Polyfamljen består av Erik, Linda och Hampus. Tillsammans har vi 9 barn mellan 0 och 18 år. En rejäl spridning i ålder som gör att det inte alltid är så lätt att anpassa aktiviteter som passar alla, men vi försöker så gott det går. Vi driver tillsammans en fristående förskola, en webshop med barnkläder och inredning, cateringverksamhet och Strömsunds cigarraffär. Vi har alltid något renoveringsprojekt som väntar på att slutföras och tar gärna en sväng med husvagnen eller en charterresa när tid finns. Här får ni följa med i vår vardag, vi har alltid något på gång! =)

Recept på mat för många.

Efter vår meal rep på Youtube har vi fått många frågor angående recept på maten vi lagade. Ett problem är att vi sällan går efter recept när vi lagar mat och bakar.. Därför är det lite svårt att ge ut recept. ? Men vi ska göra vårt bästa!
Här kommer recept från vår vlogg. ?

maxresdefault
För att komma till vloggen. Klicka på bilden. ?

Tortellinigratäng  (detta räckte till 2 stora folieformar)
1 stor påse med tortelini
2 liter beschamell
5 champinjoner
1 paprika
1 gul lök
Salt
Peppar
Oregano
Riven ost

Kokade tortelinin och delade upp den i 2 formar. Kokade sedan en bechamel på smör, mjöl och mjölk. Under tiden stekte vi på champinjoner, lök och paprika i en stekpanna och tillsatte sedan detta i såsen då den var klar. Hällde såsen över tortelining och sedan på med riven och oss och in i ugnen. klart!

Tacogratäng (detta räckte till 2 stora folieformar)
1,5 påse pastaskruvar
500gr köttfärs
Tacokrydda
3 paket bacon
1 gul lök
5 dl creme fraishe
5 dl grädde
1 dl chilisås
Salt
Peppar
Riven ost

Koka pastan och dela upp den i 2 formar. Stek köttfärs, bacon och gul lök. Krydda med tacokrydda.
Lägg köttfärsblandingen i formen. Blanda creme fraiche, grädde, chilisås, salt och peppar. Häll i det i formen.
Toppa med riven ost.
Grädda i ugn. 200 °C i 15 minuter.

Potatisgratäng. (detta räckte till 2 stora folieformar)
4 kg mjölig potatis.
2 liter mjölk
1 liter grädde
3 vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Riven ost

Skölj potatis. OBS! Skala den inte! Skiva den och lägg i en kastrull.
Häll över mjölk och grädde. Krydda med vitlök, salt och peppar. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 20 minuter. Mjölken ska börja tjockna och potatisen mjukna.
Häll över gratängen i formar.  Blanda i ost och toppa med ost.
Grädda i ugn. 200°C cirka 15 minuter.

Pannkakor
10 ägg
18 dl mjölk
8 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
2 msk socker
2 msk vaniljsocker
Smör till stekning

Blanda hälften av mjölken med mjölet till en klumpfri smet. Blanda i resten av mjölken och resten av ingredienserna.
Stek i stekpanna.

Bagels
50 gram jäst
10 dl vatten
2 msk ljus sirap
4 tsk salt
Cirka 26 dl vetemjöl

Till kokning
4 liter vaten
4 msk socker

Garnering
Vallmofrön

Smula jästen i en bunke. Blanda i vatten, sirap och salt. Rör ut jästen. Blanda i det mesta av mjölet och knåda degen smidig.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.
Ta upp degen och knåda den. Dela i 40 delar. Rulla dem cirka 20 cm långa och sätt ihop till ringar. Använd lite vatten för att få ringen att sitta ihop.
Låt jäsa 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vatten med socker och lägg ner några bagels åt gången i det kokande vattnet. Låt koka 3 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
Ta upp dem och lägg på en plåt. Garnera med vallmofrön och grädda i ugnen cirka 20 minuter.
Låt svalna på galler.

Muffins.
3 ägg
3 dl socker
100 gram smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
En nypa salt

Smaksättning om man vill.
Rivet skal och saft av en apelsin.
3 msk kakao.

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i resten av ingredienserna.

Grädda på 225°C i 10 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *