VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Livrädd

Varnar för ett något känsligt inlägg.

Det är inte mycket jag är rädd för och ännu mindre livrädd för, men det finns faktiskt en sak. Ni kanske tycker jag är konstig nu (det kan jag ta), men jag är livrädd för att bli mamma igen.

Inte för att bli gravid, vara gravid eller föda ett barn. Nä, det tom längtar jag efter (själva födandet lockar kanske inte riktigt lika mycket). Däremot är jag rädd för VAD som händer med min kropp efter graviditet och förlossning.

Ni som läst min blogg vet vilka problem jag haft efter förlossningen. Ni andra kan läsa det HÄR. Att kroppen förändras är jag fullt medveten om. Det där med att man blir en tjock geléklump med muskler knappt synliga har jag inga problem med. Inte heller hormonerna som spelar en en spratt. Det är jobbigt och läskigt på samma gång, men man vet ju att det går över.

Det är alltså de nedre regionerna jag fruktar för. I 5-6 månader var jag oviss om det någonsin skulle läka och bli ”normalt” igen. Jag kunde inte gå en promenad utan att det kändes som om allt skulle trilla ut. Jag kände mig äcklig och onormal. Att ha sex kom inte på fråga. Stackars Jon.

Det hela förändrades när jag slutade amma. Vet inte om det har med det att göra, men det var då det började ”dra ihop sig” igen. Sakta, men säkert blev det bättre. Jag har fortfarande problem med att knipa strålen. Det går, men det tar sin lilla tid. Att hoppa går bra, men inte för många gånger. Då kommer känslan tillbaka. Dessutom håller jag på att kissa på mig. Att löpa går däremot bra. Kanske för att jag väntade tills bålen blivit starkare och bäckenbotten var tillräckligt upptränat.

Ni kanske förstår min rädsla efter Ni läst detta. Jag är väl medveten om att jag måste gå igenom detta igen, men det jag är rädd för är att det kommer bli 10 gånger värre.

Någon som erfarenhet av detta och vill dela med sig kanske? Har Ni några lugnande ord att skriva så gör det gärna

nyförlöst och helt omedveten om vad som komma skall

Nej, jag är INTE gravid och kommer inte bli det heller på ett bra tag. Där fick vi det sagt också


Kommentarer


 1. Stina Sandström 28 oktober, 2010 on 12:28 Svara

  Hej, jag skulle gärna komma i kontakt med dig via mailen, skicka ett mail till stina@minbebis.com

  =)bifoga din bloggadress!

 2. Kristiina 28 oktober, 2010 on 12:51 Svara

  Jag förstår din rädsla och det är inte alls konstigt. Det finns hjälp för det. Kontakta din BVC eller sjukhuset och fråga vart du skall vända dig. Jag antar att du har försökt med geishakulor? Kramisar

 3. Jenny - Hugos mamma 28 oktober, 2010 on 13:23 Svara

  Usch, det måste vart tufft för dig.
  Det var nog det värsta för mig med, allstå inte att jag fick framfall eller så utan jag sprack ju både invändingt & utvändingt. Det sved & nypte något hemsk efteråt & kändes inte alls som det skulle men vi provade på sex redan 4 veckor efter förlossningen.
  Det är ju så svårt att veta hur nästa graviditet & förlossning blir, men det kanske blir en helt annan grej nu när man vart med en gång innan & kroppen kanske ter sig helt annorlunda.
  Du får hoppas på det bästa & göra massa knipövningar om du blir gravid igen!;)

 4. Julia 28 oktober, 2010 on 13:42 Svara

  Jag märkte givetvis också en förändring i bäckenbotten och det gjorde också de flesta av mina vänninor. Efter min senaste förlossning (som var ett kejsarsnitt) letade jag upp knipövningar direkt på nätet och kör dem än idag. Att jag gjorde kejsarsnitt spelar inte så stor roll, bäckenbotten påverkas ändå.

  TACK för din fina kommentar i min blogg, den värmde verkligen! :)

 5. Mamma till William 28 oktober, 2010 on 14:50 Svara

  Ja det är skönt med träning när man väl sätter i gång med det..Kanske bli annat när William börjar på dagis :) Jag hade med problem efter jag födde w att det kändes som hela underlivet skulle trilla ut när man gick på sina promenader det var riktigt obehagligt..Var hos gyn o de såg inga problem med mitt där nere så det var bra men det tog ett bra tag innan man kände sig normal igen de brukar säga det tar ca lika många månader att bli återstäd som vara gravid..o ja det kan ja nog hålla med om.Ha en skön eftermiddag.kram kram

 6. Nina 28 oktober, 2010 on 15:07 Svara

  Oj nej inga erfarenheter eller goda råd tyvärr. Jag skulle ringa barnmorskan om jag vore dig )

  FIN bild!

 7. Lovisa 28 oktober, 2010 on 15:11 Svara

  Vet du, jag hade exakt samma besvär som du; jag tom kissade på mig flera gånger. Det kom dessutom tillbaka under flesta halvan av andra graviditeten, jag kunde knappt gå första månaderna utan att det läckte igenom. Kroppen är helt fucked up av hormoner och märkliga muskler men å andra sidan; det blir ju bättre sedan. Jag har geishakulor och tränar även knipning utan att vara gravid och jag är inställd på att få kämpa en hel del i vinter med. Den här förlossningen gjorde
  knappt ont efteråt och det är en helt annan känsla mellan benen nu än förra gången.

  Bara lite pepp till dig… Det kan vara stor skillnad mellan graviditet och förlossning från första till andra barnet! Klart man får vara rädd, bara det inte hindrar dig från något du vill.

 8. Mickan 28 oktober, 2010 on 15:14 Svara

  Kan förstå din rädsla… Man vet ju aldrig hur det blir. Man kan bara hoppas på det bästa.

 9. Fröken M 28 oktober, 2010 on 15:21 Svara

  Jag har tyvärr inga goda råd att komma med alls ! Men jag förstår din rädsla. Dock finns det ju inget som säger att det måste bli samma sak nästa gång så försök att inte tänka på det !!

 10. Ida-Blivande mamma 28 oktober, 2010 on 15:34 Svara

  Vet du va vännen! Jag känner precis likadant nu jag är jätte rädd för nästa graviditet om det skall bli lika jävligt som jag haft det nu =( Usch nu lät jag hemsk.
  Kanske inte är samma sak men förstår din rädsla,
  GUD jag som inte ens fött än =S
  HUr kommer detta gå 😉

 11. MIkaela 28 oktober, 2010 on 15:36 Svara

  Mitt mål är väl egentligen att må bra, att ha en stark kropp. Sedan så skall jag väl inte sticka under stolen att jag tycker det är grymt snyggt med en fit kropp 😀

  själv då?
  några mål?

 12. Tova 28 oktober, 2010 on 15:57 Svara

  Åh vad skönt att läsa ditt inlägg, nån som tänker EXAKT som jag!! Har flera gånger gått igenom i mitt huvud att ”åh vad jag vill vara gravid igen… åh vad jag vill föda igen… vill ha en bebis igen, men INTE mer förstörd där nere än vad jag redan känner mig…

  Är ju dessutom nåt man drar sig för att ”undersöka” och prata om.
  Men skönt att höra att det blev bättre efter amningen, får hålla tummarna att det blir så här med…

 13. Emelie 28 oktober, 2010 on 16:22 Svara

  Först av allt så ser du oförskämt bra ut på bilden med tanke på omständigheterna. Jag förstår fin oro. Tyvärr finns det kanske inte mer att säga än att allt handlar om prioiteringar. Tränar du upp dig riktigt ordentligt där nere inför nästa gång så går det säkert bättre. Jag har två barn och det är väl inte helt okej med mig heller om jag ska vara ärlig. Vi kan väl säga att jag varit väldigt nonchalant när det kommer till att knipa. Fortsätt att träna för ett litet syskon vill nog allt Wilda ha:) Förslk inte grubbla så mycket, komihåg vi lever nu. Det som händer det händer.

  Massa kramar!

 14. Katrin 28 oktober, 2010 on 16:47 Svara

  Vilken underbar bild på er =)

  Jag förstår absolut din rädsla, jag hade nog lite samma problem som du för jag har också fortfarande svårt att knipa och hoppa går inte.. fast jag hade så bra innan. Och nej gud nej, det tog låång tid efter förlossn som vi hade sex.. man var ju öm länge och sen kändes det som man blev trängre..?
  Sen har ju jag min förlossningsdepression i bakhuvudet också men det är ju en annan historia..

  Nejnej, jag är inte gift! Inte ens förlovad längre ju.. har nog antagligen bara snubblat på tangenterna 😉

 15. Ellinor 28 oktober, 2010 on 16:50 Svara

  Sparar lite på pengarna eftersom vi bara har Kims lön (+mina 3000 i månaden). Lite rädd för vad han skulle säga, han är ju ganska sparsam vad det gäller sånt… Men han sa bara att det fick kompensera för alla gånger jag handlat billigt, såsom 5 bodys för 50 spänn! Jag gillar rea-ställ!

  Du tycks haft en väldigt otur (eller jag tur) efter förlossningen. Jag gick direkt och kissade efter förlossningen utan att det kändes ett skvatt! 6 Två veckor efter förlossningen sen gick det tillbaka efter 2 månader och bara gjorde ont. Men jag sprack inte eller behövdes sys något (kan bero på att jag födde världens minibebis! Bara börjat nu igen, 4 månader efter förlossning. Lite läskigt, precis som att förlora oskulden på nytt..

  Kram

 16. Liw 28 oktober, 2010 on 18:34 Svara

  Har som svårt att sätta mig in i den känslan då jag inte hade några problem som helst ”där nere” trots ett otal stygn, MEN jag kan sätta mig in i rädslan. Jag är rädd att det blir nått helt annat denna gång. Bara för att det gått bra en gång behöver det inte göra det igen precis som det inte behöver gå ”dåligt” igen för att det gjort det en gång.
  Koppla bort tankarna och gläds åt din fina dotter istället :-)
  Kram

 17. Mira 28 oktober, 2010 on 20:12 Svara

  Väldigt fin bild ♥

  Förstår din oro! Jag fick Smart Balls från Himmelriket.se (knipkulor) att använda. Upptäckte att jag inte kunde hoppa ned från stolar utan att det hände saker. Men nu har det vänt tack och lov.

  Förhoppningsvis blir det inte lika nästa gång du fött barn, det kan ju vara olika från gång till gång.
  Min stora oro är att behöva bli igångsatt igen – det pallar jag inte med. ( gick 20 dagar över tiden och det blev en jäkla procedur). Så jag tampas med oro för det, och tankar på kejsarsnitt.

  Vi har inte bestämt om vi vill ha syskon eller inte, men klart man tänker ändå?

  Hoppas du kan släppa din oro, kramis

 18. Maria - mamma till Maja 28 oktober, 2010 on 21:13 Svara

  Guud jag förstår verkligen din rädsla. Jag hade en helvetes förlossning som slutade i att operera ihop hela mig igen (invärtes, mellangård, inre ringmuskel, yttreringmuskel..). Jag är LIVRÄDD att vara med om samma sak igen. Kunde inte sitta, gå, röra mig på 1 månad. Och att gå på toa ska vi inte prata om!

  MEN samtidigt är jag LIVRÄDD för att inte få föda vaginalt igen. Blir troligtvis kejsarsnitt pga att skadorna var så stora men jag vill verkligen få revansch och klara det utan sugklocka, tång och operation!

  Jag tycker absolut att du ska prata med MVC eller någon gynekolog om din rädsla – innan du blir gravid igen! Jag säger det till dig då jag egentligen också borde gå och prata om någon om mina tankar…

 19. DENISE - Mamma, foto och galen 28 oktober, 2010 on 21:37 Svara

  Jag hade samma problem och har fortfarande känningar.. 1 års den nu ju. När tantröd kommer så är det värst uscha.. Pratade med min barnmorska om det och hon sa att eftersom att jag ”krashade” så mycket så kan det dröja jäääätte länge innan det försvinner.

  Min mamma sa att den smärtan/känningarna inte alls är lika skarpa andra gången.. Så jag får la tro på det.

  Ingen hade förberett mig på att det skulle göra SÅ ont som det gjorde efter förlossningen men nu i efterhand vet man ju det.. kanske blir lättare att hantera då.

 20. Jessica Nellie & Oliwer´s Mamm 28 oktober, 2010 on 21:55 Svara

  vad fina ni är ! :)

  har du pratat med någon om det, typ mvc ?
  du får träna lite mer knipöviningar kankse :)

  sv: dressrna komemr ifrån cubus :)

 21. Jessica Nellie & Oliwer´s Mamm 28 oktober, 2010 on 21:55 Svara

  vad fina ni är ! :)

  har du pratat med någon om det, typ mvc ?
  du får träna lite mer knipöviningar kankse :)

  sv: dressrna komemr ifrån cubus :)

 22. Jessica Nellie & Oliwer´s Mamm 28 oktober, 2010 on 21:55 Svara

  vad fina ni är ! :)

  har du pratat med någon om det, typ mvc ?
  du får träna lite mer knipöviningar kankse :)

  sv: dressrna komemr ifrån cubus :)

 23. Jessica Nellie & Oliwer´s Mamm 28 oktober, 2010 on 21:55 Svara

  vad fina ni är ! :)

  har du pratat med någon om det, typ mvc ?
  du får träna lite mer knipöviningar kankse :)

  sv: dressrna komemr ifrån cubus :)

 24. Jessica Nellie & Oliwer´s Mamm 28 oktober, 2010 on 21:55 Svara

  vad fina ni är ! :)

  har du pratat med någon om det, typ mvc ?
  du får träna lite mer knipöviningar kankse :)

  sv: dressrna komemr ifrån cubus :)

 25. Jessica Nellie & Oliwer´s Mamm 28 oktober, 2010 on 21:55 Svara

  vad fina ni är ! :)

  har du pratat med någon om det, typ mvc ?
  du får träna lite mer knipöviningar kankse :)

  sv: dressrna komemr ifrån cubus :)

 26. nathalie-mamma till zacharias 28 oktober, 2010 on 22:00 Svara

  Ursnygg och fräsch på bilden med tanke på vad du faktiskt nyss gjort!:)

  Vad jobbigt.. har nog inte känt som dig,men vet många som gjort det.. tvärtom har det känt (käns fortfarande) att de blivit trängre.. inte så roligt för det är lite smärtsamt när ja.. du fattar. sydde iofs ganska mycket, det kanske inte du gjorde? har fortfarande problem med det, men dom säger ju att ”ärrvävnaden” mjuknar upp först efter ett år ca. Men det bästa är nog att göra knipövningar, jag själv har varit jättedålig på det, men många tjatar om hur viktigt det fasktiskt är.. så go go Sara. Det blir nog bra;)

 27. Maria - mamma till Maja 29 oktober, 2010 on 09:32 Svara

  Ensam är du verkligen inte! Har inte träffat många mammor som varit fit for fight efter förlossningen. Alla har haft sina krämpor.

  Varför mina skador blev vet jag faktiskt inte. Hade så dåliga värkar så efter 60 timmar började Majas hjärtljud gå ner så då behövde de få ut henne. Sugklockan släppte bara (tror de klippte för att få in klockan). Sen tog de fram tången och rent av slet ut henne. Det gjorde att de inte riktigt brydde sig om hur mitt underliv mådde… Skulle ha fått komma på något möte med överläkaren som var med på förlossningen men de verkar ha glömt bort mig! :/

 28. Stina 29 oktober, 2010 on 20:20 Svara

  Snitt kanske är ett alternativ? De erbjöd mig det hur lätt som helst, fastän jag absolut inte vill bli snittad. Jag är egentligen inte för snitt, men om man upplver problem med underlivet efter förlossningen så tycker jag det kan vara rättfärdigat.

 29. Tina - Minnas mamma 11 april, 2011 on 18:03 Svara

  Din stackare! Jag hoppas verkligen att det inte blir lika jobbigt för dig nästa gång :(

 30. Carin - Gravid vecka 40 9 juli, 2011 on 10:58 Svara

  Hur menar du med att de kändes som att allt skulle trilla ur, sprack du mycket under förlossningen eller menar du att de kändes så för livmodern o allt sån? Hua ja vilken träning de blir efteråt, jag kan inte föreställa mig de. %-6 månader lät som lång tid att känna sig hel, hoppas de går bättre för dig denna gång.

 31. […] Ni som har följt med här på bloggen vet vilket helvete jag hade efter förlossningen med Wilda. Jag vill inte ens tänka på det. Så för Er som har missat kan Ni läsa om det HÄR. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna