Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Lördagsöppet på förskolan!

Idag har vi haft vår årliga tradition att ha lördagsöppet en lördag i december.  Den här dagen får föräldrarna lämna sina barn utan några som helst krav. Dom behöver inte arbeta eller studera. Dom får göra precis vad dom känner att dom behöver den här dagen.. Stryka julgardiner, handla julklappar eller pilla navelludd. 😉

Erik och jag åkte till förskolan så vi var där vid 07.00. Då samlades personalen för att dricka glögg tillsammans i lugn och ro.
Vid 07.45 plockade vi fram frukost till barnen och sen var den här dagen igång.

Jag har roddat köket. Just den här dagen har köket en extra central plats på förskolan. Det ska förberedas julbord som ska serveras på eftermiddagen!
Vi bakade lussekatter och pepparkakor på förmiddagen. Jag kokade ”tomtegröt” och fixade grötlunch. Jag och ett par pedagoger fixade detta tillsammans med barnen.
Ute på avdelningarna pysslades det med ljuslyktor, apelsiner & nejlikor, smällkarameller m.m.

thumbnail_IMG_3113

Efter lunch gick en pedagog ut med de barn som sover middag. De barn som inte sover efter lunch ordnades det filmvila för idag. I normala fall brukar vi ha läsvila eller ritvila efter lunch.
Idag fick som se på julfilm istället. =)

Min mamma kom och hjälpte mig i köket på eftermiddagen för att få ihop allt till julbordet. Väldigt trevligt att få jobba med min mamma en dag. =)

Skärmavbild 2019-12-07 kl. 20.05.11

Linda kom ut till förskolan där på eftermiddagen och hjälpte till med det sista. Klockan 16.00 hade massa föräldrar, fastrar, morbröder, farmödrar, morfädrar och andra släktingar och vänner till barnen på förskolan samlats vid scenen. Luciatåget kom och spred ljus och glädje! <3 Så underbart att se barnen göra detta. Att de vågar sjunga inför alla. Dom är så stolta över att få visa upp det dom tränat på den senaste tiden.

Efter luciatåget åts det julbord och vi hade så himla trevligt tillsammans. Det var runt 100 personer på den här tillställningen. En fantastisk tradition på Regnbågens förskola! =)

Vi kom hem från förskolan vid 19.00. Trötta och glada efter den här dagen.
Tack för idag, slut för idag!
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Glass till lunch.

Igår upptäckte Ture sin spegelbild i spegeln i babygymmet. Han låg och skrattade och hade väldigt kul åt den där lille killen i spegeln. 😉

IMG_2682

IMG_2689

För övrigt så var det en ganska lång arbetsdag igår. Jag öppnade förskolan 06.00 och jobbade i barngrupp på förmiddagen. På eftermiddagen satt jag i reflektionsmöte en timme och återgick sedan till arbete i barngrupp fram till 15.45.
Klockan 17.00 var det dags för arbetsplatsträff och det mötet var klart vid 19.00.
Efter en sån arbetsdag känner man inte riktigt för att göra så himla mycket mer. 😉

Idag har har Erik och jag jobbat medan Linda varit hemma med Nils, Birk och Ture.

IMG_2695

Linda tog emot ett paket idag. Det ska vara en säng till spiketältet i paketet. =) Nu måste vi bara hinna till Åre innan jul också..

59715714727__7A2CE4ED-8A5F-44CF-ADA3-C99A2D29BBE2

IMG_2693

Nils och Birk åt glass till lunch idag.. ehm.. ja.. sånt kanske man inte ska erkänna till andra? 😉 Men nu blev det tydligen så idag.. dom är ju hemma för att dom är sjuka, så då får det vara okej. =)

IMG_2694

Det blir som inte så mycket annat gjort än att jobba nu ett tag känns det som.

Vi borde ta tag i julklappsinslagning, bakning och annat fix inför jul. Men det får vänta nån dag till. 😉

Så laddar vi för morgondagen!
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Barnuppfostran

Måndag och klockan har redan passerat 11, förmiddagarna går så otroligt fot men ändå har jag inte hunnit göra någonting mer än att ta hand om Ture och satt igång en tvättmaskin.

I dag tänkte jag ta upp ett ämne som är ganska stort och svårt, barnuppfostran. Tror det finns lika många åsikter om hur man ska och borde göra som det finns föräldrar, ingen förälder uppfostrar sina barn exakt lika oavsett om man är syskon och vuxit upp tillsammans så har man ändå olika personligheter och saker med sig i bagaget som gör att man resonerar olika.

Är med i några föräldragrupper på nätet och där ser man verkligen hur olika folk tycker, så fort en fråga kring ämnet kommer upp så ser man direkt att gruppen delas upp i två ”läger”. Ett läger som tycker att barnet ska få veta när det gjort fel, att vi som vuxna ska vägleda och berätta att så här gör vi inte eller så här gör vi. Barnen kan även få se att det blir konsekvenser av det man gör.

Det andra lägret är dom som resonerar som så att barnet ska inte belastas av deras handlingar utan det är vi vuxna som isåfall har ställt ett för högt krav på barnet, att vi inte anpassat oss efter dennes förmåga utifrån ålder. Barnet ska inte bli ”tvingad” till något utan ska få bestämma själv.

Just i dag kom frågan upp från en mamma som desperat ville ha tips på hur hon skulle göra då sonen vägrar sätta på sig sin overall när dom ska iväg till förskolan.

Den första gruppen av människor tog helt sonika barnet i knät och klädde på barnet eftersom barnet för att kunna gå ut måste ha overallen på sig då det är vinter och kallt samt att kommer dom inte iväg i tid så kommer även föräldern bli sen till jobbet.

Den andra gruppen av människor skriver att dom absolut inte skulle tvinga på barnet en overall om den inte vill, det måste få bestämma själv, och sedan drog parallellen med att ”skulle du som vuxen vilja bli påtvingad kläder du inte vill ha?”

Ja ni förstår säkert i vilken grupp jag ”tillhör”. Jag tycker att man som förälder har ett ansvar att lära barnen vad som är rätt och fel, vad som passar och inte. Barn måste absolut få ha sin egen vilja och bestämma, men där måste vi som föräldrar se till situationen, är det en rimlig frågeställning för barnet eller måste jag som förälder helt enkelt bestämma detta.

Handlar det om att barnet ska få bestämma om det vill ha nattlinne eller pyjamas, välj själv säger jag, har ju ingen betydelse. Handlar det om att det är 10 minus ute och valet står mellan en Tingeling klänning eller vinteroverall måste jag som förälder rycka in anser jag. Hur skulle det se ut om barnet lekte ute nästan naken? Har jag tagit mitt föräldraansvar då?

Ett annat ”fall” var en 4 åring som öppnat alla hennes egna samt hennes brors julklappar, då skrattar vissa och tycker barn är barn och säger att man inte kan säga åt en 4 åring att den gjort fel utan man får helt enkelt skylla sig själva som inte gömt dom bättre. Deras impuls kontroll är inte fullt utvecklad så därför kan dom inte ska få stå till svar för vad dom gjort. Alltså jag förstår grejen, men visst måste man kunna få säga till barnet att det gjort fel, att så får man inte göra? Och att nu blir det mindre julklappar till jul istället. Var går annars gränsen för impulskontrollen, får man göra vad som helt som 4 åring då? Har sett ett annat barn som var 1 cm från att slå ett annat barn med en stålspade i huvudet, just pga impulskontrollen. Är det också okej, får vi inte säga till barnet att det gjort fel då heller?

Jag vet inte, men tycker det gått lite väl långt i det här med att barnet ska få bestämma allt och inte få konsekvenser eller tillsägelser för saker dom gjort. När ska dom lära sig? Jag är rädd att barnen som växer upp som att hela världen kretsar kring dom kommer få det väldigt tufft när dom sedan ska ut i arbetslivet och inser att det inte är så, att dom kommer få tillsägningar, ha regler och arbetsuppgifter som faktiskt måste göras även om det är tråkigt.

Alla barn ska visas respekt och få ha en vilja. Men inbland måste vi som föräldrar faktiskt ta vårt ansvar också, man kan inte behandla sin 3 åring som en annan vuxen och tro det ska funka.

Hur resonerar ni? Vilken ”grupp” tillhör ni?