VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Att göra sin första pull up

20130130-142321.jpg

Jag vet att många av er kämpar med att klara er första pull up. Hur ni än håller, drar och kämpar kommer ni inte upp. Lofsan hjälpte mig under vår 15 veckorschallenge och kan jag kan du.

Oftast är det den första biten som är tuffast att ta sig förbi. Just från raka armar till lätt böjda. När man väl kommit halvvägs brukar det gå fort att komma över med hakan.

Att hoppa upp och hålla emot på vägen ner är toppen för att få upp styrkan i ryggen, men när man kan göra 10 sådana är det dags att gå vidare. Så här kommer några tips

1) Pull up med assistans. Nedan visar jag en film hur man kan få hjälp att dra sig upp utan att använda sig av en maskin. Dessa gummiband är super. Finns i 3 olika storlekar. Det som visas här är det som hjälper mest

Man trär bandet över räcket och gör en ögla. Sen är det bara att stoppa in foten och trycka ner foten tills man får rakt ben. Tränar man med en kompis kan man be denne att hålla i benen och trycka upp vilket ger samma effekt. Här får man känna på hur det känns att ”dra sig upp”

2) Olika handtag. På vårt gym finns det lite olika ställen att göra pull ups på. Tunna räcken, tjockare och handtag som är olika vinklade. För mig hjälpte det att hålla i dessa första gångerna då jag fick mer kontakt med biceps och bröst

20130130-075419.jpg

Man tar tag i yttre delen med handflatorna mot varandra och sen tänker du dig att räcket ska ner till dig. Inte tvärtom.

3) Aktivera starka muskler. När man så hänger där med raka armar känns det omöjligt att ens komma en cm. Inte alls konstigt. Kroppen är helt utsträckt och det finns ingen kontakt med musklerna. Här måste man först aktivera ryggmusklerna. Detta görs genom en liten rörelse. Ha raka armar och ”dra ner” räcket mot dig så att skulderbladen hamnar på sin naturliga plats. Tänk att de ska försöka nudda varandra. Upprepa detta några gånger så att du får kontakt med latsen (sidan av ryggen).

Nästa steg är att böja armarna. Här är det lättast att ”dra ner” stången mot bröstet (håll handflatorna mot dig). Brösta upp dig, titta upp på stången och ta ett djuuupt andetag (på så vis får du ett bra bukstöd som är ett måste). Försök att hålla benen stilla så att de inte flaxar runt (du också Clara.

Här borde jag så klart visat en video där jag gör strikta pull ups/chins, men den videon raderade precis min dotter (kommer på Lofsansidan på Facebook).

Lycka till nu och berätta gärna hur det går för er


Annons

Kommentarer


 1. Lotta 30 januari, 2013 on 08:38 Svara

  Tack! Här ska tränas – för jag vill, vill, VILL kunna göra pull ups och chins!!

 2. […] Sara Tilling har skrivit ett bra blogginlägg om vägen till den första pullup:en. Vadå jag flaxar väl inte?! […]

 3. Jenny 30 januari, 2013 on 21:11 Svara

  Jag kämpar och kämpar. Snart sitter den där, min första pullup. Jag har tränat med gummiband ett tag nu och använder numera det med minst draghjälp :) Så jag måste ju bli starkare! Jag ska variera lite med ditt tips där, att klara 10 gånger genom att hålla emot på vägen ner. Kör hårt, jag försöker titta in här dagligen o läsa. Du inspirerar!

  • i min lilla lilla värld 31 januari, 2013 on 14:39 Svara

   Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna