

 4. Lottas gata 26 juni, 2013 on 10:15 Svara

  Här kommer recept på frittata, jag gör den dock i en gratängform. Slänger i lite diverse (matrester, lite kött, lite kyckling, en halv paprika, lite lök som blivit kvar, ja du vet), på med äggstanning (har jag inte kokosmjölk hemma eller inte vill öppna en frp just då, så tar jag lite vatten), in i ugnen. Jag tycker det är viktigt att ha i nåt som smakar, kryddor, eller soltorkade tomater (Paleo?), paprika, chili. Annars blir det för mycket äggstannings-smak för mig, och det gillar jag inte.

  Gjorde Goda gröten igår, som återhämtning efter träning. Grymt gott! Jag gjorde på 2 ägg, 2 msk mandelmjöl, lite mandelmjölk (Paleo?), 1 mosad banan och massa kanel. Avnjöts med hallon! Sen om det var ett bra återhämtningsmål eller inte, det vet jag faktiskt inte, men gott är det! :-)

  Jag kör periodisk fasta (16/8) sedan några månader sedan. Trodde också jag skulle sakna min älskade havregrynsgröt, men nä, det gör jag faktiskt inte. Jag tror en bidragande orsak är att jag vet att den finns kvar, den är inte FÖRBJUDEN (förbjuden som i att jag är allergiskt mot den och det skulle få fruktansvärda konsekvenser om jag äter den), jag kan äta den om jag vill – därför måste jag inte.

 5. […] (detsamma gäller med mitt inlägg om löpträning, det kommer kanske imorgon!) men nu skrev Sara detta inlägg, vilket peppade mig att skriva mitt. Det kommer av förklarliga skäl inte att handla om […]

 6. ida 24 september, 2013 on 07:44 Svara

  kör pale till 90% äter lite keso kvarg ibland men yttetst sällen.gör gröt på morgonen av bovete el quinoa. tycket det är lite jobbigt då ja är jättealletgisk mot ägg tyvärr.

 7. Sandra 25 november, 2013 on 20:53 Svara

  Hej!

  Jag har ms och försöker ta kontroll över min situation på egen hand genom att börja med Paleo-kost (då läkare inte tror på speciell kost). Nu försöker jag också bli gravid och blir orolig för hur jag ska kunna hålla mig så frisk som möjligt samtidigt som barnet ska utvecklas 100% bra. Jag tänker på kolhydrater i form av ris, pasta, osv.. och framför allt kalcium i mjölken. Hur ska jag kunna få i mig tillräckligt på Paleo. Jag vill inte chansa när det gäller bebisens liv.

  Mvh/Jeanette.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna