Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Glass till lunch.

Igår upptäckte Ture sin spegelbild i spegeln i babygymmet. Han låg och skrattade och hade väldigt kul åt den där lille killen i spegeln. 😉

IMG_2682

IMG_2689

För övrigt så var det en ganska lång arbetsdag igår. Jag öppnade förskolan 06.00 och jobbade i barngrupp på förmiddagen. På eftermiddagen satt jag i reflektionsmöte en timme och återgick sedan till arbete i barngrupp fram till 15.45.
Klockan 17.00 var det dags för arbetsplatsträff och det mötet var klart vid 19.00.
Efter en sån arbetsdag känner man inte riktigt för att göra så himla mycket mer. 😉

Idag har har Erik och jag jobbat medan Linda varit hemma med Nils, Birk och Ture.

IMG_2695

Linda tog emot ett paket idag. Det ska vara en säng till spiketältet i paketet. =) Nu måste vi bara hinna till Åre innan jul också..

59715714727__7A2CE4ED-8A5F-44CF-ADA3-C99A2D29BBE2

IMG_2693

Nils och Birk åt glass till lunch idag.. ehm.. ja.. sånt kanske man inte ska erkänna till andra? 😉 Men nu blev det tydligen så idag.. dom är ju hemma för att dom är sjuka, så då får det vara okej. =)

IMG_2694

Det blir som inte så mycket annat gjort än att jobba nu ett tag känns det som.

Vi borde ta tag i julklappsinslagning, bakning och annat fix inför jul. Men det får vänta nån dag till. 😉

Så laddar vi för morgondagen!
Kramar Hampus
Polyfamiljen

Barnuppfostran

Måndag och klockan har redan passerat 11, förmiddagarna går så otroligt fot men ändå har jag inte hunnit göra någonting mer än att ta hand om Ture och satt igång en tvättmaskin.

I dag tänkte jag ta upp ett ämne som är ganska stort och svårt, barnuppfostran. Tror det finns lika många åsikter om hur man ska och borde göra som det finns föräldrar, ingen förälder uppfostrar sina barn exakt lika oavsett om man är syskon och vuxit upp tillsammans så har man ändå olika personligheter och saker med sig i bagaget som gör att man resonerar olika.

Är med i några föräldragrupper på nätet och där ser man verkligen hur olika folk tycker, så fort en fråga kring ämnet kommer upp så ser man direkt att gruppen delas upp i två ”läger”. Ett läger som tycker att barnet ska få veta när det gjort fel, att vi som vuxna ska vägleda och berätta att så här gör vi inte eller så här gör vi. Barnen kan även få se att det blir konsekvenser av det man gör.

Det andra lägret är dom som resonerar som så att barnet ska inte belastas av deras handlingar utan det är vi vuxna som isåfall har ställt ett för högt krav på barnet, att vi inte anpassat oss efter dennes förmåga utifrån ålder. Barnet ska inte bli ”tvingad” till något utan ska få bestämma själv.

Just i dag kom frågan upp från en mamma som desperat ville ha tips på hur hon skulle göra då sonen vägrar sätta på sig sin overall när dom ska iväg till förskolan.

Den första gruppen av människor tog helt sonika barnet i knät och klädde på barnet eftersom barnet för att kunna gå ut måste ha overallen på sig då det är vinter och kallt samt att kommer dom inte iväg i tid så kommer även föräldern bli sen till jobbet.

Den andra gruppen av människor skriver att dom absolut inte skulle tvinga på barnet en overall om den inte vill, det måste få bestämma själv, och sedan drog parallellen med att ”skulle du som vuxen vilja bli påtvingad kläder du inte vill ha?”

Ja ni förstår säkert i vilken grupp jag ”tillhör”. Jag tycker att man som förälder har ett ansvar att lära barnen vad som är rätt och fel, vad som passar och inte. Barn måste absolut få ha sin egen vilja och bestämma, men där måste vi som föräldrar se till situationen, är det en rimlig frågeställning för barnet eller måste jag som förälder helt enkelt bestämma detta.

Handlar det om att barnet ska få bestämma om det vill ha nattlinne eller pyjamas, välj själv säger jag, har ju ingen betydelse. Handlar det om att det är 10 minus ute och valet står mellan en Tingeling klänning eller vinteroverall måste jag som förälder rycka in anser jag. Hur skulle det se ut om barnet lekte ute nästan naken? Har jag tagit mitt föräldraansvar då?

Ett annat ”fall” var en 4 åring som öppnat alla hennes egna samt hennes brors julklappar, då skrattar vissa och tycker barn är barn och säger att man inte kan säga åt en 4 åring att den gjort fel utan man får helt enkelt skylla sig själva som inte gömt dom bättre. Deras impuls kontroll är inte fullt utvecklad så därför kan dom inte ska få stå till svar för vad dom gjort. Alltså jag förstår grejen, men visst måste man kunna få säga till barnet att det gjort fel, att så får man inte göra? Och att nu blir det mindre julklappar till jul istället. Var går annars gränsen för impulskontrollen, får man göra vad som helt som 4 åring då? Har sett ett annat barn som var 1 cm från att slå ett annat barn med en stålspade i huvudet, just pga impulskontrollen. Är det också okej, får vi inte säga till barnet att det gjort fel då heller?

Jag vet inte, men tycker det gått lite väl långt i det här med att barnet ska få bestämma allt och inte få konsekvenser eller tillsägelser för saker dom gjort. När ska dom lära sig? Jag är rädd att barnen som växer upp som att hela världen kretsar kring dom kommer få det väldigt tufft när dom sedan ska ut i arbetslivet och inser att det inte är så, att dom kommer få tillsägningar, ha regler och arbetsuppgifter som faktiskt måste göras även om det är tråkigt.

Alla barn ska visas respekt och få ha en vilja. Men inbland måste vi som föräldrar faktiskt ta vårt ansvar också, man kan inte behandla sin 3 åring som en annan vuxen och tro det ska funka.

Hur resonerar ni? Vilken ”grupp” tillhör ni?

Så har julbaket börjat!

Först ville jag bara dela med mig av den här bilden:thumbnail_IMG_3070

När man kollar igenom mailen.. Det är fakturor, skräppost, reklam, bekräftelser på beställningar, jobbrelaterade mail och så vidare.. och mitt i det så kommer ett mail från ett av barnen. Dom använder mail istället för kontaktbok nu för tiden. Det piggar upp ganska mycket att få det här mailet faktiskt!! <3

Den här helgen är vi på hemmaplan. Vi skulle egentligen åka till Åre för att fixa klart det sista i spiketälet. Vi väntade på några paket med saker som skulle med dit. Tyvärr hann inte sakerna komma i tid.. så det kändes lite ogjort att åka dit faktiskt.
Så vi bestämde oss för att stanna hemma och fixa istället. Det finns ju ungefär 1000 saker att fixa hemma också. Julbak, städning, slå in julklappar, fixa i Cigarraffärn, julpynta klart och så vidare.

Imorse när vi klev upp sken solen och det såg helt fantastiskt ut ute. Så vi bestämde oss att lägga våra 1000 saker åt sidan och ta en promenad med barnen istället. =) Vi gick på byn och fixade några saker.. gick på Lek&Present och fikade.. tog det allmänt lugnt.

IMG_3447

Vi kom hem på eftermiddagen och började först då ta tag i de saker vi skulle göra idag. Julbaket var det första vi tog tag i. Några av barnen ska sälja bullar och kakor på julmarknaden imorgon, så dom var också med i köket. Elliot började med att göra en bulldeg till saffransbullar. Alexander gjorde struvor.
Linda bakade småkakor och jag assisterade Elliot till en början.
Erik assisterade Alexander.
Jag bakade rullrån.. det blev drygt 200 stycken idag.

IMG_3449

Efter middagen och läggning av barn tog vi tag i att fixa klart paketkalendrarna! Vi trodde att det skulle bli klart på en timme typ.. och skulle sedan ta tag i att slå in julklappar.
Mm.. men det gick inte riktigt som vi tänkt oss. Vi var klara med paketkalendrarna vid 21.15. Då blev det kvällsfika och inte så mycket mer gjort idag.
Vi får ta tag i det imorgon. =)

Ha en fortsatt trevlig helg!
Kramar Hampus
Polyfamiljen

 

 

 

Äntligen kom våra fina stjärnor upp!

Den här dagen har bestått av arbete för oss alla tre. Inget ovanligt direkt. 😉
Erik och jag åkte till förskolan vid 07.30. Vi har jobbat i barngrupp hela dagen. Under förmiddagen åkte Erik iväg till badhuset med en grupp barn och jag var ute med en annan grupp.
Efter lunch var Erik ute med en barngrupp och jag var i lekhallen med en annan.
Under tiden hade Linda varit och hjälpt till med en flyttstädning som vår lokalvårdare hållit på med. Linda kom ut till förskolan vid 14.00.
Då arbetade vi alla tre i barngrupp en stund. Erik åkte från förskolan vid 15.15 medan Linda och jag stannade kvar.
Kocken i köket hade förberett julmat som skulle levereras till en arbetsplats där dom skulle äta julmiddag tillsammans. Vid 16.15 gick Linda in i köket och fixade klart det sista med den maten. Erik kom och hämtade maten och levererade den till 17.00.
Linda och jag var kvar för att stänga förskolan och kom hem vid 17.30.

Så var den arbetsdagen gjord. =)
Sen var det dags för middag och försöka ta tag i något här hemma. Det finns en del saker som ligger på nu inför advent. Adventskalendrarna ska göras klart, det ska pyntas och städas.. de sista julklapparna ska köpas, vilket borde göras på fredag kanske? Då det är ”black friday”.
Vi ska hinna packa för att åka till Åre i helgen.. imorgon har Ture en tid på neo-mottagningen i Östersund.. ja, i vanlig ordning är det 1000 saker att göra. 😉

IMG_2626
De här adventsstjärnorna köpte vi för nåt år sen.. tyvärr har dom bara legat i källaren sen dess. Men idag tog vi äntligen tag i att få upp dom! =)

Nu tackar vi för idag! Det är dags att knoppa in snart och ladda för morgondagen. =)
Kramar Hampus
Polyfamiljen